Fırat Kalkınma Ajansı’nın Elazığ’ın turizmini canlandırmak için düzenlediği Elazığ Malatya Fırat Turu programına katılan seyahat acenteleri temsilcileri, Sivrice ilçesinde Elazığ’ın turizmi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

TOPALOĞLU: DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKEN BİR DESTİNASYON OLARAK GÖRÜYORUZ

Ankara Dihle Turizm firması sahibi Dihle Topaloğlu, “Bizim gözlemlediğimiz kadarıyla çok görsel, tarihi eserler dolu bir şehir, kadim bir şehir. Ne yazık ki; bazı bölgelerde turizmin en temel ihtiyacı olan temizlikten çok uzak. Bu konuda Belediye Başkanlarına son derece görev düşüyor. Yöresel yemekler, kürsübaşları anlamında baktığınızda Keban Barajı Hazar Gölü muhteşem görselliğe sahip alanlar. Bu anlamda biz Elazığ’a ilk defa geliyoruz. Bu çerçevede u lokasyon içerisinde gelişmesi gereken, geliştirilmesi gereken değerleri olan ve turistik açıdan baktığımızda da değerlendirilmesi gereken bir destinasyon olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞENER: TESPİTLERİMİZİ TOPLANTIDA DİLE GETİRDİK

Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Burhan Şener, “Elazığ, destinasyon olarak yeni oluşmaya başlıyor. Malatya ile birlikte değerlendirilerek bu organizasyon yapılmış vaziyette. Her iki ilin Valiliği ve Fırat Kalkınma Ajansı kanalı ile gerçekleşmiş olan bu organizasyonda bu bölgenin bir destinasyon olarak paket turlar hazırlanması konusunda çaba sarf ediyor her iki ilde. Biz de bunun için geldik. Bir Anadolu turizm birliği olarak. Tespitlerimizi toplantıda dile getirdik. Ben burada her iki ilde de temizlik ve tertip düzeni olarak belediyeyi kutluyorum gerçekten. Gerek belediye olarak, gerek büyükşehir belediyesi olarak her iki şehrinde olumlu bir not aldığını söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

SÖZEN: BİRLİKTE HAREKET EDİLMESİ LAZIM

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Malatya İl Temsilcisi Bekir Sözen de, “Bölgede doğal güzelliğimiz var, tarihimiz var, kültürümüz var, gastronomisi var ama onları belki Malatyalı yeterinde Elazığ’ı tanımıyor, Elazığlı yeterinde Malatya’yı tanımıyor. Bir kere biz tanımalıyız. Elazığlı Elazığ’da yaşayan insanlar, üniversiteli öğrenciler Elazığ’ı bilecekler, Malatya’yı bilecekler, şehrinizi bileceksiniz, ondan sonra tanıtacaksınız. Buradaki avantajlardan birisi gerçekten ben Sayın Vali Bey’i çok olaya hakim, konuya hakim gördüm. Ama birlikte hareket edilmesi lazım” dedi.

ERTÜRK: BÖLGENİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ BAKIMINDAN GÜZEL BİR DESTİNASYON

Rehber ve İzinde Turizm Firması A.Ş. firması sahibi Adem Ertürk, “Biz acenteciler artık Ankara’da destinasyon çabası, arayışı içerisindeyiz. Bu bölge güzel, keşfedilmemiş, bakir çok güzel doğa, tarih ve yeni destinasyonlar var. Hem kış turizmi açısından hem yaz turizmi açısından bölgenin çeşitlendirilmesi bakımından güzel bir destinasyon. Buraya turist getirebilmek için zaman harcıyoruz” diye konuştu.

KÜÇÜKTÜRKMEN: NEDEN BİR HAZAR VADİSİ OLUŞTURULMASIN

Ankara’da İnkuba Travel Turizm Firması sahibi Ulaş Küçüktürkmen, “Nasıl bir Amerika’da Afa Vadisi varsa, İtalya’da Tuskani Vadisi varsa burada neden bir Hazar Vadisi oluşturulmasın? Buna yönelik bir şeyler yapılmasın? Yapılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

PATIROĞLU: CİDDİ BİR DESTİNASYON OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Ankara’dan gelen YTM Turizm Temsilcisi Yeliz Patıroğlu, “Acenteci olarak burada daha fazla ne yapabiliriz diye geldik ve Elazığ ve Malatya’nın biraz geç kalmışlar kendilerini tanıtmakta, biz de sanırım geç kalmışız gelmekte. Çok keyifli bir bizim için tanıtım gezisi oldu. Elazığ’ın da, Malatya’nın da ikisinin de beraber ciddi bir destinasyon olacağını düşünüyoruz” diye kaydetti.

