Ahilik Haftası etkinlikleri, Elazığ'da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.

Daha sonra Sıdıka Avar Kız Teknik ve Meslek Lisesi Konferans Salonunda program düzenlendi. Programda, Fırat Üniversitesi öğretim görevlisi Fatih Özçelik, ahilik hakkında bilgi verdi. Ardından etkinlikleri Elazığ Belediyesi Mehter Takımının Hürriyet Meydanı'ndaki konseri ve etli pilav dağıtımı ile sona erdi.

Programa Elazığ Valis Yardımcısı Mustafa Gül,Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Ticaret İl Müdürü Bilal Öztürk, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Odası Başkanı Cemil Erdem, birim müdürleri, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

ÖZTÜRK: BİR TAKIM PROGRAM TERTİPLEDİK

Ticaret İl Müdürü Bilal Öztürk, “Ahilik haftası kutlamaları 11.03 2017 tarihinde yayınlanan ahilik haftası kutlama yönetmeliği gereği tüm ilde 17 Eylül’den itibaren kutlanmaya başlanıyor. Biz de Elazığ’da Ahilik komitesi olarak ki komitemizde Belediye Başkanı, ETSO Başkanlığı, Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı, Harput Kredi Kefaret Kooperatifi, Elazığ Kredi Kooperatifine müteşekkir bir heyet. Biz de bu kapsamda bir takım program tertipledik. Program çerçevesinde asıl önemli olan buradaki program bittikten sonra Sayın Belediye Başkanımızın ikramı olarak ahilik pilavının dağıtılma töreni olacak. Protokoldeki ve bütün hazirunun yürüyerek Hürriyet meydanındaki alana davet ediyoruz biz” ifadelerini kullandı.

ERDEM: GÜÇLENEN ESNAF ÖRGÜTÜDÜR

Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Cemil Erdem, “Ülkemizde toplumsal ve siyasi bir sıkıntı baş gösterdiğinde hemen her ağızdan koro halinde ortak değerler hatırlatılır, bin yıldan beri Anadolu halkının bir arada ve kardeşçe yaşadığı söylenir. Söylenir de bu ortak değerlerin ne olduğu bilinmez. Tabi ortak değerlerin nasıl oluştuğu da Ahilik Anadolu Selçuklu Devleti’nin son dönemleriyle Osmanlı Devletinin kuruluş dönemi arasında güçlenen esnaf örgütüdür” şeklinde konuştu.

YANILMAZ: ONLAR AİLEMİZDEN BİRİDİR

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Ahilik sevginin, kardeşliğin, birliğin, beraberliğin, cesaretin, azmin ve gayretin özetlenmiş bir kelimesidir. Biz Ahilik deyince esnaflarımızın birbirine olan ilgisi, alakası, doğruluğu ve dürüstlüğünü anlarız. Hepimiz mahallelerimizdeki bakkal amcamızı biliriz, kasap amcamızı biliriz, fırıncı amcamızı biliriz. Onlar ailemizden biridir, ailemizin bir bireyi gibidir. İşte bizim mahalle kültürümüzün, kardeşliğimizin, birliğimizin ve beraberliğimizin yansıması Ahiliktir. Ahiliğin kardeşliğidir. Ülkemiz ne zaman zor duruma düştüyse esnafımız o zaman devletinin yanında oldu, milletinin yanında oldu, vatanının birliğinin ve beraberliğinin yanında oldu. Ben bu çerçeveden bütün esnafımızı tebrik ediyorum. Allah onlardan razı olsun. İyi ki varlar ve iyi ki birlikteyiz. Sağ olun var olun” dedi.

GÜL: STK’NIN TEMELİNİ OLUŞTURUYOR

Vali Yardımcısı Mustafa Gül, “Bugün ahilik haftası nedeniyle bir araya geldik. Bu ahilik müessesi Anadolu Selçuklu Devletinin sonu ile Osmanlı Devletinin başlangıcı olan 13. Yüzyıla dayanıyor. Ahili Evren Hazretlerinin temellerini attığı, aslında bakarsanız günümüzde de Sivil toplum Kuruluşu dediğimiz STK’nın temelini oluşturuyor. O dönemde Anadolu Selçuklu Devleti’nin sonlarında ve Osmanlı’da ticaret hayatında Esnaf ve Sanatkarlar da iyinin, doğrunun, güzelin oluşması ve yerleşkesi için çok ehemmiyetli bir görev üstlenmiş” diye kaydetti.