Ankara’da faaliyetlerini sürdüren Ankara bakır madenliler dayanışma ve yardımlaşma derneği başkanı Sezai Çam ve beraberindeki heyet Maden’le ilgili Ankara’da görüşmelerde bulunarak konuyla ilgili raporlar hazırladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile enerji ve tabi kaynaklar bakanlığına sunulan raporlarda şu ifadelere yer verildi.

“ÇEVRE KANUNU VE MADEN ATIKLARI YÖNETMELİĞİ DOĞRULTUSUNDA GEREĞİNİN YAPILMASINI ARZ EDERİZ”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilen raporda, Cumhuriyetinin kuruluşu ile Türkiye’nin ilk illerinden biri, 1927 yılından itibaren de Elazığ iline bağlı bir ilçe olup 1936 yılında kurulan Ergani Bakır işletmesinin bakır üretimi ile Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlamıştır. İlçede bulunan Maden ocaklarının faaliyetleri sonucu oluşan pasa ve bunu gibi malzemelerin ilçe merkezi üst kotlarına dökülmesi nedeniyle doğal olmayan heyelan yaratılmış, dolayısı ile bölgede yerleşik ev, işyeri, kamu binalarında çatlakların oluşmasına ve tarihi maden köprüsünü ise kullanılmaz duruma getirmiştir.  Elazığ Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından can ve mal emniyetini sağlamak ve diğer tedbirleri uygulamak için, Afet riski altındaki alanların ivedilikle tahliyesi, bu alandaki riskli yapılara elektrik, su ve bu neviden bazı hizmetlerin verilmemesi, gerektiğinde sağlanan diğer yerel hizmetlerinde kurum ve kuruluşlar tarafından durdurulması talimatı verilmiş ve vatandaşa tebliğ edilmiştir. Boşaltılması istenen konut ve işyeri sahipleri nereye gideceklerini, ne yapacaklarını bilmemekte dolayısıyla mağduriyet yaşamaktadırlar. Vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için devlet imkan ve olanakları doğrultusunda yardım ve kalıcı konut ile işyerleri yapılması, tarihi ve kültürü ile geçmişine bağlı ilçemizin korunması, yamaçtaki kaymayı sonlandıracak önlemlerden uygun olanına karar verilecek önlemlerin alınması hususunda çevre kanunu ve maden atıkları yönetmeliği doğrultusunda gereğinin yapılmasını arz ederiz ”ifadeleri yer aldı.

RAPORUN MADDELERİ

Enerji ve Tabi kaynaklar bakanlığına sunulan raporda ise, ilçe merkezimizdeki ev, işyeri ve resmi kuruluş binaları ile kültür varlıkları tarafından koruma altına alındığı halde zarar gören Maden Köprüsü ile risk altında olan camiikebir cami ve minaresinin daha fazla zarar görmemesi için:

1-        Pasanın kaldırılması için maden işletmecisinin ikaz edilmesi

2-        Maden işletme sahası kamulaştırılıp, izabe tesisi kurularak bakırın sadece cevher olarak çıkartılıp pazarlanması yerine, cevherin Maden ilçemizde işlenerek bakır ve bakırdan elde edilebilecek yan ürünlerin üretim merkezi haline getirilmesi,

3-        Bunların yapılması halinde ilçede istihdam sağlanacağı gibi ülke ekonomisine de büyük katkısı olacaktır. Makamlarınızca da uygun görüldüğü takdirde gereğinin yapılmasını ve tarafımıza bilgi verilmesini arz ederiz ”denildi.