4 Bin Yıllık Harput Ziyaretçilerine Kavuşmayı Bekliyor

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Elazığ’ın simgesi, medeniyetler beşiği Harput Mahallesi'ne, korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle konulan ziyaretçi kısıtlaması 65 gündür sürüyor. Camilerden 5 vakit ezan sesinin yükseldiği ancak tarihi mekanlar ile türbelerin öksüz kaldığı mahallenin yeni normalleşme sürecinde belirli tedbirler kapsamında ziyarete açılmasının planlandığı öğrenildi.

4 Bin Yıllık Harput Ziyaretçilerine Kavuşmayı Bekliyor

Kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan ve medeniyetler beşiği olarak tarihi ve dini açıdan önemli bir değeri olan Harput Mahallesi Covid-19 salgınına karşı 28 Mart'ta valilik kararıyla ziyarete kısıtlandı.

4 mevsim ziyaretçisi eksik olmayan bahar ve yaz mevsiminde Elazığlıların dışında, yerli ve yabancı turist yoğunluğu yaşanan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan tarihi mahalleye 65 gündür ziyaretçi alınmıyor.

Sadece 5 vakit ezan sesinin duyulduğu, ilk defa geçtiğimiz cuma günü namaz kılınmasına izin verilen tarihi mahallenin 1 Haziran itibariyle yeni normalleşme sürecinde tedbirlerin azaltılmasının planlandığı öğrenildi.

Piknik yapmak için gelenlere kısıtlamanın süreceği değerlendirilen tarihi mahallede, maske ve sosyal mesafe kurallarına riayet edilerek tarihi yerler ile türbelere ziyaretlerin açılması bekleniyor.

Pisa kulesinden bile fazla eğikliği tescillenen eğri minaresinden, Harput Kalesi’ne kadar, cami, türbe ile tarihi birçok yapının bulunduğu tarihi mahalle ise, ziyaretçi kısıtlaması süresince belediye tarafından yeni düzenlemeler ve estetik dokunuşlar yapılması dikkat çekti.

Tamamen yeşile bürünen tarihi mahallenin havadan çekilen son görüntüleri ise görsel güzelliği de gözler önüne serdi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
23
23 - 4 yıl Önce

TARİHİ ESERLERİN (ULU CAMİ, HARPUT KALESİ, TARİHİ HAMAM VS...) ALTINDA MANGAL YAPILAN BİR YER HALİNE GELDİ. BİR TURİST GELMEZ, GEZİ TURLARI GELMEZ, GELSE GEZECEK-GÖRECEK YERLERİ HEP TAHRİP EDİLMİŞ. BİR AN ÖNCE BU ANLAYIŞ BURADAN KALDIRILMALI VE TARİHE UYGUN ŞEKİLDE KORUNMALI. PİKNİK VE MANGAL YERLERİ HARPUTUN MERKEZİNDEN MERKEZİNDEN UZAKLAŞTIRILARAK MESİRE ALANLARI OLUŞTURULMALI. GEZİ TURLARINA UYGUN ŞEKİLDE DÜZENLENMELİ.

.
. - 4 yıl Önce

Muhtar nerede?

Zülfü Yar
Zülfü Yar - 4 yıl Önce

Muhtar Zülküfsüz de Harput haberi olabiliyormuş?

Muhtarrr
Muhtarrr - 4 yıl Önce

Muhtar yok bu haber sayılmaz.

4000 YILLIK HARPUT
4000 YILLIK HARPUT - 4 yıl Önce

HARPUT DİN VE TARİH TURİZMİ AÇISINDAN MÜKEMMEL BİR CEVHER. ANCAK NE TARİHİ ORTAYA ÇIKARIP SERGİLEYEN VAR NEDE BU TARİHE SAHİP ÇIKAN VAR. BÜTÜN TARİHİ ESERLER TAHRİBATA UĞRAMIŞ, BÜTÜN DUVARLARA YAZILAR YAZILMIŞ, GÖRÜNEN TARİHİ ESERLERİ BELEDİYE KEPÇEYİ VURMUŞ YIKMIŞ. HARPUT SADECE PİKNİK YERİ, LOKANTA VE MEZARLIKTAN BAŞKA BİŞEY YOKMUŞ GİBİ BİR YER OLMUŞ. YAPILMASI GEREKENLER BELEDİYE BİR AN ÖNCE TARİHİ ESERLERİN YANINDAKİ PİKNİK YERLERİNİ KALDIRMALI, HARPUTUN BİRAZ DIŞINDA PİKNİK VE MANGAL YERLERİ OLUŞTURMALI. HARPUTUN MERKEZİ SADECE TURİSTİK GEZİLECEK BİR YER OLARAK KALMALI. HARPUTUN GİRİŞİNDEN BAŞLAYARAK BİR REHBER EŞLİĞİNDE YÜRÜME PARKURU OLUŞTURULMALI TARİHİ ESERLER HAKKINDA BİLGİ VERİLEREK BİR ROTA ÇİZİLMELİ. ELAZIĞ HAS YİYECEKLER, TEKSTİL ÜRÜNLERİ VS SATIŞ NOKTALARI OLUŞTURULMALI. BU SATIŞ NOKTALARININ İÇİNE SAÇMA SAPAN ELAZIĞLA HİÇ ALAKASI OLMAYAN SABUN, HAŞLANMIŞ MISIR, PAMUK ŞEKER VS GİBİ KONULMAMALI. SOSYAL MEDYA AKTİF KULLANILMALI, BUNUN İÇİNDE GÜZEL FOTOLARIN ÇEKİLECEĞİ TEMİZ YEŞİL BİR ALAN OLUŞTURULMALI. OTOPARKLAR MERKEZDEN UZAK TUTULMALI Kİ İNSANLAR GEZEREK GÖREREK DAHA ÇOK ALANA YAYILMALI.

SIRADAKİ HABER

banner137