Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanı içerisinde yer alan Elazığ, Bingöl ve Muş illerinde yürütülen ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu tarafından finanse edilen Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi ödüle layık görüldü.

Daha yeşil bir Elazığ için çalışan, müdürlüğü bünyesinde bir çok projeyi hayata geçirerek, takdir toplayan Orman Bölge Müdürü Ziya Polat’ın tarafından başarı ile uygulanan proje, Yakın Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa ve Orta Asya Bölgesinde bulunan 30 ülkede yürütülen 41 proje arasından 2019 Yılı Cinsiyet Eşitliği Ödülü’ne layık görüldü. .

Tabii Kaynakların Rehabilitasyonu ve gelir getirici faaliyetlerle Hayat Şartlarının İyileştirilmesini hedefleyen MNHRP, hem ülkemizde hem de IFAD projeleri arasında bir model proje olarak kabul edilmekte. Özellikle kırsalda yaşayan kadınlara yönelik büyük katkı sağlayan Proje kapsamında Seracılık, Arıcılık, Üzüm Sıkma Makinesi, Sulama Havuzları, Meyve ve Çilek Bahçesi, Damlama Sulama Sistemi, Ahır İyileştirme, Hane İzolasyonu, Güneş Enerjili Su Isıtma Sistemleri, Enerji Tasarruflu Soba, Ortak Kullanıma Açık Köy Ekmek Fırınları gibi yatırımlarla hem kırsalda yaşayan insanların geçim kaynaklarının hem de hayat şartlarının iyileştirilmesi sağlandı.

Genel Müdürlüğün de temsil edileceği Ödül Töreni, öğrenme etkinliği ve Uluslararası Kırsal Kadınlar Günü kutlaması 11 - 15 Ekim 2019 tarihlerinde Roma'daki IFAD Merkezinde gerçekleştirilecek.

2013 yılında uygulanmaya başlayan proje kapsamında yapılan faaliyetler ile tabii kaynakların korunması ve iyileştirilmesi ile toprak erozyonu önlenmiş ve bitki örtüsü üzerinde artış gözlemlenmiş olup, bu kapsamda bugüne kadar 26.128 hektar alanda çalışma yapılarak 18 Milyon fidan toprakla buluşturuldu. Ayrıca, hayat şartlarının iyileştirilmesi ile kırsal alanda yaşayan vatandaşların hem yaşam kalitelerinde hem de gelir düzeylerinde artış sağlanmış, başlangıçta projede yer almayan köylünün talebi ile ortaya çıkan yeni faaliyetler uygulama imkânı görmüş, sağlanan bu değişimlerle proje hedefleri gerçekleşmiş ve projenin sürdürülebilirliği sağlandı.

Başlangıçta 2013 ve 2019 yılları arasında uygulanması planlanan Proje, göstermiş olduğu yüksek başarı oranı sayesinde ilave bütçeyle birlikte 2 yıl daha uzatılmış olup, 2021 yılında tamamlanacak.

Proje kapsamında bu zamana kadar toplam 114 Milyon TL yatırım yapılmış olup, bu yatırımlarla Elazığ, Bingöl ve Muş illerindeki 28 Mikro Havza’da, 199 Köyde yaşayan 15.538 haneye ulaşılmış olup, 85.000 kişiye fayda sağlayacak.