Türkiye’de 5 ilde yapılan Elâzığ’da ise il ve tek olarak uygulanan anne bebek oyun kulüp çalışması Özel İlk Adımlar Çocuk Akademisinde yapılmakta. İlk adımlar çocuk akademisin de 1-3 yaş çocuk ve annelerine rehberlik yapılarak çocukların bireysel ve sosyal gelişimi sağlanıyor.

ARIKAN: BİR NEVİ AİLELERİMİZLE REHBERLİK ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ

İl Adımlar Çocuk Akademisi Kurucusu Asiye Arıkan, “Kulübümüzün içeriğinde çocuğun bireysel farklılığını, bireysel yeteneğini keşfetme, çocuğu sosyalleştirme, gelişimini hızlandırmaya yönelik çalışmalar bulunmakta. Öncelikle spor çalışması ve fiziki gelişim çalışmalarıyla başlıyoruz. Kaba motor gelişimini hızlandırmak için jimnastik derslerimiz var, oyun saatleri, halkalı oyunlar, oyun saatlerinde çocuklarımızın kurallı hareket edebilme, sözel yönelgelere göre hareket edebilme kabiliyetlerini kazanmakta. Sanat etkinliklerimiz oluyor, buradaki sanat etkinliklerimizle çocuğun görsel hafızasını kullanma, zekayı geliştirmeye yönelik çalışmalar olmakta. Deney saatlerimiz, şarkılarımız, kitaplarımız, çocukların hem birlikte kaynaşması, birlikte sosyalleşmesi, dil gelişimini hızlandırmasına yönelik çalışmalar. Annelerimiz burada hem çocuklarıyla birlikte kaliteli vakit geçiriyorlar, birbirlerinin ortak yaşamış olduğu sıkıntıları; yemek problemlerinden tutunda gelişimsel olarak yaşamış olduğu bütün sıkıntıları aynı zamanda bizimle paylaşıyorlar. Bizlerde bir nevi ailelerimizle rehberlik çalışmaları yapıyoruz. Anneli bebekli kulübümüzün yanı sıra” ifadelerini kullandı.

ÖNCÜ: PLAN VE PROGRAM İÇERİSİNDE GİDİYORUZ

Okul Öğretmeni Asiye Öncü, “Çocuklara montesöri çalışmaları genellikle yapıyoruz. Çünkü yaş grupları çok küçük olduğu için çocuklara farklı etkinlikler yaptırmaya çalışıyoruz artık materyallerle. Çok güzel gidiyor. Çocukların girişimleri ilerlemeye başladı. Çocuklarda çok memnun, velilerimizde çok memnun. İlk önce sporla başlıyoruz, spordan sonra parmak oyunu, hikaye, sonra sanat etkinliği ve oyunlarımıza devam ediyoruz. Genel olarak montesöri çalışması yaptığımız için çocukların hem parmak kasları, hem beyin gelişimlerinde zihinsel olarak, sosyal-duygusal olarak çocuklarımızın gelişimlerini sağlaması gerekiyor. Okula hazırlık olarak da çocukları yönlendiriyoruz. Her çocuğun yaş grubuna göre etkinlikler hazırlayabiliyoruz. Şöyle; biraz daha tecrübeden dolayı herhalde her çocuğun nasıl davrandığı, nasıl etkinlikler yapabileceğini önceden kestirebileceğimiz için zaten plan ve program içerisinde gidiyoruz” şeklinde konuştu.

Minik çocuklar anne ve öğretmenlerinin eşliğinde bireysel ve gelişimleri sağlamak için etkinlikler yaptı.

Anneler hem kendilerine hem çocuklara yapılan etkinliklerin faydalı olduklarını belirtti.

HABER: SITKI TAŞEL