Basra Körfezi’nde bulunan ve irili ufaklı 30 adadan oluşan Bahreyn’in Pazar fırsatları Elazığ iş dünyası ve temsilcilerine anlatıldı.

Fırat kalkınma Ajansı ve ETSO iş birliğinde Bahreyn ve Körfez Ülkeleri Pazar fırsatları semineri düzenlendi.

BAYAR: BAHREYNLİLER TÜRKİYE’Yİ ÇOK SEVİYORLAR

ETSO konferans salonunda düzenlenen seminerde Manama Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Doç.Dr. Güzin Bayar, “İhracat açısından çok ciddi potansiyel var. Küçük bir ülke Körfez’in en küçük ülkesi 1buçuk milyon nüfusu var ama 38 milyar dolar Geseasıyla, 47 bin dolar kişi başına milli geliriyle, potansiyeli yüksek bir ülke ve Türkiye’nin çok sevdiği bir ülke. Bahreynliler, Türkiye’yi çok seviyorlar, Türkiye’yi ziyaret ediyorlar. Turizmimiz çok iyi gidiyor. Bu sene %20 ilk 5 ayda turist artışı var. Geçen sene 77 bin kişi ülkeden Türkiye’yi ziyaret etti. Türkiye’yi çok seviyorlar. Türkiye’de yediklerini, içtiklerini, gördüklerini anlata anlata bitiremiyorlar. Bahreyn’in iş adamlarıyla görüştüğümüz zaman önce bir Türkiye’nin övgüsünü dinliyoruz. Ondan sonra iş konuşmaya geçiyoruz. Türkiye’den ithalat yapmakla daha çok ilgileniyorlar. Bu kapsamda özellikle Bahreyn iş adamları derneği ile Bahreyn iş kadınları derneğiyle temaslarımız sürüyor. İlk fırsatta bir ticaret heyeti sonbaharda düzenlemek istiyoruz. Türkiye’den Bahreyn’e ayrıca, alım heyetlerine çok güzel ilgi var. Türkiye de ki çeşitli alım heyetlerimiz çok sayıda Bahreyn’e firmaya gönderdik. Gidenlerin hepsi çok memnun döndüler. Çok güzel bağlantılar kurduklarını söylediler” dedi.

ARSLAN: KARŞILIKLI TİCARET İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRECEKTİR

ETSO Başkanı Asilhan Arslan, “Bahreyn Körfez ülkelerinden biri nüfus anlamında çok küçük ama gelir seviyesi çok yüksek bir ülke kendi içinde birçok fırsatlar barındırır. Tabiri caizse bakir ülkelerden biri, inanıyorum ki Elazığ iş dünyası da Bahreyn ile karşılıklı ticaret ilişkilerini güçlendirecektir. Bu toplantı da Güzin Hanım bunun tüm detaylarını, ithalat ve ihracat fırsatlarını en ince ayrıntısına kadar bizlerle paylaşacaklar. İş dünyamızın da bu konuda duyarlı olması burada ki toplantıya katılarak, bu fırsatları kendi derine bakan açılarıyla değerlendirmesi bizler için ayrıyeten önemlidir” diye konuştu.   

 

YOĞUNLU: BİZİM TEMEL HEDEFİMİZİN İHRACATINI GELİŞTİRMEK

Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, “Burada iki tane önemli kazanımımızın olduğunu düşünüyorum. İlki, gerçekten ihracat yaparken artık ülkemizin ihracat yapan ülkelerde bulunan Ticaret müşavirlerinin gerçekten çok önemli destekler verdiğini, orada iş ve işlemlerin kolaylaştırdığını ve çok önemli bilgiler verdiklerini görüyoruz. Ülkelere çok hâkim olduklarını, Ülkelerde ki iş fırsatlarına hâkim olduklarını görüyoruz. İkinci kazanım ise, bu bölgelerle ilgili ticaret müşavirlerimizin bu bilgilerinden faydalanmış oluyoruz. Çok önemli ayrıntılar veriyorlar. Gerek ekonomileriyle ilgili gerek kültürleriyle ilgili gerek zorluk kolaylıkla ilgili, bizim temel hedefimizin ihracatı geliştirmek. Diğer amacımız ise iş dünyamızın cesaretini arttırmak. Orada yalnız olmayacaklar. Ticaret müşavirlerimiz var. Bazı iş dünyamızın dernekleri var oraya gittiklerinde iş ve işlemlerini daha çabuk yapacaklar. Toplantılar neticesinde inşallah Sayın başkanımızla birlikte Eylül, Ekim aylarında mobilya, inşaat yapı malzemeleri ve gıda sektörlerine yönelik Bahreyn’den, Körfez ülkelerinden ticaret alım heyeti Elâzığ’ımıza, bölgemize getirmeyi planlıyoruz” diye kaydetti.