Adana'da Ele Geçirilen Maddenin Kaliforniyum Yerine Reçine Olduğu Ortaya Çıktı

Geçtiğimiz aylarda Adana'da yaşanan olayda Suriyeli bir adam, içerisinde kaliforniyum bulunduğunu iddia ettiği bir tüpü satmaya çalışırken yakalanmıştı. Madde üzerinde çalışmalarını tamamlayan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, bu maddenin bir 'reçine' olduğunu açıkladı.

Adana'da Ele Geçirilen Maddenin Kaliforniyum Yerine Reçine Olduğu Ortaya Çıktı

Nisan ayında Adana'da bulunan Suriye uyruklu Abdulkerim el Mustaytif isimli bir adamın içerisinde 'kaliforniyum' olduğunu iddia ettiği bir tüpü satmaya çalıştığı belirlenmiş, düzenlenen operasyonla ele geçirilen maddeye el koyulmuştu. Madde üzerinde çalışmalarını tamamlayan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), bu maddenin kaliforniyum olmadığını, sadece bir çeşit reçine olduğunu açıkladı.

Adana'da bir düğün salonunda bekçi olarak çalışan Mustaytif, yapılan operasyonun ardından gözaltına alınmıştı. İfadesine başvurulan Mustayif, tüpü kendisine Suriye'de bulunan bir akrabasının gönderdiğini ve 20 bin dolara satmasını istediğini belirtti. İçindeki maddeyi yediğini belirten Mustayif, maddenin kaliforniyum olmadığını söyledi. Bu maddeyi Türkiye'de satması için Mustayif'e yardım eden iki Türk vatandaşıyla birlikte hakim karşısına çıkarılan zanlılar, tutuksuz yargılanmak şartıyla serbest bırakıldı.

Konuyla ilgili bir rapor yayımlayan TAEK; bu maddenin detaylı incelemesinin yapıldığını, yapılan detaylı incelemeler sonucunda maddede radyoaktivite tespit edilmediği, maddenin yapısının incelendiğinde ise Poly (sodium 4- styrenesulfonate) isimli bir kimyasal madde olduğunun anlaşıldığı belirtildi. Raporda Poly (sodium 4- styrenesulfonate) olarak adlandırılan bu maddenin bir çeşit reçine olduğu, kolaylıkla temin edilebildiği ve farklı alanlarda kullanılabildiği ifade edildi.

Dünyada bulunan en pahalı maddelerden olan kaliforniyum, doğada bulunan bir madde değil. Ayrıca bu maddenin 1 gramının 4 milyon dolara satıldığı tahmin ediliyor. Zaten böyle bir maddenin 20 bin dolara satılma imkanı yoktu ancak TAEK tarafından yapılan incelemeler bu durumu doğrulamış oldu. Buna benzer bir olay Ankara'da da yaşanmış ve maddenin yine reçine olduğu açıklanmıştı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137