Malatya'nın kayısısı, Diyarbakır'ın karpuzunun tanıtıldığı; Cumhurbaşkanlığının himayelerinde, Ankara Ticaret Odasının (ATO) ev sahipliğinde düzenlenen "2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi" Ankara’da başladı.

Açılışa; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve çok sayıda davetli katıldı.

EMİNE ERDOĞAN: ÜLKEMİZİN ANONİM DEĞERLERİ OLARAK DÜNYA SAHNESİNE ÇIKACAK

Programda yaptığı konuşmada coğrafi işaretli ürünlere katkı sağlayan zirvenin Anadolu’nun mirasına katkı sağladığını ifade eden Emine Erdoğan, "Ülkemizin her köşesinden fışkıran zenginliği tescillemek, takdire şayandır. Bir şehre ilk kez gittiğimizde, hemen ‘nesi meşhur’ diye sorarız. Coğrafi işaret dediğimiz şey, aslında bu sorunun cevabıdır. Bir yerde yetişen çiçekten tutun, orada üretilen peynire kadar yöreyle özdeşleşen şeylerdir. Bugün Türkiye’de, Adana’nın kebabından, Ayancık keten bezine, Kastamonu siyez bulgurundan, Mut zeytinyağına, Nizip sabunundan Safranbolu safranına kadar yüzlerce coğrafi işaretli ürün mevcut. Gaziantep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı ise, Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili almış üç ürünümüz. Afyon sucuğu, Kayseri mantısı, Giresun tombul fındığı gibi 15 ürün için de Avrupa Birliği’ne tescil için başvurularımız yapıldı, işlemlerimiz devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda bu ürünler de ülkemizin anonim değerleri olarak dünya sahnesine çıkacak. Bunların hepsi son derece sevindirici gelişmeler. Tabi bu sadece bir başlangıç. Türk Patent ve Marka Kurumunun envanterine göre, Türkiye’de coğrafi işaret alabilecek ürün sayısı 2 bin 500’e yakın. Yani hemen elimizin altında müthiş bir potansiyel var” dedi.

ÇOK SAYIDA ŞEHRİN ÜRÜNÜ TANITILDI

Büyük bir programla başlayan düzenlenen "2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi"nde çok sayıda şehir stant kurdu. Zirvede; Çanakkale’nin ezine peyniri, Balıkesir’in Höşmerim Tatlısı, Kastamonu’nun Sarıkılçık Pirinci, Kars’ın kaşar ve gravyer peynirleri, Ankara’nın Toyga Çorbası, Tarsus'un Sarıulak Zeytini, Antalya’nın Karyağdı Armudu, Tokat’ın Tokat Kebabı, Amasya’nın misket elması, Çorum’un Çorum leblebisi, Samsun’un simidi, Gaziantep’in baklavası, Ordu'nun dürme pancarı gibi yüzlerce yöresel lezzet tanıtıldı.

ELAZIĞ ZİRVEDE TANITILMADI

Şehirlerin tanıtımı açısından oldukça önem arz eden "2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi"nde Elazığ yer almadı. Elazığ’ın Coğrafi İşaretli Ürünlerinin yanı sıra yöresel lezzetlerinin zirvede tanıtılmaması programa katılan Elazığlıları üzdü. Ankara’da yaşayan Elazığlılar da böylesine önemli bir programda Elazığ’ın değerlerinin tanıtılamamasına tepki gösterdi.