ACENTE TEMSİLCİSİ: TURİZM ACENTELERİNİN ÇOĞU İLK DEFA ELAZIĞ’A GELDİ

Patiri Tur firması sahibi ve ETS Didim Tur Yetkili Acentesi temsilcisi, “Şimdi yeni yeni alt yapılar kuruluyor. Ama bizim için önemli olan başlamaktı. İşe başlandıktan sonra bu işin tüm detayları halledilebilir. Turizm acentelerinin çoğu ilk defa Elazığ’a geldi. Bende dahil oalmak üzere. Ben Doğu’ya da ilk defa geldim. Ben Trabzonlu olarak burada ilk defa geldim. Deseler ki bir daha gelir misin? Hemen aileme gidip söyleyeceğim, ilk yaz ayında buraya geleceğim” ifadelerine yer verdi.

KENT: KADİM KENT HARPUT’UMUZ, HAK ETTİĞİ DEĞERE KAVUŞUR DİYE DÜŞÜNÜYORUZ

Vakıflarının Elazığ için projeleri olduğunu dile getiren Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Kent, “Vakfımızın bazı projeleri var hayata geçirmiş olduğumuz. Tabi Elazığ’daki yerel aktörlerle beraber hayata geçirdiklerimiz var. Ankara’da bireysel olarak, vakıf olarak hayata geçirdiklerimiz var. Başta Harput’un UNESCO sürecini geçmiş dönem Belediye Başkan’ımız Mücahit Yanılmaz Bey ile beraber başlattık. Şu anda yolun ortasında sayılabileceğimiz bir süreçteyiz. Nedir bu? Harput’u geçişi UNESCO Miras Listesine alınmış olması aşamasındayız. Bundan sonraki süreçte de Harput’un UNESCO Dünya Mirası kesin listesine alınması için süreci yakinen takip ediyoruz. Bununla da ilgili şu anda yeni Belediye Başkanımız Şahin Bey ile ve diğer aktörlerle paylaşım halindeyiz. İnşallah olumlu sonuçlanır. 4 bin yıllık kadim kent Harput’umuz, hak ettiği değere kavuşur diye düşünüyoruz” dedi.

YOĞUNLU: TOPLAM 35 ACENTE KATILMIŞ OLDU

Gerçekleştirdikleri turun içeriğine değinen Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, “İlk önce Malatya’da başladık, Malatya’nın turizmle ilgili öne çıkan alanlarını gelen acentelerimize tanıtmış olduk. Özel sektörle buluşturmuş olduk. Malatya’da bizim Elazığ ile entegresini düşünmüş olduğumuz bir tur rotası var. Ve daha önce uzmanlarımızın ve farklı yine paydaşlarımızla birlikte geliştirdiğimiz bir destinasyon rotamız mevcut. Buna yönelik tabi 3 günlük bir program olduğu içinde biraz sıkıştırılmış ve her tarafı da kapsamayan bir program oldu. Darende, Levent Vadisi, Malatya Merkez, Battal Gazi ilçemiz, Aslantepe Malatya’daki güzergahlarımızdı. Yine Elazığ’da çok önemli destinasyonlarımız var. Öncelikle Türkiye’nin gerçekten önemli bir kalkınma hamlesi olan kalkınma hafiyemizin en önemli yatırımlarından olan Keban Barajı’nda başlamış olduk. Orada gerek ilimizin, bölgemizin en önemli su ürünleri yatırım alanlarını göstermiş olduk kendilerine. Hem de bir doğa harikası olan, gerçekten bölgemize, ilimize ir Allah’ın lütfu olan Çırçır Şelalemizi gezdirdik. Orada da ben Ayhan Bey’e de çok çok teşekkür etmek istiyorum. Alabalığımızla çok güzel ürünler yapıyorlar. Çok güzel dönüşler aldık oraya gelen tur acentelerimizle birlikte. Toplam 35 acente katılmış oldu” şeklinde konuştu.

HABER: SITKI TAŞEL