AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2018 bütçe görüşmeleri toplantısında konuştu.

Toplantıda şehit ve gaziler ile ilgili konuşan Milletvekili Açıkkapı, “80 milyonun huzuru ve refahı için canını hiçe sayan ve gazi olan kardeşlerimize karşı ahlaki, insani ve vicdani hiçbir değeri taşımayan canice saldırıyı şiddetle kınıyorum. İnsani hiçbir vasfı taşımayan bu canilere hukuk elbette gereğini yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Açıkkapı yaptığı konuşmada ilk olarak, Irak’ta, İran’da meydana gelen depremde hayatı kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, Hükûmet olarak oradakilere her türlü yardımı yapacaklarını dile getirdi.

“Elazığ vatanperver bir il”

Daha sonra “81 vilayetimizin de şehitleri var, gazileri var. Kadim coğrafyanın kadim şehri olan Elazığ’ın şehidi ve gazisiyle 1993 yılından bu yana vatan toprakları için 187 şehidi, 124 vazife malulü, harp malulü ve sivil gazisiyle vatanperver bir il olduğunu söyleyen Açıkkapı, Elazığ’ın Milletvekili olarak şehit ve gazilerle ilgili olarak konuşmak istediğini kaydetti.

“İnsani vasıfları üst düzeyde olan nesiller yetiştirmek zorundayız”

Açıkkapı yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde 80 milyonun huzuru ve refahı için canını hiçe sayan ve gazi olan kardeşlerimize karşı ahlaki, insani ve vicdani hiçbir değeri taşımayan canice saldırıyı şiddetle kınıyorum. İnsani hiçbir vasfı taşımayan bu canilere hukuk elbette gereğini yapacaktır. Bizler toplumumuz da azda olsa bir kısım bireyin neden bu hâle geldiğini, millî ve manevi değerlerin insanımıza kazandırılması noktasında neler yapabileceklerimizi de ortaya koymak ve vicdani, ahlaki, insani vasıfları üst düzeyde olan nesiller yetiştirmek zorundayız” dedi.

“Şehit emanetlerimize, gazilerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz”

AK Parti iktidarında devlet olarak şehitlerin emanetlerine, gazilere ve onların yakınlarına sahip çıktıklarını ve çıkmaya da devam ettiklerini vurgulayan Açıkkapı, “İktidarımız döneminden önce; 2011 yılına kadar istihdam hakkı sadece terörle mücadeleyle sınırlı iken ve tek kişi istihdam edilirken, 2012 yılında yapmış olduğumuz yasal düzenlemeyle şehit yakınlarına sağlanan istihdam hakkını ikiye çıkardık.

Yine 2013 yılında yapılan bir başka düzenlemeyle vazife ve harp malullerinden hayatını kaybedenlere iki, yaralananlara bir istihdam hakkı tanıdık.

Aynı şekilde terör mağduru sivil vatandaşlardan terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybeden veya engelli hâle gelenlere, kamuda bir istihdam hakkı yine bizim iktidarımız döneminde verilmiştir.

15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında şehit olan 250 vatandaşımızın yakınları ile 2723 gazimize yine istihdam hakkını Hükûmetimiz döneminde verdik.

Yılda iki kez şehit gazi atama süre kısıtı kaldırılmıştır.

2002 yılına kadar istidam hakkından yararlanan kişi sayısı 6 bin 315 kişi iken bizim iktidarımız döneminde bu sayı 31.266 kişi olmuştur.

İstihdam hakkının kullandırılmasına ilişkin görev Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına geçtikten sonra 2014-2017 yılları arasında toplam 21.269 kişinin ataması yapılmıştır” dedi.

“Şehit eş ve çocuklarının istihdamında çok önemli adımlar attık”

Özellikle şehit eş ve çocuklarının istihdamında çok önemli adımlar attıklarını belirten Açıkkapı, “Şehitlerimizin emanetlerinin kendi ayakları üzerinde duran bireyler hâline gelmeleri konusunda her daim onların yanlarında olduk.

Terör mağduru sivil vatandaşlarımızın anne ve babalarının istihdam hakkı yokken, bu hakkı kullanabilmeleri için gereken yasal düzenlemeleri yaptık. 

Şehit yakını, gazi ve gazi yakınları ile vazife malullerine şehir içi toplu taşıma hizmetleri ile demir yolları ve deniz yollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından ücretsiz olarak yararlanmaları için hak sahibi olup da başvuruda bulunan 140 bin 958 kişiye ücretsiz seyahat kartları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızca kısa bir sürede ikamet adreslerinde teslim edilmiştir.

Daha önce, şehit ana ve babalarına maaş bağlanırken muhtaçlık şartı aranmaktaydı ve bu hususta eli öpülesi analarımız, babalarımız ciddi sıkıntılar yaşamaktaydılar. Yine, bizim iktidarımız döneminde bu şart ortadan kaldırıldı ve anne babalarımızın yüzü güldü.

