Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu.

BAKAN KOCA'NIN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI...

Avrupa'da vaka sayılarında artış var. Maalesef dünya vaka tespitinde istekli ve kararlı değildir.  Dünya nüfusunun bu kadar hareketli olduğu çağda endişe verici olan vaka tespit edilmemesidir. Amacı etkin mücadele olan vakaya ulaşır.

"TÜNELİN UCU GÖRÜNDÜ"

Ruh durumlarımız da değişti. Bazı konularda fikir birliğine daha kolay ulaşıyoruz. Herkes bir yorum bir sorun ileri sürebilir. Bu noktada unutulmaması gereken toplumun ortak bir meselesini ele aldığımız bunu yaparken toplumun görünün çıkarlarını korumamız gerektiği gerçeğidir. Herkes biliyor k birçok yerde yaklaşık yarı yarıya bir düşüş sağladık. Aşı için 2,3 aylık zaman kaldığı düşünülürse tünelin ucu ve ışık göründü.

"HER VAKA HASTA DEĞİLDİR"

Her şeyden önce kelimeleri yerli yerinde kullanmak gerekir. Artık dalgalardan piklerden değil tedaviden bağışıklıktan bahsediyoruz. Testten ve vakadan bahsederken daha çok taşıyıcıdan ağır hastadan bahsediyoruz. Her vaka hasta değildir. Testi pozitif çıkmasına rağmen hiç semptom göstermeyenler var. Ekiplerimiz onları tespit ediyor. Tespit ve izole edilmezlerse salgının büyümesine yol açarlar. Söz konusu şartlar yerine getirildiği için bu kişilerin salgın için birinci derecen önemi yoktur.

Artış gösteren hasta sayısına karşı, öne çıkan konu sağlık sisteminin gücünü korumasıdır. Durumun özeti şudur, test sonucu pozitif çıkan her bir kişi bir vakadır.

ÖLÜM SAYILARI İLE İLGİLİ İDDİALAR

Bunların büyük kısmı belirti göstermeyen taşıyıcılardır. Bir kısmının evde önemli bir kısmını da hastanede takip ve tedavi ediyoruz. Hasta kelimesi ile testi pozitif çıkmış vakanın anlamı aynı değildir. Türkiye'de ölüm bilgileri iki kaynakta toplanmaktadır. Biri Belediyelerin veri tabanında bulunan defin sayıları, diğeri Türkiye İstatistik Kurumudur. Ölüm sayılarıyla skor arayışında olanlar, sayılar daha yüksek çıkarmak isteyenler nereden dayanak alıyor?

Ölüm kayıtlarına hastalığa bağlı ölüm için bulaşıcı olan hastalık ve bulaşıcı olmayan hastalık olarak hane eklenmiştir. Buradan covid 19 ölüm sayıları anlaşılmaz. Bulaşıcı tek hastalığın Covid olduğunu düşünen varsa yanılıyor. Belediyelerin e devlet tabanında da yer alan mezarlık bölümünde defin bölümleri yer alır. Ölen kişi ya öldüğü ilde ya da ikametinin olduğu yerde ya da memleketinde olmak üzere 3 farklı yerde defin edilebilir. TÜİK'te dağılım, ölen kişilerin ikamet adresine göre yapılmaktadır. Ölüm bildiriminde kullanılan form yeni değildir. Yıl sonu beklenirse iki kaydın aynı olduğu görülecektir. 2020 yılındayız. Hayatta olanı ölmüş gösteremeyeceğiniz gibi, öleni de hayatta göstermeniz mümkün değildir. Bu açıklamaları yapmak zorunda bırakıldığımız için gerçekten üzgünüz.

Diyarbakır, Van, İzmir ve Van'ı ziyaret etmiştik. 23 ilimizin sağlık alt yapılarını detaylı masaya yatırdık. Ankara'daki durumu değerlendirmiştik. Bu artış sadece Ankara ile sınırlı değil, Anadolu'yu etkiliyordu. Ankara'daki hasta sayısı iki haftada yarı yarıya azaldı. Aldığımız tedbirlerle son 10 gün içinde günlük hasta sayısı yüzde 60'a yakın azaldı. İstanbul'un iki katı olan vaka sayısı İstanbul'un da altına indi. Yoğun bakım ve ağır hasta sayımız da azalmış oldu.

TÜRKİYE'NİN CORONA VİRÜS TABLOSU

Bundan sonraki dönemde bizim daha çok sahada yoğun filyasyon yapmamız için sağlık sistemimiz takip etmemizin önemli olduğu bir dönemde olduğu için yapıldı. Türkiye'de 24 saatte 65 kişi yaşamını yitirdi. Bugünkü hasta sayısı 1391. Zatüre oranımız

İstanbul vaka sayısı 2,8 oranında düştü. Ankara'da vaka sayısı düşüklüğü son haftayı gösteriyor. Üç hafta öncesine göre düşüş yüzde 60'larda.

İzmir'de vaka sayısı yüzde 26 düştü. Konya'da vaka sayısı yüzde 43,5 oranında son 10 günde düştü. 20 gün içinde Konya'daki vaka sayısı dörtte bire indi.

BAKAN KOCA, ELAZIĞ VE MALATYA'YA DİKKAT ÇEKTİ

Baka Koca, açıklamasında Elazığ, Malatya ve Adıyaman illerine özellikle değindi. Sağlık Bakanı Koca, Adıyaman, Elazığ ve Malatya'da vaka sayısının arttığını söyledi. Fahrettin Koca, "Yaklaşık 10-12 ilin vaka sayısında artış olduğunu görüyoruz. Bunlardan bazılarının Elazığ, Adıyaman, Malatya olduğunu söyleyebilirim" dedi.

SORU - CEVAP

Özellikle akıllı bilekliklerden iki hafta önce bahsetmiştim. Uygulamayı zorunlu olmadıkça kullanmaktan yana değiliz. Ama akıllı bileklikte GPRS üzerinden çalışan, belli bir mesafeden sonra hareket edildiğinde uyarı veren sistemden bahsediyoruz. Bununla ilgili yazılım yapıldı. Ayrıca sabit bir yere takılabilen, mesafeyi bizim ayarlayabilir olduğumuz aileden birden fazla kişi varsa takip edilebilir olduğu, onun tanımlandığı, mesafe aşıldığında yine uyarı sistemiyle devreye giren bir sistem üzerine çalışıldı, şu an yapıldı. Ben şu uygulamadan yanayım, akıllı bilekliyi evde izole olmak istemeyen, evde izole edilmesinden endişe ettiğimiz izole olmayan kişilere uygulanması gerektiğini kullanılmasını düşünüyoruz.

(OKULLARDA DURUM) Hazırlık ve birinci sınıflardaki eğitimlerde, şu ana kadar ciddi bir sorun yaşamadık.  Pazartesi günü kabine toplantısında da Bilim Kurulunun önerisini gündeme alınmış olundu. Önümüzdeki haftalar bizim daha önce de Bilim Kurulunun düşündüğü bir ve ikinci sınıflar şeklindeydi. Muhtemelen 2'nci sınıflar, 8 ve 12'ler için Bilim Kurulu'nun bir önerisi var. Bunu netleştirip sunmuş olacağız.