Elazığ’da 70 yayın evinin katıldığı 3. Kitap Fuarı Valilik meydanında kurulan çadırda açıldı.

Açılış programı Elazığ Belediyesi Mehteran Ekibinin konseri ile başladı.

Konserin ardından saygı duruşuna geçildi.

3. Kitap Fuarı’nın açılışına; Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti MKYK Üyesi, Genel Merkez Teşkilat Yardımcısı ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Elazığ Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Genel Meclis Başkanı İbrahim Şerbet, İlçe Belediye Başkanları, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Saadet Partisi İl Başkanı İbrahim Hacıbekiroğulları, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

70 yayınevinin stant açığı 2. Kitap Fuarının konferans, söyleşi ve panellerle 3 Kasım tarihine kadar süreceği bildirildi.

BATI: BU KİTAP HAVUZUNU BURADA UYGULAYACAĞIZ

Batı Kitap Kırtasiye Genel Müdürü Mustafa Batı, “B u kitaplar kırsalda yaşayan çocuklarımıza ulaştırıldı. Yine burada kitap havuzunu uygulayacağız. Hemen kitap fuarının girişinde kitap havuzu oluşturduk. İnsanların kitap bağışı yapmasını istiyoruz. Bu kitap havuzunu burada uygulayacağız. İnşallah burada 60 bin kitap toplayacağız, tüm ilçelerimize, köylerimize ve Türk bayrağı ile dalgalanan tüm okullarımıza ve bu kitap fuarına gelemeyen çocuklarımıza kendi elimizle bunları tek tek ulaştıracağız. İnşallah bu konuda da tüm Elazığ’ımızdan ve kamuoyundan destek bekliyoruz. Özellikle ilçe başkanlarımız bu fuara katılım sağlarlarsa, tüm okullarımızın katılımı sağlanırsa daha verimli olmuş olur. Ayrıca bize destek verilince neler yapabiliyoruz. Bu fuar onun bir göstergesi olacak. Başından beri Sayın millet vekilimiz Metin Bulut beyefendi, Sayın Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları bey hep destekçimiz oldular. Bize destek olunduğu takdirde biz Elazığ da ki kitap fuarlarını ikincisi, üçüncüsü, dördüncüsü olarak inşallah. Türkiye standartları üzerinde yapacağız. Bunun sözünü buradan veriyoruz. Hatta tüm Doğu Anadolu’ya hitap edecek bir fuar yapabiliriz diyoruz” dedi.

BATI: KENDİLERİNİ SÜREKLİ YENİLEME VE GÜNCELLEMELERİ GEREKİYOR

Mustafa Batı, “Derin tarihi bakiyesi ve engin medeniyet birikimi sağlam kodları sakinliği, huzuru, edası ve insanı büyüleyen muhteşem doğası ile Elazığ’ın her yönünle tanınması tanıtılmasına büyük katkı sağlayacağına inandığımız kitap severlerin sabırsızlıkla beklediği kitap d-fuarının açılışını yapacağız inşallah. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen kitap fuarına geçmiş yıllarda olduğu gibi büyük bir katılım bekliyoruz. Elazığ belediyesi kitap fuarı yine bizleri yazarlarla okurları buluşturacak. Öğrencilerimiz, gençlerimiz için özellikle ufuk açıcı etkinlik olacak. Büyük değişimlerin ve teknolojinin hızla geliştiği bir çağda yaşıyoruz. Artık insanlar gençlik döneminde öğrendiği, bilgiler ve kazanımlarla hayatlarının sonuna kadar yaşayamaz. Kendilerini sürekli yenileme ve güncellemeleri gerekiyor. Aksi taktirde çağın gerisinde kalıyor. Okuma alışkanlığı süreklilik kazanması için toplum olarak hepimize görev düşüyor. Bu bilinçle düzenlenen kitap fuarına katkı sunmaktan misafirlerimizi ağırlamaktan Batı Kitap Kırtasiye İMC grup olarak gurur duyuyoruz. Ben hemen çok kısa iki konuya değineceğim. Bu fuarın çok önemli bir özelliği var. Nisan ayında yine bir kitap fuarı yapmıştık sadece kendi başımıza oluşturduğumuz bir kitap fuarıydı orda bir kitap bağış havuzu oluşturmuştuk. Bu kitap havuzunda kendimiz 6135 bin kitap bağışı topladık. Ve bu kitaplar Goncalar Solmasın Derneği aracığıyla Milli Eğitimin destekleri ile kırsalda yaşayan çocuklarımıza tek tek kendi elimizle ulaştırıldı bu kitaplar” ifadelerinde bulundu.

