Bosna Savaşı sırasında 8 binden fazla Boşnak sivilin Sırp askerler tarafından katledildiği Srebrenitsa Katliamının üzerinden 24 yıl geçti.

ÇOPUR: SOYKIRIMI KABUL EDEMEYENLER BAŞKA SOYKIRIMLAR YAPILMASINA DA GÖZ YUMMUŞLARDIR

Katliamın yıl dönümünde ölenleri anan ve yaşanan soykırımı kınayan AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Gülersem Çopur, “Soğuk savaş döneminin sona ermesi, Yugoslavya’nın dağılması, Bosna’nın bağımsızlığını ilan ettiği referandum birbirini takip eden gelişmelerdeki Sırp’lar Bosna’nın bağımsızlık kararını tanımamıştır. 1992 yılı Nisan ayında Bosna savaş Sırpları tarafından başlatılmıştır. Ellerindeki silah gücü ve Birleşmiş Milletlerin silah ambargosunun desteğiyle Bosna Savaşı ilerleyen dönemlerde Sırp’lar tarafından etnik temizliğe dönüşmüştür. 1995 yılı Temmuz ayında Bosna toprakları insanlığın utanç vesikası olan sebebi Srebrenitsa soy kırımına şahit olmuştur. Srebrenitsa’da Boşnaklar sisteminde sistematik işkenceye, tecavüze maruz kalmışlardır. 11 yaşından büyük bütün erkekler öldürülmüştür. İşkence ve tecavüz kampına dönen bölgede 5 gün içinde resmi kayıtlara göre 8 bin 372 kişi can vermiştir. Bosna’da 3 buçuk yıl devam eden savaşta 312 bin kişi hayatını kaybetmiş, 2 milyon kişi evini terk etmek zorunda kalmış, 27 bin 734 kişi resmi kayıtlara göre kayıp olarak geçmiştir. 20. Yüzyılda, 21. Yüzyılda bu ayıpla geçen uluslararası kamuoyu batı ve bu nedenli olan ülkelere hesap sormamıştır. Soykırımı kabul edemeyenler başka soykırımlar yapılmasına da göz yummuşlardır” ifadelerini kullandı.

ÇOPUR: SREBRENİTSA’DA YAPILAN SOYKIRIMI KINIYORUZ

Başkan Çopur, “Bugün özgürlükçü, barış yanlısı, refah isteyen bir Avrupa imajı çizilirken Srebrenitsa’da da soykırıma göz yuman Avrupa’da hiç kimsenin bahsetmemesi oldukça manidardır. Srebrenitsa’da annelerin imlek imlek ördüğü 11 yapraklı Srebrenitsa çiçeği yaşanan soykırımın simgesindedir. Bilge kraıl Aliye İzzet Begoviç’in bizi toprağa gömmeye çalıştılar fakat tohum olduğumuzdu bilmiyorlardı sözleri hafızalarımızda güncelliğini korumaktadır. AK Parti iktidarında önce Birleşmiş Milletler Kurulu’nda üst düzey toplantılarda, asvaşlarda çocukların ahından yaşanan insanlık ayıplarından bahsedileceği için hiçbir hükümet öncü olmamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dünya beşten büyüktür diyerek mazlumun sesini kimseye dayamamıştır. Bugün 11 Temmuz 2019’da AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Teşkilatı olarak Srebrenitsa’da katliamın 24. yıl dönümü olarak 81 il kadın kollarımız yurt içinde ve yurt dışında tüm teşkilat mensuplarımız 4 milyon 700 bin üyemizle birlikte Srebrenitsa’da yapılan soykırımı kınıyoruz” şeklinde konuştu.

HABER: SITKI TAŞEL