‘Ayı’lar, Arıcıları Canından Bezdirdi

Yöremizin balı güzel ancak “ayılar” bizi canımızdan bezdirdi” dediler.  Hem can hem de mal güvenliğimiz yok diyerek tedirginliklerini dile getirdiler. Yetkililere seslenen arıcılar bakın nasıl tepkili?

‘Ayı’lar, Arıcıları Canından Bezdirdi

Arıcılar ayılara isyan etti.

Tedirginiz diyerek yetkililerden yardım istediler.

YAVUZ: KÖYLERİMİZİN ESKİ HALİNE DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ

Şevket Yavuz, “60 kovan arım vardı 15 tanesini arı telef etti. Bugün 1 aydır biz sürekli gidip bekliyoruz ki bize zarar vermesin. Yetkililer bu hayvanı toplatıp götürsünler. Biz bunu istemiyoruz ve kabullenmiyoruz. Bizim masrafımızı da vermesinler bunu götürsünler köylülerde sakinlesin. Köylüler sabaha kadar bunu bekliyor. Bu ayıların burada eğer milli parklar tarafından alınmışsa toplatılıp götürülmesi lazım. Tabi ki bunlar illaki bir yerde gelmedi birileri saldı bunu. Arıcılar hep tedirgin, köylüler de tedirgin. Bağına bahçesine giremiyor. Domuz zarar veriyor ama domuz en azından insandan korkuyor. Bu insandan da korkmuyor. Biz yetkililerden bir an önce köylerimizin eski haline dönmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞİMŞEK: MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMESİNİ TALEP EDİYORUM

Kanter Şimşek, “Ben bir ayı mağduruyum. Benim 6 kovan arım telef oldu ayılar tarafından. Ben şu anda mağdurum. En azından bizim arılarımızı tekrar bize iade etsinler. Yetkili organlar kimse tarım il mi, tarım ilçe ise ne ise biz bunun bir şeyini bulmaları lazım. Ayları dağa bırakıp bizi mağdur ettiler. Ben şu anda maddi yönden değil de mağduriyetimizin giderilmesini talep ediyorum” açıklamalarını kaydetti.

DOĞAN: BİZİ ÜZEN TALİHSİZ BİR KONUŞMA

Konuyla ilgili açıklama yapan Keban İl Genel Meclis Üyesi Cevdet Doğan’da, “Ayı meselesini söyleyince duymadığımız bir durumdu. Ne yapabiliriz düşüncesi ile kaymakam beyimiz aklıma geldi. İftara 1 saat vardı. Kaymakam beyi aradım ve köylülerin böyle bir şikayeti olduğunu, köylülerin dahil olduğunu, arılara zarar verdiğini kendilerine ifade etti. Bu konu ile ilgili fazla bilgi sahibi olmadığından ilçe tarım müdürü ile bir görüşün dedi. Kendilerini aradım. İlçe müdürünün haberi vardı. O da orman bölge müdürlüğünde yetkili. Ayıları doğaya bırakan arkadaşın kendileri ile görüştüğünü. Bizi üzen talihsiz bir konuşma. Kurtlar nasıl alışmışlarsa ayıya da öyle alışmaları lazım ifadesi bizi üzmüştü. Tabi kendisi ile ben görüştüm. Bana bir Karadeniz örneği verdi. Karadeniz şu, bu. Bizim Keban orman sahası ama ağaçlarımız öyle Karadeniz gibi ayıya müsait bir yer değil” dedi.

DOĞAN: BİRAN EVVEL TOPLATILMASINI İSTİYORUZ

Doğan, “Ayı 6 bin metreden kokusunu alabiliyor. Bizim bu bölgede 7-8 köyümüz şu anda 100 kovana yakın kovanı takrip etmiş. Köylülerimiz bu konuda tedirgin. Vali beyden istirhamımız bu arıların buradan toplatılması. Ekonomik girdisine baktığın zaman bir arının balın haricindeki kovanın maliyeti 500 TL. Ortalama 10 ile 30 kilo arasında bal üretimi yapılıyor. 100 arı zafiyet oldu. 100 arı kovanına baktığında 3 ton bal ediyor. 3 ton balın yıllık maliyeti 300-400 bin lira. Şu anda zarar etmiş oluyoruz. Buradaki amacımız zarar gören bu arıcı kardeşlerimize devletimiz zararını, kovanlarını verirse iyi olur. Ve arıların buradan biran evvel toplatılmasını istiyoruz” diye kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2019, 19:54

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Haber yanlış
Haber yanlış - 5 yıl Önce

Arı kelimeleri ayı olacak! Haberi yazan yanlış yazmış. Bu arada dayı önce para istemiyorum demiş sonra para istemiş. Ne istediğine karar versin. Birde şeker vermeden bir kovandan nasıl 30 kilo bal çıkartıyorsunuz?

SIRADAKİ HABER

banner137