DEMİRDAĞ: İLİMLE, İRFANLA, OKUMAYLA GERÇEKLEŞİR

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, “Artık geleneksel hale gelmiş, üçüncüsü düzenlenmekte olan, Elazığ Belediye Başkanımızın himayelerinde yine Batı Kitap kırtasiye ve İMC organizasyonun gerçekleştirdiği bu etkinliğin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Gerçekten biz öyle bir medeniyetin insanıyız ki il içinde dahi olsa gidip oradan alın. Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum diyen bir medeniyetin yine hocasının atından sıçrayan çamuru, kendi mezarını, kefenini yapan bir medeniyetin torunları olarak, ilk emri oku olan bir medeniyetin temsilcisi olarak, bizimde ilme, okumaya önem vermemiz lazım. Tarih boyunca ta Çin’den gelip, Urfa’nın ortalarına kadar giden fakat tarih de yok olmuş nice medeniyetler, yaptıkları yıkımla, medeniyetlerle anılıyorlar. Ama bizim medeniyetlerimiz, yine Orta Asya’dan başlayarak, Balkanların en uçta ki kesimlerine kadar yaptıkları kültür medeniyeti ile bugün hala en doğal haliyle canlılığını korumakta. Ben de öğrencilere hep hitap ederken eleştirel düşünmelerini, çok kitap okumalarını, analitik düşünmelerini, sorgulamalarını istiyoruz. Ve herkes sorgulayabilmek için, eleştirebilmeniz için, analitik düşünmeniz için mutlaka bilgi dağarcığınızın iyi olması lazım. Bu da nasıl olabilir. Okuyarak, öğrenerek, araştırarak, yılmadan usanmadan öğrenmekle olur. Gerçekten her insanın ömrü boyunca okuması gerekiyor. Bu dönem dijital bir çağ. Bunların devam etmesi için ilimle, irfanla, okumayla gerçekleşir. Herkesin başucunda bir kitabının olmasını, hiç okuyamıyorsanız dahi bir paragraf kadar okumanızı ve bunu alışkanlık haline getirmeniz için, bir satır da olsa okuyun devamlılık haline getirin. Her şeyden mutlaka bir şey öğrenmek için, küçük bir Dünyada her türlü bilgiye ulaşmak için okumalarını okumak istiyorum” diye kaydetti.

ŞERİFOĞULLARI: OKUYAN TOPLUMLAR HER ZAMAN REFAH SEVİYELERİNİ YÜKSELTMİŞTİR

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, “Okurla, yazarla, kitapla bir araya gelme anlamı taşıyan kitap fuarları bir milletin zengin kültürünü, birikimini, aynı zamanda entelektüel yüzünün aynasıdır. Bizlerde ilim ve irfan üzerine inşa edilmiş medeniyetin temsilcileri olarak bu mirası geleceğe taşımanın gayreti içerisindeyiz. İlimizde eğitimin gelişmesine katkı sunmak, gençlerimizin, yeni nesillerimizin daha fazla sorgulamasını, daha fazla okumasını sağlamak amacıyla bu tür organizasyonlar çok büyük önem arz ediyor. Doğumla başlayıp ölümle sonuçlanan hayat yolunda birçok değişiklik, gelişim ve aynı zamanda bireysel anlamda değişiklik kaydediyor ve bu süreci hızlı bir şekilde yaşıyor. İnsanoğlu okudukça, insanlarımız okudukça bilgiye hızlı bir şekilde sahip oluyor. Bu bilgilere sahip oldukça daha fazla sorguluyor, daha fazla eleştirel konulara yaklaşabiliyor. Ama maalesef okumayana insanlar duyduğu bilgilere taassupla körü körüne kabul ediyor. Okuyan toplumlar her zaman geleceğe yön vermiştir. Okuyan toplumlar her zaman refah seviyelerini yükseltmiştir” ifadelerine yer verdi.

