İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 7 Mayıs dünya astım günü ve yine mayıs ayı içerisinde yer alan Dünya Çölyak Günü’ne dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak üzere etkinlik düzenlendi.

Etkinlik kapsamında vatandaşlara Astım ve Çölyak Hastalığının tanı ve belirtilerine dikkat çeken el broşürleri eşliğinde bilgilendirme yapıldı ve ücretsiz Solunum Fonksiyon Testi yapıldı.

KOÇYİĞİT: ASTIMIN GÖRÜLME SIKLIĞI GİDEREK ARTMAKTADIR

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Semih Koçyiğit yaptığı açıklamada, “ Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmelerle seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmekte ve astımın görülme sıklığı da giderek artmaktadır” dedi.

KOÇYİĞİT: SOLUNAN ORTAM HAVASINI TEMİZ TUTMANIN ASTIMIN KONTROLÜNÜ KOLAYLAŞTIRDIĞI GÖSTERİLMİŞTİR

Astım tedavisinde ki amacın hastalığı kontrol altına almak olduğunu belirten Uzm. Dr. Koçyiğit “ Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve tıbbi malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisiyle astımlı hastalar iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edeblirler. Astım teşhisi konulan hastalar besin alerjisi olmadıkça özel bir diyet yapmalarına gerek yoktur.Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle düzenli kullanılmamasının yanı sıra sigara dumanı, alerjenler ve kimyasal gibi tetikleyicilere maruz kalmamak ve obezite sayılabilir. Yapılan araştırmalarda hastaların ilaçlarını doktorunun önerdiği şekilde kullanmasının, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanın, solunan ortam havasını temiz tutmanın astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir” şeklinde ifade etti.

Gün boyu devam eden etkinlik sırasında vatandaşlara astım hastalığının yanı sıra ay içerisinde yer alan Çölyak hastalığı, belirtileri ve alınacak tedbirler hakkında vatandaşlara çeşitli bilgiler verildi.