Türkiye Psikiyatri Derneği ve Elazığ şubesi işbirliği ile Elazığ Malatya ve bölgedeki psikiyatrist ve psikologların katılımıyla “Afet Sonrası Erken Dönemde Ruhsal Değerlendirme ve Psikososyal Müdahale” konulu toplantı düzenlendi.

DENİZ: ÇOK ÖNEMLİ BİR GAYRETLE BUGÜNE KADAR ÇALIŞMA YAPTILAR

Psikiyatrist Dr. Ömer Deniz, “Depremin ilk gününden beri burada katılanların hemen hepsi maruz kaldı. Ama psikiyatristler ve aramızda psikolog arkadaşlar da var. Hızlı bir şekilde organize olduk, neler yapabileceğimizi gönüllü ve diğer destek çalışmalarını nasıl sürdüreceğimiz konusunda bir takım düşünceler oluştu. Psikiyatri derneğimizden de dışarıdan meslektaşlarımızla bu konuda bize destek oldular. Motive ettiler. İlk günden beri gerek Fırat Üniversite’miz, gerek Ruh Sağlığı, Şehir Hastanemiz ve diğer çalışan meslektaşlarımız gerçekten çok önemli bir gayretle bugüne kadar çalışma yaptılar” ifadelerini kullandı.

YÜKSEL: İLGİLİ MESLEK GRUPLARINDAN OLAN BİRİLERİNİN OLMASI LAZIM

Psikiyatrist Prof. Dr. Şahika Yüksel ise, “Yapmayı amaçladığımız şeylerden bir tanesi ilk bu tür olaylar olduğu zaman, büyük afetler olduğu zaman psikiyatriste hemen ihtiyaç yok. Çok disiplinli bir yaklaşıma ihtiyaç var ve bu çok disiplinli yaklaşım içinde de farklı meslek ilgili meslek gruplarından olan birilerinin olması lazım. Doktor arkadaşımız yaralarını halletmekte o kadar zorlanmıyorum ama psikolojik sorunlarıyla ilgili, o sırada yaşadıklarıyla ilgili ‘çok daha çetrefilli geliyor’ dedi. Şimdi bu eğitim bizim ilk eğitimimiz değil. Dolayısıyla sizin bir bölümünüz ya da bir miktar memnun kalacaksınız, bir miktarda hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Ama sonuçta yaptığınız bazı şeylerin doğru olduğunu ve daha fazlasını zaten yapmanın çok da gerçekleştirmenin mümkün olmadığını görebileceksiniz. Biz büyük afetlerden sonra depremde olabilir farklı da olabilir. Ardından ihtiyacımız olan şey; neler kaybettik, nasıl yerine koyabiliriz, temel ihtiyaçlarımızı sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

BAŞTERZİ: BELKİ DE BİR BAŞLANGIÇ OLDU

Düzce depremine çalıştığı hastanede yakalan Psikiyatrist Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi de, “Ben 1998’de ruh psikiyatristinlağına başladım hemen başı sıra 1999’da 2 defa Ankara Numune Hastanasi’nde özellikle Düzce depreminden sonra da hastanelerden birisiydi. Deprem günü nöbetçiydim ben ruh sağlığı hastanesinde kapalı serviste çok kararsız kalmıştım. Hastalarımı dışarı alsam mı tehlikeli olanlar var, onları ne yapacağım, henüz cep telefonu çok az kişide var. Karar çok zor. O günden başlayarak o dönemde Türkiye’de belki o zamana kadar devam eden birçok hocamızın o zamana kadar devam edenler için belki de bir başlangıç oldu” dedi.