ŞERİFOĞULLARI: EMEĞİ GEÇEN TÜM KARDEŞLERİME ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM

Başkan Şerifoğulları, “Malumunuz dinimizde okumaya çok fazla önem veriyor. İlk emir, ilk vahiy ikra okudur. Peygamber efendimizde hiç okuyanla okumayan bir olur mu sözü ile okumanın ne kadar önemli olduğunu bizlere anlatmıştır. İlimiz güzel bir şehir. Bu şehire yakışacak en güzel organizasyonun kitap fuarı olduğunu düşünüyorum. Ben bu kitap fuarında emeği geçen tüm kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte çok güzel kitap fuarları gerçekleştireceğiz. Kitap fuarımızın hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ailelerime buradan seslenmek istiyorum. Çocuklarımızı ellerinden tutarak buradan gelip kitap almalarını tavsiye ediyorum” dedi.

BULUT: ÇOK ŞEY ANLATAN AMA ÜSTÜNE EN AZ KONUŞULACAK ŞEYLERDEN BİR TANESİ

AK Parti MKYK Üyesi, Genel Merkez Teşkilat Yardımcısı ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, “Böylesine kıymetli bir organizasyonda sizlerle birlikte olmaktan dolayı çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Bizler işimiz gereği pek çok açılışta bulunuyoruz, pek çok kurdele kesiyoruz ama pek az açılışta bu kadar heyecanlanıyoruz, bu kadar kendimizi mutlu hissediyoruz. Bu mutluluğun kaynağı olan, organizasyonu yapan İMC Organizasyona, Mustafa Batı kardeşime teşekkür ediyorum. Alt yapıyı sağlayan, hiçbir şeyi esirgemeyen Elazığ Belediye Başkanımız Sayın Şahin Şerifoğulları’na ve her dem desteğini yanımızda hissettiğimiz sayın valimize teşekkür ediyorum. Okuma eylemi aslında çok şey anlatan ama üstüne en az konuşulacak şeylerden bir tanesi. İlk emir, İkra, oku. Ki odur ki insanlık tarihi kurulduğundan bugüne kadar, insanlık tarihinin en kadim, aynı zamanda en sayın, en anlamlı ifadelerinden bir tanesidir okuma eylemi. İnsan, insanoğlu doğduğunda boş bir hard disk gibi. Daha sonra büyüdükçe bu hard diski dolduran bir canlıdan ibare. Bu doldurma işlemi de okuma işlemi olacak bir iş. Bundan dolayıdır ki bu fuarı gerçekten çok önemsiyorum” açıklamalarında bulundu.

BULUT: TÜRKİYE’YE ÖRNEKLİK TEŞKİL EDİLECEK, EMSAL OLABİLECEK BİR FUAR BAŞLATTIK

Milletvekili Bulut, “Mustafa Batı kardeşime de çok teşekkür ediyorum. Aslında Türkiye’ye örneklik teşkil edilecek, emsal olabilecek bir fuar başlattık biz Elazığ’da. Kendisi zaman zaman gelir bununla alakalı fikir alışverişinde bulunuruz. Askıda kitap uygulaması Türkiye’de ilk defa Elazığ’da uygulanmış, ilk defa Elâzığ’da başarılı olmuş, kabul görmüş bir organizasyon. Kendisi ile konuştuğumuzda da biz bunu Türkiye çapına nasıl yayabiliriz, Türkiye geneline nasıl yayabiliriz, bununla ilgili bir takım çalışmalarımız oldu. Bu askıda kitap uygulamasına da hemşehrilerimizin kitap alırken katkıda bulunmasını çok kıymetli olacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

