Malazgirt Zaferi 948 yaşında…

Türklere Anadolu’nun kapılarının açıldığı 1071’deki Malazgirt Meydan Muharebesi’nin yıl dönümü her yıl olduğu gibi bu yıl da başta Muş’un Malazgirt ilçesi olmak üzere yurdun dört bir yanında coşkuyla kutlanıyor.

26 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt’te Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında meydana gelen ve Selçukluların mutlak zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Meydan Muharebesi, gerek Türk gerek İslam gerekse dünya tarihi açısından kısa ve uzun vadede belirleyici sonuçların ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Savaştan sonraki on yıl içerisinde Müslümanlar Anadolu’nun Batı uçlarına kadar ulaşmış ve 1075 yılına gelindiğinde İznik merkezli Türkiye Selçuklu Devleti’nin temelleri atılmıştır.

İslâm dünyasında Selçuklu sultanlarının liderliğini üstlendiği yeni bir devir açılırken Bizans İmparatorluğu da 1453 yılında İstanbul’un fethine kadar devam edecek olan bir çözülme dönemine girmiştir.

Malazgirt Savaşı ile Anadolu Kapıları Türklere tamamen açılırken;1071’de başlayan şanlı yürüyüşümüz, Büyük taarruzla birlikte Cumhuriyetle Taçlandı… Şanlı zaferimizi Malazgirt’in 948. Yılı kutlu olsun.