Altına Kafa Tutan Safranın Hasadı Gerçekleştirildi

Sağlık açısından birçok faydası olan ve kilosu ise 30 bin liradan satılan safran, Kovancılar ilçesi Yarımca Köyü’nde alternatif ürün olarak ekilmeye başladı. Üç yıl önce küçük bir alanda ekimine başlanılan ve bu yıl bir dekarlık alanda gerçekleştirilen safranın hasadına başlandı.

Altına Kafa Tutan Safranın Hasadı Gerçekleştirildi

Sağlığa faydaları sayılamayacak kadar çok olan ve fiyatı ile de üreticiyi memnun eden Safran üç yıl önce Çiftçi Bayram Çalışan tarafından Kovancılar İlçesi Yarımca Köyünde küçük alanda ekimi denendi.

Verimden memnun kalan Çalışan, bu yıl bir dekarlık alanda safran ekimi gerçekleştirdi.

Sonbahar aylarında hasadı gerçekleştirilen safranın hasadına

İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Turan Karahan, Şube Müdürleri, Teknik personel de katıldı.

Bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan özellikle alternatif tıpta kullanılan tıbbi aromatik bitkilerin üretiminin öneminin daha fazla anlaşıldığını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Turan Karahan; Yarımca köyünde yaklaşık 2 senedir başlattıkları demonstrasyon çalışmalarını başarılı bir şekilde yürüttüklerini söyledi.

KARAHAN: CİDDİ ÇALIŞMALAR VE PROJELER YÜRÜTÜYORUZ

İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Turan Karahan, “Bizler de bu gerçeklik üzerinde ilimizde tıbbi aromatik bitkiler yetiştiriciliği noktasında ciddi çalışmalar ve projeler yürütüyoruz. Yürüttüğümüz projeler den bir tanesi de bayram kardeşimizde birlikte bu köyde Yaklaşık 2 senedir başlattığımız demonstrasyon çalışmalarını başarılı bir şekilde yürüttüğümüz ve bugün hasat etkinliğini yapacağımız, Belki de dünyanın en değerli bitkilerinden birisi olan Safran bitkisi yetiştiriciliğini Elazığ ilimizin ikliminde coğrafyasında toprağında yetiştirmeyi başardıklarını belirtti. Demonstrasyon çalışmalarının başarılı olmasıyla birlikte bitkisel üretimi geliştirme projeleri çerçevesinde bakanlığımıza sunduğumuz ve önümüzdeki 2022 yılında DAP Kalkınma İdaresi projeleri içerisinde de yer vereceğimiz birçok çiftçimizin bu üretimi gerçekleştirecek projeleri de inşallah Hep birlikte hayata geçireceğiz. Kovancılar İlçemizin Yarımca Köyünde üç yıl önce küçük alanda deneme üretimiyle başlayan ve İl Müdürlüğümüzün teknik ve sulama sistemi desteğiyle safran üretimi bugün yaklaşık bir dekar alana çıkararak ve üreticimiz İlimizde ilk olarak safran yetiştiriciliğini yaparak öncü olmuştur. Gördüğünüz gibi küresel iklim değişikliği nedeniyle bölgeye iyi adapte olmuş safran bitkisi ülkemizde orijin yer olarak bilinen Safranbolu da daha verimli olduğu basit kıyasla tespit edilmiştir. Safran yetiştiriciliğinde hem baharatı hem de soğanlarından satış elde edilebilmektedir. Safranın satışı gram ile yapılmaktadır. Gramı 35 ile 60 TL arasında değişmektedir. On yıllarda sağlık üzerindeki etkileri ile ilgili çalışmalar sonucunda; depresyon giderici, tümör önleyici, hafızayı güçlendirici, öğrenmeyi kolaylaştırıcı, iltihap ve ağrı giderici, kasılmayı önleyici etkileri bulunduğu hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda gösterilmiştir” dedi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137