Baskil İlçesinde nisan yağmurlarının ardından "Kumi Otu" adı verilen bir bitkinin bulunduğu yerlerde toprak altında "Yumru" şeklinde büyüyen mantar, geliştikçe toprağı çatlatması veya üst kısmının toprak yüzeyine çıkmasıyla yerini belli ediyor.

Kumi sezonunda ellerinde çomaklar ile gruplar halinde mantar toplamaya çıkan yöre sakinleri, topladıkları mantarların bir kısmını evde tüketiyor, ihtiyaç fazlasını ise gelir amaçlı semt pazarlarında kilogramını 90-100 lira arasında değişen fiyatla satıyor.

ŞEN: ÇOK LEZZETLİ VE DEĞERLİ BİR MANTAR TÜRÜDÜR

İlçeye bağlı Harabakayış köyü sakinlerinden Zihni Şen yaptığı açıklamada, “Yağışların bol olduğu yıllarda nisan ayıyla birlikte görülmeye başlayan kumi mantarının lezzetinden dolayı baharda sofralarının vazgeçilmez lezzeti. Her yıl kumi sezonunun gelmesini dört gözle bekliyoruz. Kumi mantarı özellikle Elazığ'ın Baskil yöresinde, Malatya'nın da bazı bölgelerinde yetişen bir mantar türüdür. Toprağı kabartarak kendini gösteriyor, bu şekilde yerini tespit ederek çomaklarla topluyoruz. Ancak bu mantarı bilmeyenlerin toplamaması gerekiyor.  Mantarı kimi köylüler toplayıp pazarlarda satıyor. Kimileri ise lezzetinden dolayı satmak yerine evde tüketiyor ya da eş dost akrabaya gönderiyor. Bunun yemek çeşitleri yağda yumurta ile kızartılıyor, içli köftesi, türlüsü, kümbesi, mantarlı pilavı yapılabiliyor, çok lezzetli ve değerli bir mantar türüdür” dedi.

ŞEN: HER ZAMAN NİSAN AYLARINDA GİDER DAĞDA TOPLAR GETİRİRİZ

Köy sakinlerinden Mustafa Şen ise sezonunda tadına bakabilmek için ellerinde çomaklar ile dağ bayır gezerek mantar aradıklarını aktararak, " Her zaman nisan aylarında gider dağda toplar getiririz. Kebabı ya bıçakla ince ince dilimleyip ızgara da ya da kuşbaşı doğrayıp şişe geçiriyoruz. Daha sonra tuzlayıp sobanın veya bir mangalın üzerinde kebap yapıyoruz" ifadelerini kullandı.