KALDIRIM: GENÇ NESİLLERİ YÖNLENDİRİRSEK, ANLAMLI OLACAKTIR

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Bu organizasyonun yapılmasında IMC ve kitabı değerli bir meta haline getiren, şehrimize bu açıdan değer katan Batı Kitap kırtasiyeye Mustafa Beye de teşekkür ediyorum. Özelliklede Türkiye’nin en çalışkan Belediye Başkanı olarak takdim ettiğim, genç, dinamik olan uyumlu çalışmalarıyla, Vizyoner bakışıyla şehre kattığı değerle kısa sürede farkını ortaya koyan Belediye Başkanıma da teşekkürlerimi sunuyorum. Tabi Rektörümüz Girizgahı güzel yaptılar. Çok kıymetli bir medeniyetin evlatlarıyız. Ve dünyaya medeniyetin en muasırını, en iyisini, en güzelini, en zirvesini sunmuş. Bir coğrafyanın ve aynı zamanda bir medeniyetin evlatlarıyız. Dolayısıyla okumanın, yazmanın, eser ortaya koymanın kıymetini en iyi bilen, bu anlamda da söz söylemeye en yetkin medeniyetin evlatlarıyız. Dolayısıyla gerçekten önemli ve anlamına uygun bir programı bu şekilde icra ediyoruz. Cenap Şehabettin böyle der; bize düşen sorumluluk en büyük gelecek kuşaklara, gençlere, genç nesillere aktaracağımız en güzel mirastır. Okumanın üzerinde ne kadar durursak ne kadar vurgu yapar, bunu özendirirsek, özelliklede genç nesilleri yönlendirirsek, anlamlı olacaktır” dedi.

KALDIRIM: BİZ YENİ BİR MEDENİYET İNŞA ETMENİN ARİFESİNDEYİZ

Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Dünya’nın en büyük şairleri, yazarları, en büyük muvahhitleri, mütefekkirleri bu topraklardan çıkmış, bu coğrafyadan, bu medeniyetten çıkmıştır. Bugün halen bin yıl geçmesine rağmen en çok okunan şairlerden birisi Mevlana ise, aslında bu toprakların ne kadar bereketli, ne kadar mümbit olduğunu ortaya koymaktadır. Ve ortaya koyduğumuz medeniyetin ne kadar büyük, ne kadar şuurlu, vuzuhu insanı merkeze koyan insanı eşrefi mahluk olarak öne çıkaran en güzel işaretidir. Biz yeni bir medeniyet inşa etmenin arifesindeyiz. Burada akademi, üniversitelere, yazarlara, çizerlere, biz yöneticilere çok büyük görev düşüyor. Aslında Türkiye bugün o medeniyetin yapı taşlarını oluşturmuş, bunu kaleme dökmemiş sadece. O açıdan dünyanın her yerine insanlık götüren, her yerine değer götüren, değer katan, insana insan gibi davranan, insanı merkeze alan bir bakış açısı var. Onu da her yer yerde sergiliyor. Bunun bir modele dönüştürülmesi lazım. Bu topraklardan Cemil Meriç gibi kıymetli bir insan öğretmenlik yaptı. Son dönemin muharrirlerinden biri. O kitabı şöyle tarif eder; kitabı yeni bir kitabı elime aldığım zaman taze ekmek kokusu hissederim der. Kitabı kadar kıymetli görür, o kadar aziz görür. Kitaba böyle bakalım, böyle değerlendirelim. İnanın en güzel koku kitap konusudur. Oradan sızan bilginin kokusudur. Bu şekilde değerlendirirsek genç kuşakları da bu anlayışla yetiştirirsek Türkiye gelecekte dünyaya yine insanlık, medeniyet götüren bir millet haline dönüşecektir”diye kaydetti.

