“Arıcılık, Arı Ürünleri ve Hastalıkları” Paneli Düzenlendi

“ Arıcılık, arı ürünleri ve arı hastalıkları” paneli düzenlendi. Düzenlenen panelle arı yetiştiricileri bilgilendirildi.

“Arıcılık, Arı Ürünleri ve Hastalıkları” Paneli Düzenlendi

Arıcılık, Arı ürünleri ve Arı hastalıkları” paneli düzenlendi.

KARLIDAĞ: ANA ARILARI YETİŞTİRME DÖNEMLERİ BÖLGELERE GÖRE FARK EDİYOR

Panele konuşmacı olarak katılan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Akçadağ MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Semiramis Karlıdağ, “Kısaca ana arı uysal olacak, bal verimi yüksek olacak, çevre şartlarına dayanıklı olacak, hastalıklara dayanıklı ana arılar olacak. Yaşama yeteneği yüksek olacak. Bölgeye, çevreye uyumuna adapte olmuş ana arılarımız olacak. Ana arıları yetiştirme dönemleri bölgelere göre fark ediyor. Genç ana arı üretimine başlıyoruz ama Mart gibi ana arı transferi yapılıyor. Ana arıyı eğer göçer arıcılık yapmıyorsak 2 yılda bir değiştiriyoruz. Ama göçer arıcılık yapılıyorsa, sürekli Türkiye’nin her tarafı gezdiriliyorsa her yıl değiştirmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

CANBAY: ARI HASTALIKLARI KONUSUNDA BİLGİLENDİRME YAPILDI

Elazığ Arı Yetiştiriciliği Birlik Başkanı Fırat Canbay ise, “Elazığ ili Arı Yetiştiriciler Birliği olarak özellikle son 2 yıldır bölgemizde, yaygın olarak oluşan arı hastalıkları ve arı ölümleri ile alakalı ciddi sıkıntılar yaşamaktaydık. TÜİK verilerine göre Türkiye’de arı ölümleri ortalaması yaklaşık %17 civarında seyrederken Elazığ’da arı ölümleri 2017 yılında %25, 2018 yılında da %50’ye varan ciddi rakamlara ulaştı. Özellikle bunları önemseyerek bu konu üzerinde bölgedeki arıcıları bilinçlendirmek ve özellikle bu anlamda çalışma sağlama amacıyla Bilecik Şeyh Edebali Üniversite’nden, Maltta Turgut Özel Üniversitesi’nden panelimize panelist olarak çok değerli 6 hocamız katılım gerçekleştirdi. Bu panel neticesinde arı, arı ürünleri, arı hastalıkları konusunda bilgilendirme yapıldı” şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137