Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün açıklanan kira düzenlemesi hakkında açıklama yaptı. "Ev sahibini sınırlıyor kiracıya bir hak getiriyor.'' diyen Bozdağ, düzenlemenin uzatılmasına ilişkin soruya "Uzatılma söz konusu değil, geçici mahiyette yapıldı." ifadelerini kullandı.

Bakan Bozdağ'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Türkiye bir hukuk devleti, mülkiyet üzerinde herkesin düzenleme hakkı var. Kira artışları ile ilgili düzenlemenin karakteristik özellikleri var. Geçici bir düzenleme, kira artışını yüzde 25 ile sınırlıyor. Sadece meskenlerde geçerli. 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli ve devam eden sözleşmeler üzerinde uygulanacak. TÜFE ve şartlar altında geçerli ise onlar uygulanacaktır.

Uzatılma söz konusu değil, geçici mahiyette yapıldı. 1 yıl sonra eski düzenlemeye dönülecek. İstisnai bir durum. Konutlarda ve konutlarda kiracı olarak oturanlar için geçerli. İş yerleri mevcut borçlar kanunu sözleşmesine tabi.

TAHLİYE DAVASI AÇILIRSA MAHKEMENİN REDDEDECEĞİ AŞİKARDIR

Yasa bir düzenleme getiriyor. Ev sahibini sınırlıyor kiracıya bir hak getiriyor. Tahliye davası açılırsa mahkemenin ret edeceği aşikardır. Yargı yasal düzenleme karşısında bu sebebe dayalı bir tahliye kararı vereceğini tahmin etmiyorum. Ev sahibi zorla kiracıyı çıkaramaz.”