Yapılan bir yasal düzenlemeyle şehit eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa ana veya babasından birisi tarafından alınacak araçları ÖTV’den muaf tuttuk.  Yine, geçen yıl yapılan bir başka düzenlemeyle işçi ve memur sendikalarımızın, şehit yakınları ve gazilere ayni ve nakdî yardım yapabilmelerinin önünü açtık. 

Sosyal yükümlülüğü yoğun olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 81 il müdürlüğünde bulunan yöneticileri ve meslek elemanları 2017 yılı içinde 840 yaralı gazimizi hastanede, 7.723 şehit yakını ve gazi ailesini ikamet adreslerinde ziyaret etmişler ve 13 bin 190 kişiye psiko-sosyal destek vermişlerdir.

Bakanlığımız tarafından şehadet olayı vuku bulur bulmaz şehit ailelerimize acil harcamaları için 10 bin Türk lirası, yaralanan gazilerimize ise tedavi sürecinde maddi sıkıntı çekmemeleri için 5 bin Türk lirası yardım yapılmıştır” şeklinde konuştu. 

“Bakanlığımızın, yapmış olduğu sosyal faaliyetleri unutmamak gerekir”

“Bakanlığımızın, şehit yakınları ile gazi ve gazi yakınlarına yapmış olduğu sosyal faaliyetleri unutmamak gerekir” diyen Açıkkapı sözlerine şöyle deavm etti: “Sosyal uyum ve toplumsal hayata adaptasyonlarını güçlendirmek için şehit yakınlarımız ve gazilerimize yönelik şehitler diyarı Çanakkale’ye kültürel geziler düzenlenmiştir.

2017 yılında 600 şehit yakınımız ve gazimiz bu sosyal hizmet faaliyetinden yararlanmıştır.

“Sosyal faaliyetlerin artarak devam etmesini arzulamaktayız”

Yine, ilgili Bakanlığımız, bu yıl için 324 şehit yakınını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, 80 şehit yakınımızı da Bosna-Hersek’te ağırlamıştır. Bu sosyal faaliyetlerin artarak devam etmesini arzulamaktayız.

“Devlet-millet kaynaşmasının en büyük örneği yaşanmıştır”

Milletimizin en büyük emaneti olan şehit yakınlarımız ve gazilerimize yönelik sosyal hizmet faaliyetleri kapsamında, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Ankara’da, İstanbul’da ve Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın ev sahipliğinde Başbakanlık Çankaya yerleşkesinde şehit yakınları ve gazilerimizle çeşitli vesilelerle bir araya gelinmiş ve devlet-millet kaynaşmasının en büyük örneği yaşanmıştır.

Bu kaynaşma örneğinin bir benzeri olarak ramazan ayı boyunca 81 vilayetimizde tüm il müdürlüklerimiz tarafından şehit yakınlarımız ve gazilerimize yönelik programların yapılması bizleri gururlandırmıştır.

“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 20 milyon 221 bin 982 Türk lirası kaynak harcadı”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız,  81 ilimizde ikamet eden şehit yakınları ve gazilerimize yönelik olarak dinî ve millî bayramlarda, özel anma günlerinde ziyaretler gerçekleştirmiş ve çeşitli sosyal hizmet faaliyetleri ve projeler kapsamında 33 milyon 652 bin 869 Türk lirası, ayrıca şehit mezarlarının ve şehitliklerin yapım, bakım ve onarımları için bu güne kadar 20 milyon 221 bin 982 Türk lirası kaynak harcadığını görmekteyiz.

Bu faaliyetler ve harcanan paralar bizim iktidarımızda şehitlerimize, onların emanetlerine, gazilerimiz ve yakınlarına ne kadar önem verdiğimizin nişanesidir.  Umuyorum ki, bu faaliyetler hız kesmeden artarak devam edecektir.

“Ne yaparsak yapalım, bunun maddi ölçütlerle karşılık bulmayacağını biliyoruz”

Hükûmet olarak Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak şehit ve gazilerimize maddi anlamda ne yaparsak yapalım, bunun maddi ölçütlerle karşılık bulmayacağını biliyoruz. Şehitlerimize manevi yükümlülüklerimizi yerine getirmeye çalışırken, emanetlerine de sahip çıkmaya devam edeceğiz. Gazilerimize ve emanetlerine de sahip çıkmaya devam edeceğiz Allah’ın izniyle.  Bu vesileyle, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet dilerken yine şu an aramızda olmayıp hayatını kaybeden gazilerimize de Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına sabrı cemil niyaz ediyorum. Hayattaki tüm gazilerimize tüm sevdikleriyle birlikte sağlıklı ömürler dilerken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın 2018 bütçesinin hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”