Elazığ’da yazılan yerli ve milli olan, Milli Eğitim Bakanlığı’nda kullanılmaya başlanan, intial.net yazılımı hakkında Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer Kanal Fırat canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Kanal Fırat Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu “Gündem” programının konuğu olan Bedri Özer, yazılım programının ayrıntılarını açıkladı.

Fırat Üniverstesi’nde hazırlanan yazılım programı Milli Eğitim Bakanlığı’na hibe edilmiş ve MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş ile protokol imzalanmıştı. Elazığ’ı gururlandıran bu yazılımın ardından MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş canlı yayına telefon bağlantısı ile katılarak yazılım programını nasıl keşfettiklerini anlattı.

“BENZER BİR ARAŞTIRMA İÇİNDEYDİK”

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, “Bedri Özer ve Fırat Üniversitesi Tekno Kent’te görev yapan hocalarım güzel bir internal tespit programı yapmışlardır. Biz de benzer bir araştırma içindeydik zira ders kitaplarında iki boyutlu bir sorun bizim boğuştuğumuz bir sorun. Bir tarafıyla farklı kaynaklardan kendi kaynağıymış gibi imtiyaz yapan yani alıntı gibi yapan ama bu alıntıyı ilmi bir takım kriterlere uygun şekilde yapmadığı için hırsızlık diye isimlendirdiğimiz sorunlar vardı gündemimizde. Bunları tespit edebilme ihtiyacındaydık. Bir de ayrıca kamuoyunda çokça paylaşılan bir takım terör örgütlerine ait o terör örgütlerini övücü bir takım unsurlar vardı malum bunları da tespit etmemiz gerekiyordu. Biz bu süreçte Bedri hocaların böyle bir yazılımını fark ettik, keşfettik.  Tam da o süreçte hocamlar bizim yaptığımız faaliyetlerde böyle bir hususa ihtiyacımız olduğunu fark ederek bize bakanlığımızın kullanması için, sizin mücadelenizde yardımcı olacak böyle bir yazılımımız var size bunu ücretsiz bir yıl boyunca kullandırtmak istiyoruz. Böylece hem siz mücadelenizi daha süratli ve daha sağlıklı yürütebilirsiniz. Hem de biz de vatan borcu anlamında geliştirdiğimiz hem ülkenin ekonomisine hem de stratejik hedeflerimize uygun olarak geliştirdiğimiz bu çalışmadan faydalanmanızı istiyoruz dediler. Biz de Allah razı olsun dedik ve çalışmayı hemen kabul ettik. Çok da güzel bir gelişme oldu. İnşallah bunu hem yerel olarak Elazığ için hem de memleketimiz ve ülkemiz için hayırlı olacağını ümit ediyorum. Dualarımız bu yönde” dedi.

“EMEKLERİ YAĞLI VE GÜZEL OLSUN”

Yazılım programını hazırlayan akademisyenlere teşekkür eden Alpaslan Durmuş, “ben Elazığ’da, Elazığlı vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin huzurunda da Elazığ Fırat Üniversitesi’ndeki hocalarımıza, bu internet yazılımını yapan bütün mühendis hocalarımıza, akademisyen hocalarımıza Bedri hocamızın şahsında teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar var olsunlar Allah emeklerini bizim tabirimizce yağlı etsin. Emekleri yağlı ve güzel olsun inşallah” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE BÖYLE BİR YAZILIMIN OLDUĞUNU BİLMEYEREK YOLA ÇIKTIK”

Türkiye’de böyle bir yazılımın olduğundan haberdar olmadan yola çıktıklarını ifade eden Alpaslan Durmuş, “Doğrusu Doğu veya Batı fark etmez. Biz Türkiye’de böyle bir yazılımın olduğunu bilmeyerek yola çıktık. Ben daha önce bir takım Akademiksel yayınlarda görev almış bir kardeşiniz olarak farklı bir takım yabancı yazılımlardan haberdardım. Bunları da kullanmıştım, kullanıyordum. Dolayısıyla bu yazılımları kullanabilir miyiz diye müzakere ettik arkadaşlarımızla. Fakat Türkçe söz dizimi açısından, cümle unsurları açısından ve Türkiye’nin yapısı itibariyle yabancı yazılımların bize uymadığını gördük birinci olarak. İkinci olarak da biz Talim ve Terbiye Kurulu olarak bir takım içeriklerimizin dışarıya yansımasını istemeyiz. Çünkü bize başvuran kitaplar bizim açımızdan bize emanettir onaylanana kadar. Dolayısıyla bunları herhangi bir üçüncü kişiyle paylaşmamız yayın evleriyle bizim aramızda süren bir çalışmanın bir parçası olması maksadıyla uygun değil. Güvenlik sorunlarını da göz önünde bulundurduğumuz zaman yerli yazılıma ihtiyacımız olduğunu düşündük ve bunla alakalı bir araştırmaya başladık ve başlangıçta çok ümitsiz gidiyorduk. Çünkü hakikatten Türkiye’de bununla alakalı herhangi bir yazılım görmedik. Fakat sonra bu teknik şartnameyi oluşturma sürecinde yani teknik olarak böyle bir yazılımın hangi özellikleri olması gerektiğini irdelerken o sıralarda bir arkadaşımız böyle bir yazılım varmış, Fırat Üniversitesi Tekno Kent’te böyle bir yazılım üzerine çalışmışlar, kullanılıyormuş, şeklinde bize gelince biz olayın peşine düştük ve baktık hocalarımız gerçekten tebrik edilesi bir iş yapmışlar” dedi.

“MİLLİ VE YERLİ, GÜZEL BİR ÇALIŞMA”

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, “Daha önce yabancı bir türden yazılımlarını kullanmıştım ama bizim normalde Türkiye’de böyle bir yazılım yapıldığından haberimiz yoktu. Yabancı programlardan birisiyle bu işi çözeriz diyerek yola çıkmıştık ama teknik olarak hangi özellikleri aradığımızı da tespit etmeye çalışan ekibimizle beraber çalışma yaptık, teknik şartname oluşturduk. Teknik şartnameyi kimler yapabilir diye konuştuğumuzda bir anlamda rivayetten bununla alakalı bazı yazılımcı çalışanlarımızın olduğunu söyleyen arkadaşlarımız oldu, biz peşine düştük ve Fırat Üniversitesi’nde arkadaşlarımızın, hocalarımızın, Bedri hocaların ekipleriyle bu işi yaptıklarını öğrendik. Onlar da bize dediler ki böyle bir çalışmaya ihtiyacınız varmış duyduk biz de bu konuda size özellikle çalışmalarınızı izliyoruz. Bu konuda size gereken desteği vermeye hazırız dediler. Ve çalışmanın başlangıcını Bedri hocalarla attık. Bu nokta da gerek Bedri hocalarımın, gerek de Fırat Üniversitesindeki hocalarımın özellikle bizim taraftaki yaklaşımları bu işi nasıl ayağa kaldırırız noktasında oldu. İki taraftaki arkadaşlara da hasetten teşekkür ediyorum. Bu milli ve yerli bir takım teknolojileri üretmek noktasında güzel bir çalışma. Bunun için memleket olarak aslında sevinç duyuyorum. Allah’a şükür Rabbim insanlarımızı güzel çalışmalar yapmakla muhakkak kılmış. Allah başarılarının devamını nasip etsin, bizlere de bunlardan faydalanmayı nasip etsin inşallah diyorum. Teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.