Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, MÜSİAD Trabzon Şubesinin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Savunma Sanayiinde Gelişmeler’ konulu MÜSİAD 98. Genel İdare Kurulu Toplantısına şeref konuğu olarak katıldı.

"MÜSİAD’ın ülkemizin milli üretimini, yetenek ve kapasitesini artırma yolundaki samimi gayretlerini yakından takip etmekteyim"

Son yıllarda savunma sanayiinde alınan önemli mesafelerin ve milli savunma sanayii ürünlerindeki gelişmelerin masaya yatırıldığı toplantıda Bakan Yardımcısı Alapy, ‘Toplumumuzun, geçmişten günümüze kadar ulaşmış olan kültürel ve manevi değerlerine sahip çıkarak, ortak bir iş ahlakı ile örnek bir iş insanı ve işletme modelinin oluşması için çaba sarf eden MÜSİAD’ın ülkemizin milli üretimini, yetenek ve kapasitesini artırma yolundaki samimi gayretlerini yakından takip etmekteyim’ ifadelerini kullandı.

"Savunma sanayimiz, gelişimine artan hızda devam etmektedir"

2000’li yıllara kadar tamamen ithalata dayalı nihai ürün odaklı savunma sanayii politikasının benimsendiğini, bunun sonucunda savunma sanayinde dışa bağımlılık oranının yüzde 80’lere kadar yükseldiğini ancak bu dışa bağımlılığın 2017 yılında yüzde 35'lere kadar gerilediğini belirten Bakan Yardımcısı Alpay, "Hamdolsun, bugün savunma sanayimiz, özgün ürünleri, ana yüklenicileri, alt yüklenicileri, KOBİ’leri, araştırma kuruluşları ve üniversiteleri ile bir bütün halde gelişimine artan hızda devam etmektedir. Milli savunma sanayii ürünlerimiz Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp ihracatımızın içerisinde de önemli bir paya sahip olmaya başlamıştır’ şeklinde konuştu.

"Onur ve gurur verici"

Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ayrıca, 2002 yılında dünyanın en büyük savunma şirketleri arasında tek bir savunma firmamız bulunmazken, 2017 yılına gelindiğinde dünyanın en büyük 100 savunma şirketi listesinde ASELSAN, TAİ ve ROKETSAN’ın yer aldığını, Türkiye’de tasarlanan ve üretilen MİLGEM Savaş Gemisinden taarruz Helikopterimiz ATAK’a , Milli Tank ALTAY’ dan güdümlü roketimiz CİRİT’e ve ayrıca Fırat Kalkanı Harekâtında ve Zeytin Dalı Harekâtında TSK tarafından yüksek performansla kullanılan İHA ve SİHA’ları ile Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki gelişiminin onur ve gurur verici olduğunu sözlerine ekledi.

"Türkiye’nin yarın gücüne güç katarak, hedeflerine koşar adım ilerleyeceğinin göstergesidir"

Diğer taraftan 2002 yılında neredeyse yok denilecek seviyede olan Savunma Sanayii ARGE harcaması, 2016 yılına gelindiğinde 26 kat artarak 1,25 Milyar Dolar seviyesine çıkmıştır ifadelerini kullanan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay ALPAY, ‘böylelikle ülkemizin ARGE ve teknoloji yatırımı yapan sektörleri arasında savunma sanayii sektörü büyük ivme kat etmiştir. Bu da gösteriyor ki bugün bölgesinde hem siyasi hem askeri hem de ekonomik önemli bir güç olan Türkiye’nin yarın gücüne güç katarak 2023 kısa vadeli ve 2071 yılında ise uzun vadeli hedeflerine koşar adım ilerleyeceğinin göstergesidir’ ifadelerinde bulundu.