Çelik'in açıklamaları şu şekilde:

-Normal bildiğimiz hayatta köklü değişiklikler oldu.

-Korona günleri İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan düzenin sona erdiğinin işareti olarak ele alınacak.

-Tarih boyunca salgınlar hep ülkelerin ilişkilerini etkiledi.

 -En çarpıcı konulardan bir tanesi AB içerisindeki tartışmalar. Bugün İtalya ve İspanya AB'nin kendilerine yardım etmediklerini söyledi. AB, 'yardım götürmekte geç kaldık' dedi. Efsanevi Avrupa dayanışmasının virüs karşısında darmadağın olduğu görüldü.

- Dünya artık bundan sonra temel insani konuları ele alacak.

- Ulusal mücadelenin tamamlayıcısı küresel mücadeledir.

- Sağlıkta gerçekleştirdiğimiz devrim, Türkiye'yi bu konularda son derece hazırlıklı hale getirmiştir. Ülkemiz bu salgına hazırlıklı yakalandı. Salgına diğer ülkelerden daha hazırlıklı yakalandık. Gelişmiş ülkelerin sağlık politikaları insan odaklı değil.

- 71 ilde 172 öğrenci yurduyla yurt dışından getirdiğimiz vatandaşlarımızın karantinada olmasını sağladık. 25 binden fazla vatandaşımız Ramazan Bayramı'nı geçirmek üzere Türkiye'ye getirilecek. Ülkemize gelmek isteyen vatandaşlarımızı getireceğiz.

- Koordinasyonsuzluk çıktığı anda salgınla mücadelede zaaf oluşur. Bazı belediyelerin ekmek dağıtılmasının engellendiği haberleri var. Kimsenin hizmet yapması engellenmiyor. Elindeki imkanı herkes pandemi kuruluna getirilecek, oradaki Vefa Sosyal Destek Grupları üzerinden halkımıza dağıtılacak. Bu merkezi bir planlamayla yapılmazsa, mücadelenin doğasına aykırı bir iş yapılmış olur. Bunu yasakçılık gibi sunanlar doğru söylemiyor. Bu bir yalan siyasetidir.

- Salgınla mücadele için genelgelere uyulmalıdır.

- Ülkelere yardım salgınla mücadelenin teknik boyutudur. Yardımlarımız 44 ülkeye ulaşmıştır.

- KKTC'nin bütün ihtiyaçları karşılanmaktadır.