Ehliyet ve pasaport alacaklar dikkat! Artık ayrı ayrı birimlere başvurmanıza gerek yok.

Yeni uygulamayla birlikte yoğunluk başladı. Vatandaşlar nüfus il müdürlüğünün yolunu tuttu.

Uygulamayla birlikte Elazığ’da ortalama olarak günde 300’e yakın kişi ehliyet, pasaport ve kimlik kartı için başvuru yapıyor.

“2020 YILININ SONUNA KADAR SÜRESİ VAR”

Elazığ Nüfus ve Vatandaşlık Müdür Vekili Metin Baş yaptığı bilgilendirmede, “İlk günde yoğunluğumuz daha fazlaydı. Sistemsel hatalar oldu. Bu yeni bir işleme geçiş olduğu için bu gibi sıkıntılar olacak ama her gün gittikçe çözülüyor. Sistem yavaş yavaş oturuyor. Başvurularımız her gün artıyor. Gelen her vatandaşımıza, yoğunluğun hepsine cevap veremiyoruz ama netice itibariyle yoğunluğun dışında güzel bir çalışma sistemiyle vatandaşımızı geri göndermemeye çalışıyoruz. 2016 tarihinden önceki ehliyetler, sürücü belgelerinin değişmesi gerekiyor. Bunu da 2020 yılının sonuna kadar süresi var. İlk başvurular zaten ilk ehliyet sahibinin kurslardan sertifikalarını alarak müracaat ediyorlar” dedi.

Elazığ Nüfus ve Vatandaşlık Müdür Vekili Metin Baş, 2 Nisan’dan itibaren hayata geçen uygulamanın bütün ilçe il müdürlüklerine alınmasını hedeflediklerini belirtti.

“TÜM İLÇELERDE KABUL EDİLMİYOR”

Baş konuşmasında, “Yalnız bu tüm ilçelerde kabul edilmiyor. Ancak Emniyet’teki sayıdan şu anda ilçe müdürlüklerinde kabul gören sayı oranı daha fazla. Genel Müdürlüğümüzün prensibi tüm ilçelere başvuruların alınmasını hedeflemektir. Bunlar ileriki aşamalarda yerine getirilebilecek olaylardır” diye konuştu.

Kovancılar, Karakoçan ve Palu Nüfus Müdürlüklerinde ehliyet ve pasaport işlemlerinin yürütüldüğünü kaydeden Baş, vatandaşların işlemler için acele etmemesi gerektiğini söyledi.

“3 BUÇUK YIL GİBİ BİR HEDEFTE BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR”

Baş yaptığı açıklamada, “Diğer ilçelerimizde sadece kimlik kartı başvurusu alınmaktadır. Burada ehliyet ve pasaport işlemleriyle, kimlik işlemleriyle ilgili vatandaşlarımızdan ricamız acele etmemeleridir. Elinde kimlik kartı geçerli olan soğuk damgası, mührü, yazıları okunabilen kimlik kartlarının belirli bir süresi var. Bunun zamana yayılması var. 3 buçuk yıl gibi bir hedefte bitirilmesi planlanıyor” ifadelerini kullandı.

PEKİ, EHLİYET VEYA PASAPORT ALMAK İSTEYEN VATANDAŞLAR NE YAPMALI?

Baş sözlerine şöyle devam etti: “İlk defa alacaklar sertifikaları hepsi bize sistemden gözüküyor. Bize sağlık raporlarını getirecekler. Sağlık raporu 1-2 ay içerisinde sisteme yüklendiğinde onları da sistem de göreceğiz. Sağlık raporunun yanında bankaya gerekli harç miktarlarını, değerli kağıt bedellerini yatırmaları halinde birer tane biometrik fotoğraflarıyla ve kimliği ile bize müracaat etmeleri halinde başvurusunu alıp kişileştirmeye gönderiyoruz. Basım aşaması Ankara merkezde gerçekleştiriliyor. Kişilerin adreslerine geliyor.”

“EHLİYET VE PASAPORT ÖDEMELERİ, BANKALARA YAPILACAK”

Yeni uygulamayla birlikte değişen bir işlemde ödeme şekillerinde oldu. Artık ehliyet ve pasaport ödemeleri, bankalara yapılacak.

Baş sözlerini şöyle tamamladı: “Vatandaşlarımıza rica ediyoruz. 2 Nisan’a kadar kimlik kartlarının ücretleri müdürlüğümüz tarafından tahsil edilmekteydi. 2 Nisan’dan sonra kimlik kartlarının bedelleri de bankaya yatırılacak. Bu nedenle kimlik kartı müracaatına gelecek vatandaşlarımızın da önce kimlik kartı bedellerini anlaşmalı olan bankalara, PTT’ye ve ya vergi dairelerine ödeyip, makbuzlarıyla müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekiyor.”