Elazığ’da meydana gelen depremin ardından; AK Parti Sosyal Politikalar Başkanı Fatma Betül Sayan Kaya, Sivil Toplum ve Halkla ilişkiler Başkanı Jülide Sarıeroğlu, Çevre Şehir ve Kültür Başkanı Çiğdem Karaaslan, Ar-ge Başkanı Hamza Dağ Elazığ’a geldiler.

KAYA: VATANDAŞLARIMIZ DEVLETİMİZE GÜVENSİNLER

Elazığ’daki incelemelerinin ardından açıklama yapan AK Parti Sosyal Politikalar Başkanı Fatma Betül Sayan Kaya, “Çevre bakanımızdan bilgileri aldık. Çok titiz bir şekilde yapılıyor. Bakanımız zaten gerekli zamanlarda açıklamaları yapıyor. Ama benim Elazığlı hemşehrilerimize, Malatyalı hemşehrilerimize şunu ifade etmek istiyorum. Devletimize güvensinler. Devletimiz tüm kurumlarıyla birlikte çok titiz bir şekilde, hassas bir şekilde milletinin yanındadır. İlk andan itibaren ve sonuna kadar da yanında olmaya devam edecektir. Hasar tespit çalışmalarının ardından çalışmalar başlayacak. İvedi bir şekilde bir sene içinde konutların yapımına başlanacak. Şu anda zaten açıkta olan kimse yok. Çadır alanları kurulmuş. Biz bugün çadır kentleri ziyaret ettik. Oradaki kadınlarımızla, çocuklarımızla, gençlerimizle kucaklaştık, dertleştik. Yaralarına merhem olmak için bizde bir nebze çaba gösterdik. Psikolojik ekipler sahada” ifadelerini kullandı.

DAĞ: BİLGİ KİRLİLİĞİ ORTAYA ÇIKABİLİYOR

Ar-Ge Başkanı Hamza Dağ, “Afet bölgesinden ne amaçlanıyor noktasından baktığımızda şu anda bir afet bölgesi olarak Elazığ’da yapılanların tamamı bir afet bölgesi çalışmasında yapılan işler. Hem yardımlar hem borçları ertelemeler buranın bu anlamdaki yaşamış olduğu hadiseyi ortaya koyduğu hususlar. Dolayısıyla vatandaşımıza afet bölgesi olduğunda şu anki yapılanlardan farklı ne talebiniz var dediğimizde borçların ertelenmesi gibi şeyler söylendi. Bunlar zaten olacak olan şeyler. Mesela bir yerde de yine sosyal medyada bu tarzdaki bilgi kirliliği ortaya çıkabiliyor. Sınava giren çocukların sınavdan direk geçişleri gibi afet bölgesi ilan edildiğinde böyle şeyler yaşanacak gibi hususlar. Bunlar afet bölgesinde olan şeyler değil. Ekstra mevzuatta buna dair ve böyle bir imkan ortaya koyabilecek diye bir şey söz konusu değil” şeklinde konuştu.

SARIEROĞLU: BÜTÜN İMKANLAR ELAZIĞ İÇİN SEFERBER EDİLMİŞ DURUMDA

Sivil Toplum ve Halkla ilişkiler Başkanı Jülide Sarıeroğlu, “Bir yandan çadırlarımız kuruluyor. Diğer taraftan konteynır kent hazırlıkları devam ediyor. Diğer taraftan az önce yapılacak konutların içindeki metre karelerine kadar nerede yapılacağı ile ilgili yeni alanlar üretiliyor. Bakanımız çok kapsamlı bir bilgilendirme bizlere de gerçekleştirdi. Her alanda çalışma sürüyor. İnşallah devletimiz tüm imkanlarını teyakkuz halinde seferber etmiş durumda. Hemşehrilerimiz merak etmesinler. Evet zor bir süreç. Evlerin yıkılması, sürekli artçılar devam ediyor. Vatandaşlarımız sokakta. Bir korkuda yaşandı. Bunu da göz önüne almamız gerekiyor. İnşallah birlik beraberlik içerisinde sağ duyuyla, sabırla devletimize güvenerek, bizlere güvensinler. Hiç kimse mağdur olmayacak. İnşallah bütün imkanlar Elazığ için seferber edilmiş durumda. Bilgi kirlilikleri olabiliyor. Sorular var. Bunlarla ilgili ekiplerimiz çalışıyorlar sahada. Daha da güçlendirilecek inşallah” dedi.

