Kanal Fırat Televizyonunda yayınlanan ve Hüseyin Keskin’in hazırlayıp sunduğu “Esnafın Sesi” programının konuğu emlakçılar oldu.

Emlakçılar dert yandılar, sıkıntılarını dile getirdiler.

UZUNOĞLU: EMLAK SEKTÖRÜ 1 SENEDİR BİTMİŞ DURUMDA

Emlakçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erol Uzunoğlu, “İşlerimiz pek iyi değil. Şu anda emlak sektöründe en önceki sebeplerimiz şu anda emlakçı olmayıp da emlakçı olan çok, ayakçı çok, korsan emlakçı… Bir de adam dükkanında bu işi yapıyor, memur bu işi yapıyor herkes bu işi yapıyor. Emlakçı vergisini veriyor, gerçek emlakçı, dürsüt emlakçı vergisini veriyor, dükkan kırasını, elektriğini, suyunu, sigortasını veriyor. Çoğu arkadaşlarımız bağ kurunu, sigortasını ödüyor perişan durumda. Zaten emlak sektörü 1 senedir bitmiş durumda. Durumlar iyi değil. Geliri olan geçinebiliyor, geliri olmayanda hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.

BAKIRDAĞ: GAYRİMENKULCÜLERİN DA İŞLERİ SIKINTIDA

Emlak Danışmanı Hüseyin Bakırdağ ise, “İşerimiz bu son ülkemizde gelişen kriz sıkıntılarından dolayı Elazığ’da ciddi anlamda bizde sıkıntı yaşıyoruz. Şöyle söyleyeyim; gayrimenkul dediğimiz yatırım amacıdır. Yatırımcılar şu anda mevduatlarını götürüp faizde değerlendiriyor. Çünkü faizler çok yüksek. Haliyle faizlerin getirisi daha yüksek olduğundan dolayı şu anda yatırım araçlarını kimse denemiyor. Bundan dolayı gayrimenkulcülerin da işleri sıkıntıda” şeklinde konuştu.

YÜCE: KİMSE NE EV ALABİLİYOR NE SATABİLİYOR

İş Adamı Mustafa Yüce, “Maalesef Elazığ çökmek üzere. Her şey pahalandı. Arsalar pahalandı, evler pahalandı. Burada kimse ne ev alabiliyor ne satabiliyor. Arsalar hakeza öyle çok yükseldi” diye ifade etti.

Gayrimenkul Firması sahibi Metin Akyer, “İşlerimiz bu ara durgun. Arkadaşlarımız yerel değerlendirme yaptılar, ben genel değerlendirme yapmak istiyorum. Bu konuda bir yasal boşluğumuz var. Yasal mevzuat boşluğumuz var. Emlakçılıkla ilgili bir yasa boşluğumuz var. Kanun olarak bir gayrimenkul kanunumuz yok. Bununla ilgili bir yasal boşluğumuz var. Ülke ekonomisinin neredeyse yüzde 20’sini, yüzde 30’unu oluşturan bir sektör. Bunun yanında 81 milyon nüfusu ilgilendiren bir sektör. Bununla ilgili bir gayrimenkul yasası adı altında bir yasamız yok, bir yasa boşluğumuz var. Bu da bir çok soruna yol açar” ifadelerine yer verdi.

ALBAYRAK: ELAZIĞ’IMIZIN MUHTELİF YERLERİNİ İMARA AÇSINLAR

En büyük sorunumuz banka faizleri diyen Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Albayrak’ta, “Bizim en büyük sorunumuz şu an banka faizleri bir, Elazığ’da imarlı arsanın fazla olmaması iki. Biz istiyoruz ki imarlı arsa ne kadar çok olursa ev fiyatları o kadar düşer. Çünkü, bir müteahhit 10 tane arsa varsa önünde gittiği zaman adamlarla %50 diyor, ama 150 tane arsa olursa bu %30’a düşer. Önünde olanak var. Ama olanak olmayınca ne olur? Tek bir yere takılı kalırsın. Şimdi biz istiyoruz ki Elazığ’ımızın muhtelif yerlerini imara açsınlar. İmara açıldığı zaman işleri de artacak, gariban gidip bir ev alabilecek. Şu an bir ev fiyatı 300 bin, 400 bin, 500 bin TL. Nasıl alacak bir insan? Müteahhitler şu an durmuş. Diyelim ki bin tane müteahhit iş yapıyorduysa 2019’da 20 tane ya yapar ya yapmaz. O da işleri almışlardır, yarım kalan işlerini bitireceklerdir. Niye? Satış yok. 300 bin liralık daire istiyorlar ama alan yok” diye kaydetti.

HABER: SITKI TAŞEL