Dünyada sadece 5 tane olan ve bunun ikisi Türkiye'de olan denize dolgu yapılarak inşa edilen Rize-Artvin Havalimanı açılışı öncesi Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Anadolu Medyasının temsilcilerinin soruların yanıtladı…

Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından hazırlanan “Anadolu Soruyor” Programının konuğu olan Bakan Karaismailoğlu, Kon Tv’den Yaşar Toy, Çay Tv’den Hasan Yavuz Bakır ve Televizyonlarımız Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın sorularını yanıtladı..

KARAİSMAİLOĞLU: MUHTEŞEM BİR ESER ORTAYA ÇIKTI

Bakan Karaismailoğlu, “Çok gururluyuz sonuçta 5 yıldır yapılan bir emek sayesinde muhteşem bir eser ortaya çıktı. Bunlar vatandaşımıza milletimize ekonomi olarak, istihdam olarak, üretim olarak, turizm olarak geri dönecek. Bulunduğumuz bölge Rize’nin doğusunda bir bölge özellikle Rize ve Artvin arasında kalan bir bölge. Burada bir havalimanı ihtiyacı ortaya çıktı. Son 20 yılda yaptığımız ulaştırma alt yapı yatırımları tam 172 milyar dolar. Ama 172 milyar dolar yatırımın karşılığında biz üretime 1 trilyon dolarlık bir etki sağlamışız. Yine milli gelire 500 milyar dolarlık bir etki sağlamışız. Yani yaptığımız 1 birimlik yatırım bölgeye 10 birim katkı olarak geri dönüyor. O yüzden bu projeler çok kıymetli. Karadeniz’in coğrafyasında bir alan üretmek hele havalimanı ve uçak pisti üretmek için böyle bir alan bulmanız mümkün değildi. Ama burayı da güzel ve kıymetli kılan Karadeniz’in coğrafyası. Bu coğrafi yapıya da dokunmadan buraya en az hasarla ne yapılabilir diye düşündük tasarladık. Ve denize dolgu dünyadaki ender havalimanlarından bir tanesi. Tam 3 milyon metrekare büyüklüğünde ucu bucağı gözükmeyen devasa bir alan üretiyoruz ve ülkeye kazandırıyoruz. Bölge çok mutlu çok sevinçli. Buraya bu kadar ulaşımları uzakları yakın eden bir sistemi urduk. Bunlar hakikaten güzel işler. Bunlar hem yaşam kalitesi olarak hem de bölgenin turizmine, ticaretine katkılarda bulunduk” dedi.

Televizyonlarımız Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın yap işlet devret modeliyle ilgili sorusunu yanıtlayan Bakan Karaismailoğlu, ilave finans modelleriyle projelerinin tamamlanması gerektiğini, aksi takdirde sürecin uzayacağını ifade etti.

KARAİSMAİLOĞLU: 100 YILDA YAPILAMAYACAK İŞLERİ YAPTIK

Bakan Karaismailoğlu, Biz 172 milyar dolarlık yatırımın yüzde 20’sinin üzerini yap-işlet-devret modeli ile yaptık. Ama bunu niye yaptık? Bizim bütçelerimiz belli. Yapacağımız işler var. Bunlara belli meclis kamu bütçesi yetmiyor. O yüzden ilave finans modelleri ile bizim bu projelerimizin tamamını yapmak gerekiyor. Bu ilave finans modellerine çalışmazsanız, yapmasaydınız 20 yılda 100 yılda yapılamayacak işleri yaptık. Bu kadar hızlı nasıl yapacaktık. Biz o nedenle Çanakkale Köprüsünü yaparken Rize-Artvin Havalimanını da yapıyoruz. 2,5 milyar dolarlık projeyi 4 yıllık sürede bitirirken bir taraftan da kamu bütçesi ile Rize-Artvin Havalimanını da 5 yıllık gibi bir sürede bitirip ülkeye ekonomiye kazandırıyoruz. Çünkü bunlar bir fizibilite sonucu. Biz bu fizibiliteleri 3-5 yıllık düşünmüyoruz ki. Bu fizibiliteler 10 yıl, 25 yıl sonucunda yapılacak işlerdir” ifadelerini kullandı.