KARAASLAN: ELAZIĞ HALKININ BU KONUDAKİ METANETİNE HAYRAN KALDIĞIMIZI SÖYLEMEK İSTERİM

Çevre Şehir ve Kültür Başkanı Çiğdem Karaaslan, “Burada sabırlı olmakta fayda var. Dünyanın hiçbir yerinde birkaç gün içerisinde bir yapı stoku tamamıyla bir şehirde dönüşmüyor, değişmiyor. Bu mümkün değil. Vatandaşlarımız da bunu biliyorlar. Elazığ halkının bu konudaki metanetine hayran kaldığımızı söylemek isterim açıkçası. Tabi ki yaşanan büyük bir şok. Büyük bir üzüntü. Büyük bir endişe de beraberinde olabilir. Depremi yaşayan her şehrimizde olduğu gibi. Fakat burada içimizi en çok rahatlatan birincisi devletin tüm kurum ve kuruluşlarının haberin alındığı dakikadan şu ana kadar hiç hakikatten dikkatlerini başka bir alana dağıtmadan tamamen Elazığ, Elazığ’ın sorunları, onların çözüm yolları üzerine çalışıyor olması. Sahada da ekiplerimizi gördük. Kızılay ve AFAD başta olmak üzere bütün kurumlarımızı ve gönüllülerini gördük. Onları da canı gönülden ayrıca tebrik ediyorum” diye konuştu.

BULUT: BURADAKİ HERKES ELİNDEN GELENİ MAKSİMUM ŞEKİLDE YAPMAYA ÇALIŞIYOR

AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Elazığ’da yaklaşık 130 bin tane konut var. Yani bu böyle giderse üç ayda tespit çalışması yapılamaz denilen şeyi ben 10 günde bitireceğim dedi, 10 gün sürmeden 7 gün içerisinde neredeyse tamamlandı. İkinci tura döneceğiz neredeyse. Hakikatten buradaki herkes elinden geleni maksimum şekilde yapmaya çalışıyor. Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Bütün imkanlarını kullanmaya çalışıyor. Bu konuda vatandaşımızın zorda, sıkıntıda, darda olduğunu biliyoruz. Ama biz onları sıkıntıda ve darda bırakmamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” diye ifade etti.

ALPAY: DOĞRU ADIMLARI ATARAK YOLUMUZA DEVAM ETMEK GİBİ BİR MÜKELLEFİYETİMİZ VAR

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, “Rabbim bu şehre, bu aziz millete, bu ülkeye yeniden benzer felaketler yaşatmasın. Ancak deprem gerçeğini de kabul etmek lazım. Depremle birlikte yaşamayı da bilmek lazım. Onun içinde bu depremlerden doğru sonuçları çıkarıp doğru adımları atarak yolumuza devam etmek gibi bir mükellefiyetimiz var. Ben şuna çok inanıyorum. Bu yaşanan deprem felaketinden Elazığ kentsel dönüşümde bütün Türkiye’ye örneklik oluşturacak şekilde çok güzel projelerle ve bir şehre dahil master plan ölçeği üzerinde şehrin temel kronik problemlerini ortaya koymak şekliyle paydaşlarını da bir arada tutmak şekliyle çok güzel bir sonuca ulaşabilir. V e buradan çok güzel bir kentsel dönüşüm projesi çıkabilir. Bunu gerçekleştirebilecek yetenekte olan arkadaşlarımız var” ifadelerini kullandı.