29 Ekim Cumhuriyet Tarihi Anlatıldı

Ahde Vefa Derneği sohbetlerinde FÜ İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Çevik tarafından 29 Ekim Cumhuriyet tarihi Anlatıldı

29 Ekim Cumhuriyet Tarihi Anlatıldı

Farklı konuların ele alındığı Ahde Vefa Derneği sohbetlerinde bu defa koca bir tarih olan Cumhuriyet anlatıldı.

ÖZDOĞAN: 29 EKİM’İ HER YIL ÜLKECE COŞKUYLA KUTLAMAYA DEVAM EDİYORUZ

Ahde Vefa Derneği Başkanı Burhanettin Özdoğan, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Türkiye Cumhuriyeti’nin resmen kurulduğu tarihtir. Ulu Önder Atatürk diğer bayramlar gibi bu bayramı da gelecek nesillere bir miras olarak bırakmıştır. 29 Ekim 1970 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan anayasa değişikliği ile Türkiye’nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlenmiştir. Bunu 101 paretto top atışı ile kutlanması aynı gün meclis tarafından kararlaştırılmıştır. Bizler de yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş günü olan 29 Ekim’i her yıl ülkece coşkuyla kutlamaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇEVİK: 1683 TARİHİ BİZİM TARİHİMİZDE, TÜRK TARİHİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASIDIR

99’uncu yıldönümü kutlanan 29 Ekim Cumhuriyetini anlatan Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Çevik, “1683 tarihi bizim tarihimizde, Türk tarihinde çok önemli bir dönüm noktasıdır. 1683 tarihinde 2. Viyana Kuşatması yapıldı ve bu 2. Viyana kuşatmasından Osmanlı çok büyük bir bozgunla geri döndü. Bir de şunu söyleyelim; tarihi olaylarda insanların mensubiyeti bir cemaat mensubiyeti bir ideoloji, bir parti mensubiyeti falan bunların penceresinden bakılmaz. Tarihi olaylarda ne yaşanmışsa ona bakılır. Ona bakarsak zaten bize bir faydası olur tarih bilgisinin. Yoksa bir faydası olmaz. Ama Türkiye’de bir takım rahatsızlıklar var. O da şu; herkesin kendi penceresi var ve istiyor ki bir takım tarihi şahsiyetleri ve olayları diğer insanlar da o pencereden baksınlar, o pencereden görsünler. Bu tabi çok çeşitli düşüncede kaotik durumlar ortaya çıkartır” şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137