Geçtiğimiz günlerde hizmete giren Doğu  - Batı Arabuluculuk Merkezi Avukatlarından Ahmet Aydın, Hüseyin Karaboğa ve Yılmaz Gök, medya gurubumuzu ziyaret etti.

AYDIN: DAVA ÖNCESİ ZORUNLU ARABULUCULUĞUMUZ MEVCUT

Hukuki Araştırmalar Derneği Elazığ Şube Başkanı ve Doğu Batı Arabuluculuk Merkezi ortaklarından Av. Ahmet Aydın, “Arabuluculuk taraflar arasındaki uyuşmazlıklara mahkeme öncesinde tarafsız bir arabulucuya giderek aralarındaki uyuşmazlığın çözülmesidir. Buradaki iş mahkemelerinde ve ticari davalarda zorunlu arabuluculuk dediğimiz dava öncesi zorunlu arabuluculuğumuz mevcut. Bu davaları açmadan önce eğer arabulucuya gidilmemişse dava şartı yokluğundan davanın reddi sebebi. Şimdilik sadece iş mahkemelerinde ve ticari davalarda bu zorunlu. Tabi ilerleyen süreçte bakanlığın bir çalışması var. Tüketici davalarında ve aile mahkemelerinde de bu durum zorunlu hale gelecektir” ifadelerini kullandı.

AYDIN: SİSTEMDE KAYITLI OLAN ARABULUCULARDAN BİRİNE DEVLET KENDİSİ ATIYOR

Doğu  - Batı Arabuluculuk merkezinin faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Av. Aydın, “İlişkilendirme yani kamu üzerinde mesela tapu ihtar ve tescil davası gibi sonunda kamu düzenini ilişkilendirmeyen bütün davalar için arabuluculuk merkezimi açık. Burada mesela taraflar arasındaki miras paylaşımı, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar, ticari davalar dediğimiz tacirler arasındaki bütün davalar ve aile mahkemelerindeki mesela tazminat ve nafaka ve benzeri tarafların serbest iradeleriyle çözümlemesi gerektiği davalara da gidebileceklerdir. Zorunlu arabuluculuk dediğimiz kısımda devlet eliyle adliyelerdeki müracaatla birlikte sistemde kayıtlı olan arabuluculardan birine devlet kendisi atıyor. Fakat burada taraflar kendisi de arabulucularını seçme hakkı var. Burada tabi ki arabuluculuğun kalifiye, hangi dosyalarda daha uzman olduğu ön plana çıkacaktır. Taraflardan birinin arabulucuyu seçmeyle birlikte arabulucu karşı tarafı çağırıp, arabulucuyu belirleyebilirler. Her iki taraf kendi aralarında anlaşmış olduğu arabulucu tarafından dosya çözümlenebilir. Bununla birlikte bu zorunlu arabuluculuğun dışında dava açmadan önce taraflar ya ben bu işi davaya götürmeyeyim, ya da mahkeme kapılarına gitmeden arabulucu ihtiyarı olarak da müracaat edebilirler. Bunun için herhangi bir adliyeye gitmeden direk arabuluculardan birine ya da arabuluculuk merkezlerine müracaat ederek aralarındaki uyuşmazlıkları, itirafları çözebilirler” ifadelerine yer verdi.

AYDIN: ARABULUCULUK MERKEZLERİNİN MÜRACAATLARI ÖN PLANA ÇIKMAKTA

Av. Aydın, “Şimdi taraflar arasındaki vatandaşın her geçen gün dava mahkemelerde dosya sayıları artmakta. Tabi mahkeme dosya sayıları artınca haliyle arabuluculuk merkezlerinin müracaatları ön plana çıkmakta. Müracaat sebeplerinden biri aslında sayılarıyla birlikte adliyelerin yükü artmakta. Bu defa hakimlerin kısa süre içerisinde davayı bitirebilme olasılıkları her geçen gün zorlaşmaktadır. Mesela ortalama 1-15. Senede biten davaları arabulucu iş davalarında 3 hafta gibi bir kısa süre içerisinde bitirmekte. Ticari davalarda ise 6 haftalık gibi bir kısa sürede bitirmekte. Bu nedenle vatandaşın arabuluculuğu öğrendikçe, bildikçe bize talepleri daha da yoğun olmaktadır” diye kaydetti.

HABER: SITKI TAŞEL