KALDIRIM: İLİM MERKEZİ, İRFAN MERKEZİ OLMAYA ADAY BİR ŞEHİR

Vali Kaldırım, “Kadim bir kültür diyoruz, Elâzığ bunun en önemli merkezlerinden biri. Özellikle 19. Yüzyılda zirveye çıkmış, dünyaya değer üretmiş, insan yetiştirmiş, muharrir yetiştirmiş, mütefekkir yetiştirmiş, yazar, şair, edebiyatçı yetiştirmiş bir toprak. Kadim deyip geçmemek lazım, içini doldurmak lazım. Onun aslında bize yüklediği birçok sorumluluk var. Kadim aslında içi dolu bir kavram. Kadimleşmek çok önemli. Onun içini dolduran insanlara da bakmak lazım. Elazığ kadim bir şehirse, Harput Kadim bir kültürse bunda çok büyük emekler var. Çok büyük bize bırakılan bir miras var. Bu mirası iyi değerlendirmemiz, sahip çıkmamız, onun hakkını vermemiz bu şehirde yapacağımız en önemli görevlerden biri olduğunu düşünüyorum. Gerçekten şehrimiz tarih şehri, kültür şehri, sanat şehri, birlik beraberliğin şehri ve kalesi. Çok değerli bir yönetici kadromuz var. Çok kıymetli milletvekillerimiz, siyasilerimiz var, çok kıymetli belediye başkanımız var. Bu şehrin ufku açık, bu şehrin önü açık, bu şehrin geleceği açık ve 19 yüzyılda olduğu gibi bu şehir dünyada yine yeniden kültür merkezi, sanat merkezi ilim merkezi, irfan merkezi olmaya aday bir şehir”ifadelerini kullandı.

KALDIRIM: ELAZIĞ HEP OKUMALI

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Yazarların özellikle okurları ile buluşması çok anlamlı onların birbirileri ile iletişim kurması kitaptan öteye geçmesi gönüllerini sözlerini paylaşmaları çok güzel. İnşallah 8 gün boyunca bu paylaşımlar yapılacak. Onlar bize katacak onlar bizlerden bir şey alacaklar öğrenecekler. Ve inşallah özellikle okurla buluşmaları da okuryazarlığın artmasında, kıymetli okumanın artmasında değerli okumanın artmasında ciddi katkı verecek. Bilgi çağında yaşıyoruz. Ama malumat üreten malumatfuruş olmayalım. Bilgiç olmayalım. İrfanı sahiplenelim dünyaya değer katalım. Ben bu duygularla düşüncelerle bu etkinliğin bu fuarın hazırlanmasında ciddi emeği olan kıymetli Belediye Başkanımıza, sayın milletvekillerimize katılım sağlayan çok değerli yazarlara şairlere mütefekkirlere emek veren herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Tabi Elazığ kampanyalar söyleyecektim ama Elazığ’a okuma kampanyası yapmayı yakıştırmıyorum. Elazığ hep okumalı. Gündeminde hep okumak olmalı ve gelecek kuşaklara en kıymetli miras olarak bunu bırakmalı diyorum” açıklamalarını kaydetti.

3. Kitap Fuarı’na; Şair-Yazar Prof. Dr. Nurullah Genç, Şair-Yazar Hasan Ali Toptaş, Yazar Ahmet Turgut, Şair-Yazar-Gazeteci Beşir Ayvazoğlu, Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Oyuncu-Yazar Bahadır Yenişehirlioğlu, Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu, Sunucu-Gazeteci-Yazar Cansu Canan Özgen, Yazar Kahraman Tazeoğlu, Yazar Nilgün Bodur, Yazar Hatice Kübra Tongar, Davranış Bilimleri Uzmanı-Yazar Aşkım Kapışmak, Yazar Oktay Tiryakioğlu, Yazar Hakan Günday, Uzman-Psikolog-Yazar Serhat Yabancı, Yazar Sinan Yağmur ve oyuncu Feride Çetin gibi kamuoyunun yakından tanıdığı isimler imza ve söyleşi programlarıyla sevenleriyle bir araya gelecek.