Depremin ardından yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere Elazığ’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bakan Kurum'a toplantıda Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Sermin Balık ile Zülfü Demirbağ, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze eşlik etti.

KURUM: 9 İLDE ÇALIŞMALARIMIZ EŞ ZAMANLI BİR ŞEKİLDE YÜRÜMEKTEDİR

9 ilde toplam 222 Bin binada hasar tespiti yaptıklarını belirten Bakan Kurum, "Elazığ, Malatya, Van, Adıyaman, Diyarbakır, Kahraman Maraş, Tunceli, Manisa ve Urfa illerinde toplamda 222 Bin binada hasar tespiti yaptık. Bu yaklaşık 1 Milyon bağımsız bölüm demek. Bu 1 milyon bağımsız bölümde de yaklaşık 4 milyon vatandaşımız yaşıyor. 4 milyon vatandaşımıza ilişkin onlara dokunmak, yaralarını hızlı bir şekilde sarmak suretiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde çalışmalarımızı başlattık. Bu söylediğim bütün illerde çalışmalarımız eş zamanlı bir şekilde yürümektedir." dedi.

PROJELER BAŞLADI

Elazığ'da 20 Bin 417, Malatya'da ise 4 Bin 448 konuttan oluşan projeyi başlattıklarını anımsatan Bakan Kurum, "Bugün Elazığ'dayız. Elazığ'daki projelerimiz de artık sahada bir kısım projelerimizin tamamlandığı, bir kısmının temellerinin atıldığı, yine birçok alanda projelerin başladığını görüyoruz. Hızlı bir şekilde burada konutlarımızı vatandaşımıza teslim edeceğiz ve bu mağduriyetin en az olması şekilde sürecimizi yürütmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

NİSAN SONUNA KADAR 25 BİN KONUTUN İHALESİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Önümüzdeki hafta itibariyle yaklaşık Elazığ'da 4.500, Malatya'da ise 2.000 konutun ihalesinin gerçekleştirileceğini ifade eden Bakan Kurum, "Nisan ayı sonuna kadar iki ilimizde toplam 25 Bin bağımsız bölümün ihalelerini gerçekleştirerek yılsonuna kadar da etaplar halinde bir yıl içerisinde bu konutların teslimini yapacağız. Sürsürü Mahallesinde inşaatlarımız başladı. 7. - 8. aya kadar inşallah o inşatların teslimini öngörüyoruz. Yani 6 aylık bir zaman diliminde Sürsürü mahallesinde vatandaşlarımıza konutları teslim eder hale geleceğiz. Mustafa Paşa mahallesindeki binalarımızın yıkımı tamamlandı. Yine Abdullah Paşa mahallemizdeki binaların yıkımı da tamamlandı. Şehrimizde yıkılması gereken acil diyeceğimiz yaklaşık 1400 binamızın yıkımı gerçekleşmiş oldu. Bu çerçevede çalışmalarımız süratli bir şekilde devam ediyor." şeklinde konuştu.

İTİRAZLAR DEĞERLENDİRİLİYOR

İtiraz dilekçelerinin yaklaşık 10 Bin 291 yapıyı ilgilendirdiğini belirten Bakan Kurum, "Yaklaşık yüzde 75'ini gidip yerinde görmek suretiyle tespitlerimizi yeniden yaptık. Bu da 7.600 adet yapı demek. Bu itirazlar neticesinde az hardan orta hasara, orta hasardan ağır hasara geçen binalarımız oldu. Ağır hasara geçen toplam bina sayısı 1.307 adet binadır. Çalışmalarımız süratli bir şekilde devam ediyor. Söz verdiğimiz şekilde de inşallah çalışmalarımızı tamamlayıp vatandaşımızın mağduriyetinin en az olacağı şekliyle de çalışmalarımızı süratli bir şekilde tamamlayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız hem Elazığ hem Malatya ilimizde yapacağımız temel atma törenimize kendileri teşrif edecekler. Bu çerçevede çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.