Elazığ’ın en önemli üzüm üreticisi Koruk Köyü’nde hasat başladı.

Kuraklık nedeni ile yüzde 70 rekolte kaybı yaşayan köylülerin en büyük sıkıntısı susuzluk…

Koruk Köyü Muhtarı Yetgin Arpa DSİ tarafından su verilmediğini ve kuraklığa bağlı olarak çok ciddi rekolte kaybı yaşadıklarını belirtti.

ARPA: YÜZDE 70 BİR REKOLTE KAYBIMIZ VAR

Yetgin Arpa, “Bu yıl dekoltemiz çok düşük. Yüzde 70 bir rekolte kaybımız var. Şu anda çiftçi gerçekten çok zor durumda. Zaten kuraklık bir çabasıydı şu anda üzümde de bayağı bir sıkıntılar çekiyoruz. Yüzde 70 bir kaybımız var bizim üzümden. Bizim köyde bin 500 2 bin tona yakın üzüm çıkıyordu. Bu yıl 600-700 tonu ancak bulacaklar. Bayağı bir kayıp var. Bizim zaten en büyük sorunumuz bizim kanal sularımız olsa daha güzel olacak” ifadelerini kullandı.

ARPA: 20 BİN DÖNÜMÜ SULANABİLECEK KAPASİTEMİZ VAR

Köylerinde sulama kanalları bulunmasına karşın DSİ yetkililerinin suyun köylerine ulaşmadığını ifade ettiğini söyleyen Muhtar Arpa, “1994’te yapıldı bu kanallar 3 yıl önce Muratçık, Dallıca Köyü bir de Fatmalı Köyü’ne şu anda veriliyor. Ama bizim köy ve Dambüyük Köyü, Esenkent’e verilmiyor. 25 bin dönüm arazi sulanabilecek, 20 bin dönümü sulanabilecek kapasitemiz var. Bir türlü DSİ’de çaba göstermiyor bu durumda. Çiftçi de zor durumda. Bu sene şu ana kadar 10-15 kişi traktörünü satmak zorunda kaldılar. Bizim DSİ Genel Müdürümüzden talebimiz şu; büyük yetkililerimizden, devlet erkanımızdan bize bir an önce sahip çıkmalarını istiyoruz. Artık yeter. Bizim köyümüz Koruk Köyü 6 bin dönüm şu anda bağ kapasitesine ulaşmış. 6 bin dönüm bağ bizim Elazığ’ın tam gelir kaynağı. Ama bir türlü DSİ’nin neden veya niçin buralara sahip çıkmıyor? Toplantı da yaptık, müracaatta ettik CİMER’e de yazıyoruz. Hiç kimse sahip çıkmıyor. Cevap alamıyoruz. Küçücük bir şeyi sorun ediyorlar. ‘Kanallara su verilmiyor’ dediler. Geçen yanlışlıkla işçinin biri vananın birini kaldırmıştı bizim buraya su geldi. Yanlışlıkla geldi. Burada bilinçli bir hareket var. Bir türlü bize bunun cevabını veremediler. Diyorlar ki ‘su delmiyor’ su gelmiyorsa yanlışlıkla neden geldi?” şeklinde konuştu.

Köy sakinleri de asırlık ağaçlarını kurtarmak için tankerlerle sulama yaptıklarını söylediler.