F.Ü Diş Hekimliği Fakültesi Radyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Sümeyye Baybars, ağız ve diş sağlığının önemine değindi.

KÜÇÜK ÇOCUĞU OLAN ANNE VE BABALAR DİKKAT

Sümeyye Baybars, “Aileler, devamlı çocuğunun ağzını kontrol edecek, temizliğine, bakımına dikkat eiyor mu? ona dikkat edecek. 6 aylık iken dişler çıkmaya başlıyor. 6 aydan itibaren anne ve baba kendileri temizliğine dikkat edecek, çocuk fırça kullanmaya başladığı andan itibaren de kendisi fırçalamaya dikkat edecek. 5 yaşından nze zaten macun kullanılmasını önermiyoruz. Sadece boş bile diş fırçasıyla çocuklar bakımına dikkat edebilirler. Bunun takibini çocuklar kendileri farkına varamıyorsa bile anne baba muhakkak kontrol etmeli” ifadelerini kullandı.

“HER GÜN DÜZENLİ OLARAK BAKILMASI GEREKEN BİR ORGANIMIZ”

Ağız hijyeni çok önemli diyen Baybars, “Ağız çok önemli, ağız hijyeni çok önemli. Hem toplumsal, hem psikolojik sorunlara yer açabiliyor. Nelere dikkat etmeliyiz? Tabi ki çok önem göstermek zorundayız yetişkin bireyler olarak. Düzenli olarak 6 ayda bir bizler diş hekimi kontrolünü muhakkak öneriyoruz. Günde en az 2 defa fırçalama hatta mümkünse 3 defa ara yüzeylerin bakımı için diş ipi kullanılmasını öneriyoruz. Eğer bu şekilde dikkat edilmezse zaten çok erken diş kayıplarıyla karşılaşabiliyoruz. Bunun devamında yine sistemik problemlere bile yol açabiliyor. Bir çok hastalığın ilk belirtisi ağız içerisinde görülebiliyor. Bunun devamlı kontrol edilmesi gerekiyor. Diş sağlığı sistemik sağlığı içerisinde olduğu için; hiç ihmal edilebilecek bir durum değil. Her gün düzenli olarak bakılması gereken bir organımız” şeklinde konuştu.

TOPLUMSAL SAĞLIK İÇİN BUNA ÇOK ÖZEN GÖSTERMELİYİZ

Diş temizliği noktasında Diş ipimi kürdan mı sorusuna da cevap veren Baybars, “Kürdan mevzusuna gelince de kürdan hani çok tramvatik bir şekilde kullanılmadığı sürece, kürdanda kullanılabilir. Bunu da çok yanlış bir şekilde kullanabiliyoruz. Tabi ki diş ipi çok önemli ama diş ipi aktif olarak şu an toplumda çok yaygın değil. O yaygın olmazsa bile en azından düzenli olarak bir fırçalama bile birçok problemin önüne geçecek ilken bu bile asında yapılmıyor. Kürdanı da çok tramvatik olmadığı sürece kullanılabilir. Çocuklar için en başta dişler çıkmaya başladığı andan itibaren temizliğe dikkat edilmeli, yetişkinler 6ayda bir muhakkak düzenli diş hekimi kontrolüne gelmeli ve ağız hijyenlerine hem kendi psikoloji ve estetik kaygıları için dikkat etmeli. Hem de toplumsal sağlık için buna çok özen göstermeliyiz” dedi.