24 Ocak’ta meydana gelen merkez üssü Sivrice olan 6.8’lik depremde birçok okul ağır hasar almış ve yıkımına başlanmıştı.

Ağır hasar alan okullardan biri de Elazığ Ağın ilçesinde hizmet veren Öğretmen Abdullah Lütfü İlkokulu’ydu.

1960’lı yıllarda yapımı tamamlanan ve bugüne kadar eğitime devam eden okulun tahliyesi ve yıkım işlemleri Ağın Belediyesi tarafından yapılıyor.

Geçtiğimiz günlerde tahliyesine başlanan okulun çatısı söküldüğü sırada belediye işçileri tarafından yaklaşık 70 adet teneke kutularda saf yağ bulundu.

BU ÜRÜNLERİN TÜKETİMİ ZORUNLU KILINMIŞ

Başta ne olduğu bilinmeyen bu kutuların, yapılan araştırmada ABD’nin hibe ettiği ürünlerden biri olduğu anlaşıldı.

2. Dünya Savaşından sonra 1950’li yıllarda ABD, elindeki ürünleri “Marshall Yardımı” adı altında Türkiye’ye hibe etmiş, süt tozu, un, şeker, margarin yağ, peynir gibi gıdalar, bu yardım adı altında gelen ürünlerden bir kaçı…

Bu gıdaların okullarda tüketilmesi de dönemin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilmiş.

Öğretmen Abdullah Lütfü İlkokulu deposunda ortaya çıkan bu yağ kutuları da ABD’nin “Marshall Yardımı”yla hibe ettiği ürünlerden biri.

USLU: BİR NESİL BU ÜRÜNLERİ TÜKETMİŞ

Okulun yıkım işlemleri sırasında çatı arasında yaklaşık 70 tane yağ kutularının olduğunu belirten Ağın Belediye Başkanı Ali Uslu konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada, “Kutunun üstünde tarih yazmıyor. Ancak kutunun üstünde yapılan açıklamada şöyle yazıyor: “Eritilmiş sadeyağ, Amerika Birleşik Devletler halkı tarafından hediye edilmiştir. Satılamaz ve değiş tokuş yapılamaz.” Bu kutu, ilkokulun yıkımı esnasında çatı arasında çıkan bir ürün. Ağzını açmadık, üstünde tarih falan da yazmıyor ama anladığımız kadarıyla en az 50 yıllık bir yağ olması lazım. Daha önceden de bu şekilde süt tozunun okullarda dağıtıldığı biliniyor. Araştırmalarımıza göre pek sağlıklı olmamasına rağmen bir nesil, bu gıdalarla beslenmiş, bu ürünleri tüketmiş. Elimizde 60-70 tane var. Bunu neden saklamışlar bilmiyoruz ama araştırmasını yapacağız” dedi.

VİDEO: