Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Albayrak, ev sahiplerinin kira konusunda daha duyarlı olmalarını, kiracıları mağdur etmemeleri gerektiğini vurguladı.

“VATANDAŞ MAĞDUR OLUYOR, EV TUTAMIYOR”

Hakan Albayrak, “Ev sahipleri tabi ki şu an bence öfkelidir. Çünkü hep fazlaya vermek isterler. Halbuki karşı tarafı düşünmüyor. O evi alamayan insanın yerine kendisini koymuyor, evi kiralamayan insanın yerine koymuyor kendisini. Senin de yarın çocuğu evlenecek, yarın evin olmayacak örnek veriyorum bunlar olamaz mı? yarın sen bin 600, bin 700 liraya çalışırken nasıl kira vereceksin? Bu Allah’a revamı. Ondan sonra vatandaş mağdur oluyor, ev tutamıyor. Tutan da 3 ay sonra kirasını vermiyor kaçıyor” ifadelerini kullandı.

“%15 ZAM OLUR MU”

Başkan Albayrak, “Bir evin en fazla yıllık zammı %6, %7 olması lazım. %15 zam olur mu? Hangi çalışan 1 yılda %15 zam almış. Böyle bir fiyat yok. Bunu %5’lere, %6’lara çekmeleri lazım. En fazla %10’a çekmeleri lazım. Bunun çalışmasını yapıyorlar, inşallah da %10’a çekerler. Çünkü vatandaş mağdur olmasın, vatandaş bir eve gidiyor, kirayı bin lira söyleyince adam arkasına bakmadan kaçıyor. Ama o evin kirası 700 lira olsa asgari ücretli bir adam kendini sıkar geçinir” şeklinde konuştu.

“BURADA EN ÖNEMLİ GÖREV ELAZIĞ BELEDİYESİ’NE DÜŞÜYOR”

Elazığ’da satılık ve kiralık ev fiyatlarının çok yüksek olduğunu örneklerle belirten Albayrak, “Örneğin bizim bir arkadaşımız var, bana 200 bin liralık bir ev bul dedi Biz dedik tamam sana bir ev bulalım. Gittik, aradan 3 ay geçti sonra dedi ki 250 bin liraya bul. Bulamıyoruz. Niye bulamıyoruz? Ev 200 bindi 300 bin oldu. O adam asgari ücretle çalışıyor. İşi yok çalışsın, tamamlayamıyor ki. Şu an 350 bin-400 bin liradan aşağı ev yok. Bu zamların, bunların hepsinin geri çekilmesi lazım. İnşaat fiyatlarının da düşmesi lazım. Burada en önemli görevde Elazığ Belediyesi’ne düşüyor. Alanı genişletmesi lazım, imarı açması lazım. İmarı açarsa konut yapılaşır” dedi.