MİSAŞ Marketler Zinciri, “Tarım’da Sözleşmeli Üretim” Modeli ile birlikte Milli ve Yerli Marketler” Projesini hayata geçirdi.

Proje kapsamında, market zinciri, çiftçiye ürünlerini alım garantisi veriyor, üretici de arada başka biri olmadan ürünün direk kendisini alıcıya satabiliyor.

SUNGUROĞLU: BU BİR ÖRNEK MODEL

Modeli Elazığ’da hayata geçiren İl Genel Meclis Üyesi ve Marketler Zincirinin Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Sunguroğlu, “Bunu daha önceki dönemlerde Turan Karahan Bey ile Tarım İl Müdürümüzle de defalarca istişare ettikten sonra Kıraç Köyü’nde Burak Ateş kardeşimizle oturduk. Belli prensiplerde anlaştık. Bir model oluşturmaya çalıştık. Bu bir örnek modeldir esasında. Ama hem kardeşimize destek vermek, hem bu bökgenin insanına destek vermek için yapmış olduğumuz bir proje. Bu tarlalarda kiralamış olduğumuz, kendisiyle sözleşme yapmış olduğumuz bu tarlardaki ürünlerin satın alma garantisini verdik kendilerine. Fazla ürünlerini kendileri yine dışarıdaki müşterilere satacaklar. Ama biz getirdikleri her malı kapasitemiz imkanlarında getirdikleri her ürünü alma garantisi verdik” ifadelerini kullandı.

SUNGUROĞLU: ELAZIĞ’IMIZIN TARIMA MÜSAİT OLAN ARAZİLERİNİN TAMAMINI EKECEĞİZ

Aytunç Sunguroğlu, “Allah nasip ederse yeşillik işi marul, maydanoz, soğan gibi yeşillik ürünlerini yapan, yapmak isteyen bir kardeşimizle de aynı projeyi yapmak istiyoruz. Bunda tabi yine Tarım İl Müdürlüğümüz bu konuda bize araştırmalar yapıyor. Çevredeki çiftçilerimiz de bu konuda görüşmeler yapıyorlar. Bunu da yaparsak bizim dışarıdan getireceğimiz ürün adetimiz daha da azalacaktır. Bu bölgede ben hem bir marketin yönetim kurulu başkanı olarak hem il genel meclisi üyesi olarak tarıma artık destek vermemiz gerektiğini, tarımın dünya üzerinde etkisinin çok olduğunu, artık bundan sonra tarım kaçınılmaz bir üretim olduğunu hepimiz biliyoruz. Ki biz bu seneyi genel meclisinde tarım yılı ilan ettik bundan sonraki 3 yılımızı. Allah nasip ederse bundan sonraki bütün bütçemizi de bu işe kullanacağız. Ama bizim Elazığ’ımızın tarıma müsait olan arazilerinin tamamını ekip bunun da iyi şekilde pazarlamasını sağlamamız lazım” şeklinde konuştu.

SUNGUROĞLU: ELAZIĞ’IN GELECEĞİ SANAYİNİN YANINDA MUTLAKA Kİ TARIMDIR

MİSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sunguruoğlu, “Bu konuda da Elazığ Ticaret ve Sanayi Oda’mız çalışmaları yapıyor, paketleme ve lojistik anlamda çalışmalar yapılıyor. Yani üretilen ürünümüzü sadece Elazığ’ımızda değil, bütün Türkiye’de hatta dünyaya ihraç edebilirsek bu bizim için çok büyük bir kazanç olacaktır. Şu anda Ticaret Odası, Tarım İl Müdürlüğü ve bizim gibi kuruluşlar bu işe destek verer ek bu işi götürme mecburiyetindeyiz. Çünkü Elazığ’ın geleceği sanayinin yanında mutlaka ki tarımdır” dedi.

ATEŞ: BÖYLE PROJELER GELİŞTİRİP ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEK OLABİLİRLER

Sözleşmeli Üretim modeli ile marketler zincirine kurduğu seralarda sebze üretimi yapan Altınova Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Burak Ateş, “15 yıldır çiftçilik yapıyorum. Daha önce bazı sıkıntılar yaşadık. Ama sağ olsun MİSAŞ Marketler Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Bey ile istişare yaptık. Bazı projeler sundular bize. Bizde kendilerine bazı projeler sunduk. Sonuçta bir karara vardık. Bir ekim yapıyoruz şu anda. Bütün ürünlerimizi alım garantisi verdiler. Bu da bir çiftçi olarak bize çok büyük bir fayda sağladı. Bu şekilde genel olarak marketler böyle bir sistem yaparlarsa çiftçimiz hiç olmazsa haldeki sıkıntılardan, buna benzer bazı yaşadığımız sıkıntılar var. Onları yaşamamak için böyle projeler geliştirip çiftçilerimize destek olabilirler” ifadelerine yer verdi.

KARAHAN: CİDDİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ

Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan da, “Bizler özellikle bu sebze üretimi yapan ve diğer üretimleri gerçekleştiren üreticilerimizin sözleşmeli üretim modeli içerisinde alım garantili olarak üretimlerini gerçekleştirmesi ve pazar riskini bertaraf etmesi için ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu yapmış olduğumuz çalışmalardan bir tanesi de yine yerel mağazalar zincirimiz olan Elazığ’ın yerli markası olan MİSAŞ Marketler Grubuyla biz sahada yapmış olduğumuz çalışmada şu anda örtü altı yetiştiriciliğinde salatalık, biber, kabak yetiştiren üreticilerimiz de marketlerimiz arasında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak garantör olacak şekilde alım garantili sözleşmeli üretim modelini hayata geçirdik ve üreticilerimiz ürettikleri bütün ürünü bu sözleşme kapsamında marketlerimizde hiç sıkıntı yaşamadan, hiç risk almadan pazarlama fırsatı yakalıyor” diye konuştu.