Sivrice’de meydana gelen 5.2 şiddetindeki deprem ile ilgili İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı ön değerlendirme raporu hazırladı.

HAZIRLANAN RAPOR ŞU ŞEKİLDE;

1 DEPREME AİT GENEL BİLGİLER

04.04.2019 günü, Türkiye saati ile 20:31'de merkez üssü Sivrice (Elazig) olan Mw 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.Yerin 9.40 km derininde meydana gelen bu depremin en yakın yerleşim birimi olan Elaziğ ilinin Sivrice ilçesine bağlı Kiliçkaya köyüne uzaklığı 3.12 km'dir (Tablo 1.1). Ana şoktan, 04.04.2019 21:08'e kadar geçen zamanda, büyüklükleri 1.8 ile 3.3 arasında değişen 5 artçı deprem kaydedilmiştir (Şekil 1.1). İlk belirlemelere göre depremin süresi ise 8,15 sn olarak hesaplanmıştır.

“ÜZERİNDE BÜYÜK BİR DEPREM OLMA OLASILIĞI DÜŞÜK-ÇOK DÜŞÜK OLARAK ÖNGÖRÜLMEKTEDİR”

Deprem sol yanal doğrultu atımlı bir fay olan Doğu Anadolu Fayının Hazar Gölü-Sincik Segmenti üzerinde meydana gelmiştir. Yapılan odak mekanizması çözümü söz konusu segmentle uyumlu sonuçlar vermiştir. Bu segment üzerindeki son hasar yapıcı deprem, 144 yıl önce 1875 yılında meydana gelen M=7.0 büyüklüğündeki deprem olarak bilinmektedir. Segmentin yıllık kayma hızı 8-10 mm/yıl olup, 3 metrelik atıma karşılık gelen > M 7.0 büyüklüğünde bir depremin yinelenme aralığı 300-375 yıldır. Dolayısıyla söz konusu segment üzerinde büyük bir deprem olma olasılığı düşük-çok düşük olarak öngörülmektedir.

“1513 YILINDAN İTİBAREN BÜYÜK BİR DEPREM OLMAMIŞTIR”

Ancak 2004 yılından bu yana bölgede meydana gelen ve büyüklükleri 4.7

2 BÖLGENİN GEÇMİŞ DÖNEM DEPREM AKTİVİTESİ

Bölgede 1900 yılından günümüze kadar en büyüğü 6.8 olmak üzere 282 adet M>=4.0 deprem meydana gelmiştir.Ayrıca bahsi geçen bölgeye ait, 1900 yılı öncesi için, 41 adet tarihsel dönem depremi kaydı mevcuttur.

3 ÖLÇÜLERİN İVME DEĞERLERİ

112  adet       ivmeölçer  ile yapılan öndeğerlendirme  sonuçlarına  göre  en büyük ivme  2308  kodlu ivmeölçer istasyonunun Kuzey-Güney bileşeninde 38.41 gal olarak ölçülmüştür. Depremin merkez üssüne en yakın 5 ivmeölçer istasyonun ölçtüğü ivme değerleri Şekil 3.1' de, istasyonlara ait bilgiler ise Tablo 3.1' de verilmiştir. Tüm sayısal ham ivme verilerine http://kyhdata.deprem.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir.

4 BÖLGENİN DEPREM TEHLİKESİ

Türkiye Deprem Tehlike Haritasına göre bölgenin tehlikesi Şekil 4.1’ de gösterilmiştir. Ayrıca Türkiye Deprem Tehlike Haritası interaktif web uygulamasına https://tdth.afad.gov.tr internet adresinden e-devlet aracılığı ile ulaşılabilmektedir.

Depremin meydana geldiği noktanın Türkiye Deprem Tehlike Haritasındaki PGA 475 değeri 0.61881 g'dir.

5 DEPREMİN ŞİDDETİ

Deprem Ön Hasar Tahmin Sistemi (AFAD-RED) kullanılarak üretilen şiddet haritasına göre depremin merkez üssüne en yakın, Türkiye sınırları içerisindeki, yerleşim yerinde depremin şiddeti MMI VI olarak hesaplanmıştır (Şekil 5.1). Sismik şiddet ve ön hasar kestirimleri, ampirik bağıntılar kullanılarak otomatik olarak hesaplanmıştır ve saha gözlemlerine dayanmamaktadır.

Bu raporda verilen bilgiler depremin meydana gelmesini takiben 1 saatlik sürede üretilen veriler kullanılarak derlenmiştir. Deprem bölgesinde varsa hasarlı yapıların kulanılmaması önem arz etmektedir.

Bölgenin sismik aktivitesi, Avrupa’ nın 2. büyük deprem gözlem istasyon ağına sahip T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI AFAD tarafından 7/24 izlenmektedir..

Kamuoyunun bilgilerine sunulur” şeklinde rapor hazırlandı.