Ankara Elazığ Kültür Derneği ve Manas Kültür evi iş birliğiyle Ankara’da Şiirlerle Elazığ’ı yaşamak adlı program düzenlendi.

Siyaset ve bürokrasi dünyası başta olmak üzere Ankara’da yaşayan Elazığlılar’ın bir araya geldiği programda şiirler ve Harput musikisi dinletisi yer aldı.

ÇAKIRBAY: MUHAKKAK VE MUHAKKAK KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ

Ankara Elazığ Kültür Derneği Başkanı Haşim Çakırbay, “Biz Elazığ’ın insanları olarak, Elazığlılar olarak ‘ama’ları, ‘fakat’ları bir tarafa bırakmak zorundayız. Gıybetin, fitnenin, fesatın çukuruna düşmeden, birbirimizle uğraşmadan, didişmeden, birlik beraberlik ve hoşgörü ikliminde yaşamak zorundayız. Tabi iklimde yaşamak içinde çözüm odaklı olmak zorundayız. Vatanla ilgili, bayrakla ilgili ya da      güzel bir şiirle ilgili veya güzel bir makale ile ilgili bir şey duyduğumuz anda tüylerimiz diken diken olur. Ama aynı duyguyu biz Elazığlılar olarak bir Elazığ şiiri dinlediğimizde, bir halayı, bir çaydaçırayı seyrettiğimizde, bir gırnata sesini duyduğumuzda inanın daha da coşmaya başlarız. İşte bu gırnata sesinin devamı için çaydaçırayı özellikleriyle seyretmemiz için ve aynı zamanda halayımızı seyretmemiz için muhakkak ve muhakkak kültürümüze sahip çıkmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

BULUT: ELAZIĞ’IN KÜLTÜR HAYATINDA DEVAM EDİYOR

Manas Kültür Evi kurucularından Şener Bulut, “Gerçekten çok zengin bir kültür hayatına sahip bir şehirde yaşıyoruz. Harput, Elazığ. Çevremizdeki vilayetlerde öyle. Diyarbakır, Malatya, Tunceli, Erzincan, bir kültür havzası, Fırat havzası. Çok zengin. Çok önemli insanlar yetişti bu topraklarda. Elazığ’daki sivil kültür hayatıyla ilgili kısmından bir parça bahsetmek istiyorum. Uzun yıllar önce büyüklerimiz bizden önce çok güzel miras bırakmış. Fikret Memişoğlu, muhteşem bir miras bırakmış. Elazığ’ın folklorüne yapmış oldupu hizmetler, edebiyatına yapmış olduğu hizmetler gerçekten destanlaşmış. 2 yıl önce vakfımızla, derneğimizle birlikte Fikret Memişoğlu’nun 100. Doğum yılının kutlamasını Elazığ’da gerçekleştirmiştik. Borcumuzu ifade etmiştik, Fikret Memişoğlu ile ilgili Dr. Naci Onur hocamız çok kıymetli bir eser hazırladı, yayınladık. Ve o miras gerçekten bugün Elazığ’ın kültür hayatında devam ediyor” şeklinde konuştu.

BALIK: ELAZIĞ BÖLGEDE BİR MİLLİYETÇİ KALE

Ak parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık, “Elazığlı dediğinizde işin açıkçası insanlarda akan sular duruyor, sevgi ve muhabbet oluşuyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri elbette ki çok geçmişe dayanan büyük bir kadim kültürümüz olması. Kadim kültürümüzle birlikte yöresel yemeklerimiz, bununla birlikte folklorumuz şiirimiz, ama bu gönülden gönüle olan sevgiyi en çok oluşturanın bizim dik ve mert duruşumuz olduğunu düşünüyorum ben. Çünkü Elazığ bölgede gerçekten bir güven kalesi. Elazığ bölgede bir milliyetçi kale. Elazığ bölgede aşılması zor olan, bugüne kadar imkanı olmayan güçlü, sağlam bir duvar. Biz bu duvarı yüzyıllarca birlik ve beraberlik içinde ördük. Kürdüyle, Alevi’siyle, Sunni’siyle, Zaza’sıyla, Türk’üyle biz önce birlikte yaşamayı öğrendik, sonra birbirimizi çok sevmeyi becerdik” dedi.

Ankara’da Şiirlerle Elazığ’ı yaşamak adlı program Harput musikisinden okunan eserlerle sona erdi.