Ağın’ın Yeni Rotası Badem

Tarım şehri olarak adlandırılan Elazığ'da badem yetiştiriciliği atağa geçti. Ağın İlçesi’nde 6 bin 500 dekar alanda gerçekleştirilen badem üretiminde bu yıl yaklaşık bin ton rekolte bekleniyor. 

Ağın’ın Yeni Rotası Badem

Ağın İlçesi tarımda yeni bir rota belirledi.

Uzun yıllar kendine özgü leblebisi ile bilinen Ağın, son yıllarda hızla gelişen badem üretimi ile isminden söz ettirmeye hazırlanıyor.

Katma değeri yüksek olan badem yetiştiriciliğine büyük ilgi duyan yöre halkı, elde ettikleri verimle hem ilçe hem de il ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. 

İlçede 6 Bin 500 dekar alanda gerçekleştirilen badem üretiminde bu yıl yaklaşık bin ton rekolte bekleniyor. 

ERMEN: 4. SENESİNDE AZ DA OLSA VERİM ALMAYA BAŞLIYORUZ

Ağın ilçesinde badem yetiştiriciliği yapan Şenpınar Mahallesi Muhtarı Mehmet Emin Ermen, badem hasadına başladıklarını belirterek, "70 dekar alan üzerinde üretim yapıyoruz. Orta ölçekli bir işletmemiz var. Bademi diktikten sonra iyi bir bakım yaptığınız zaman 4. senesinde az da olsa verim almaya başlıyoruz. 10 yaşına geldiğinde tam randımana binmesini bekliyoruz. Hasat yapmak için kabuğunun çatlaması gerekiyor. Hasat sonrasında badem patosu var, orada dış kabuğunu alıyoruz. Bu sene pandemiden dolayı büyütemedik. Pandemi bizi olumsuz yönde çok etkiledi. İşçi bulmada sıkıntı çektik. Maliyetlerimiz arttı. Her şey iki katına çıktı. Ağın'da şuanda 6.500 dekar üzerinde profesyonel olarak badem yetiştiriciliği yapılıyor. Ağındaki üretimi görüp de Elazığ'da 200-300 dekar alanda üretim yapan yerler var. Ama bu bölgede Malatya ve Elazığ bölgesinde en büyük üretim yapan yer Ağın " diye konuştu.

ERMEN: İLÇEDE ŞUAN BÜYÜK İŞLETMELERİMİZ VAR

İlçede bu yıl yaklaşık Bin ton rekolte beklediklerini söyleyen Muhtar Mehmet Emin Ermen, "Üretimde iklim şartları çok önemli.  İlçede şuan büyük işletmelerimiz var. Bunun yanında meyveye geçmemiş orta ve küçük işletmeler de var. Onlar da üretime geçtiği zaman bu yıl yaklaşık 1000 ton üretim olacağını tahmin ediyoruz. Badem üretiminde Kahta en büyük üretim merkezi olarak biliniyor. 40 Bin dekar alan üzerinde üretim yapılıyor. Bu bölgede ise Ağın ilçemiz üretim merkezi konumunda. Şu anda 6500 dekar üzerinde üretim yapılıyor" ifadelerine yer verdi.

ERMEN: EN BÜYÜK SIKINTILARIMIZDAN BİR TANESİ SU İMKANININ KISITLI OLMASI

İlçede su sıkıntısı olduğunu, badem bahçelerine kendi imkanla su getirdiklerini ifade eden Ermen, “Bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi su imkanının kısıtlı olması. Biz de buraya sulama sistemini kendi imkanlarımızla çektik. Bu da aşırı maliyet getiriyor. Bize ekstra yük. Halbuki burada sulama projesi olsaydı 40-50 Bin dekar tarım alanı değerlendirilebilirdi. Barajın hemen kenarında olmamıza rağmen sadece badem ve hububatta susuz tarım yapıyoruz" açıklamalarında bulundu.

ERMEN: MASRAFLARIMIZ İKİ KAT ARTTI

Bademde bu yılki taban fiyatın henüz belirlenmediğini, 20-25 TL aralığında bir beklentilerinin olduğunu söyleyen Şenpınar Mahallesi Muhtarı Mehmet Emin Ermen, "Badem sektöründe fındık, kuru üzüm, incir gibi devlet tarafından taban fiyat uygulaması yapılmıyor. Tamamen 3-5 firmanın elindeki bir açıklamaya bağlı. Şuanda bir fiyat açıklaması yok. Bizim beklentimiz 20-25 TL arasında bir rakam ama şuanda bir açıklanmış fiyat yok. Beklentimiz bu yönde. Çünkü masraflarımız iki kat arttı. İlaç, mazot, gübre, elektrik, işçilik maliyetleri yüzde yüz arttı" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2020, 14:21

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Ali Levent dirican
Ali Levent dirican - 4 yıl Önce

Köyümüzün Muhtarına levent dirican adıyla yorum yazılmış şerefsizlik değilmi adımı kullanarak yorum yazıyorsun delikanlılığının bumu senin

LEVENT DİRİCAN
LEVENT DİRİCAN - 4 yıl Önce

konuşturacak başka adam mı yoktu sömürgeci gibi herkesin malına çöküp badem üretimi yapan muhtar

Ali LEVENT
Ali LEVENT - 4 yıl Önce

Dirican

Ali LEVENT
Ali LEVENT - 4 yıl Önce

Dirican

Ali LEVENT
Ali LEVENT - 4 yıl Önce

Dirican

Ahmet Emin Erben
Ahmet Emin Erben - 3 yıl Önce

Elhamdülillah alnımızın teriyle kazanıp bu günlere geldik. Biz atamızdan sömürgeyi değil sağ elin verdiğini sol elin bilmediği bir şekilde yetistirildik. Bu ayak oyunlarına gelecek kadar da saf değiliz. Boşuna uğraşma Ali levent dirican gardasimdir. Kimsen sıkıntın varsa 7 24 bana ulaşabilirsin.

SIRADAKİ HABER

banner137