ERASMUS + ( ERASMUS Plus) Avrupa gönüllü hizmeti kapsamında çeşitli ülkelerden Türkiye’ye gelen gönüllü gençler, ara değerlendirme toplantısının bir ayağını Elazığ’da gerçekleştirdi.

Elazığ’da ara değerlendirme toplantısına katılan gönüllü gençler hem Elazığ’ı tanıma fırsatı buldular, hem de eğitimlerine katıldılar.

Avrupa Gönüllü Hizmeti Uzmanı Zuhal Aşçı, eğitimin önemine değinerek, Avrupa Birliği projesine katılmak isteyenlere bilgi verdi.

“KATILIMCILARIMIZ ÇEŞİTLİ ÜLKELERDEN GELEREK BİRÇOK PROJEDE GÖNÜLLÜ OLARAK HİZMET VERİYORLAR”

Aşçı yaptığı konuşmada, “Avrupa Birliği Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı ERASMUS Plus gençlik programı kapsamında yer alan proje türlerinden biri olan Avrupa Gönül Hizmeti dahilinde bir faaliyet gerçekleştiriyoruz. Bu program Elazığ’da yaklaşık 2 buçuk gün sürdü. Yarın itibariyle katılımcılarımız çıkış yapacaklar. Herkes Türkiye’nin çeşitli illerindeki projelerine devam etmek üzere ayrılacaklar. Avrupa Gönüllü Hizmeti 17 ila 30 yaş arasındaki gençlerin faydalanabileceği bir program. Bu program kapsamında yurtdışından, Avrupa ülkelerinden, komşu ortak ülkelerden birçok gönüllü Türkiye’ye gelerek sosyal içerikli projelerde gönüllü olarak hizmet vermektedirler. Bizim katılımcılarımız da çeşitli ülkelerden geldiler ve şu an hali hazırda birçok projede gönüllü olarak hizmet veriyorlar. Biz bu katılımcılarımıza dönem dönem belli periyotlarla eğitimler ve toplantılar düzenliyoruz” dedi.

“EĞLENEREK ÖĞRENİYORLAR VE KENDİ KÜLTÜRÜMÜZLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ EDİNİYORLAR”

Eğitmen Serap Bilal ise, eğitimleri farklı metotlarla gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bizler bu tarz toplantıları, eğitimleri yaygın öğrenme teknikleriyle, farklı metotlarla gerçekleştiriyoruz. Eğlenerek öğreniyorlar aynı zamanda kendi kültürümüzle de ilgili detaylı bilgi ediniyorlar. Bugün de burada hali hazırda uzun dönem yaklaşık 6 aya kadar projelerini tamamlamış olan gençlerin bu süreç nasıl geçti diye geri bildirimlerini alıyoruz. Değerlendirmelerini yapıyoruz. Uygulamalı il olarak Elazığ seçildi. Bu da çok güzel bir şey. Kültürel anlamda gençlerin sadece büyük şehirlerde bu tarz eğitimlere dahil olması değil Türkiye’nin daha yöresel daha kültürünü yansıtan illerde dahil olması bizim için bir avantaj oldu” diye konuştu.

“BÜTÜN ARKADAŞLAR, ELAZIĞ’I ÇOK SEVDİĞİNİ SÖYLEDİ”

Eğitmen İbrahim Dikici de, Neden Elazığ’dayız sorusunu cevaplayarak, “Çünkü kültürel değerlerimizi daha iyi yansıtabilmek, Türkiye’nin çeşitliliğini gösterebilmek ve Türkiye’nin güzel yerlerini arkadaşlarımıza gösterebilmek için buradayız. Burada 27 tane gönüllümüz var. Yaklaşık 20 farklı ülkeden 27 gönüllü var. Hem burada proje kalitelerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz aynı zamanda kültürümüzü daha iyi yansıtmak için çeşitli faaliyetler yapıyoruz. Bütün arkadaşlar, Elazığ’ı çok sevdiğini söyledi. Daha önceden tanımadıklarını, bilmediklerini bu program sayesinde daha da yakından tanıdıklarını ve bir daha gelmek istediklerini söylediler” ifadelerini kullandı.

“TÜRKÇEMİ ÇOK İYİ ŞEKİLDE GELİŞTİRDİM”

Ermenistanlı Nadya şöyle konuştu: “Elazığ’a ilk defa geliyorum. Çok güzel bir yer. Hepimiz beraber Keban’a gezmeye gittik. Doğal hava, her şey çok güzel. Her şeyi çok beğendik. Bu Avrupa Gönüllü Hizmet sayesinde Türkçemi çok iyi şekilde geliştirdim. Zaten amacım buydu. Türkiye’ye gelip, burada gönüllülük yapmak ve dilimi geliştirmek.”