Bakan Soylu Depremin Ardından Elazığ’a Yapılanları Anlattı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu AFAD binasında düzenlenen basın toplantısında 24 Ocak’ta Elazığ’da meydana gelen 6.8 şiddetinde ki depremin ardından yapılanları anlattı.

Bakan Soylu Depremin Ardından Elazığ’a Yapılanları Anlattı

24 Ocak depreminin ardından Elazığ’da çalışmalarını sürdüren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ AFAD İl Müdürlüğü'nde Çalışma Grupları Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.

 AFAD binasında değerlendirmelerde bulunan Bakan Soylu, 24 Ocak’ta Elazığ’da meydana gelen 6.8 şiddetinde ki depremin ardından yapılanları anlattı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun satırbaşları şöyle;

SOYLU: 24 BİN 647 AĞIR HASARLI BİNA TESPİTİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Toplam 346 artçı deprem meydana geldi. Aldığımız bilgilere göre Elazığ’da depremden sonra hayat normale dönmeye, herkeste normale dönmesi için elinden geleni yapmaya devam ediyor. Kurduğumuz afet koordinasyon merkezilerine 112 bin 646 yazılı ve sözlü talepte bulunuldu ve bunların hepsi karşılandı. Afet koordinasyon birimlerinde vatandaşlarımızın tüm taleplerini karşılayamaya çalıştık. Bugüne kadar Elâzığ’da 24 bin 647 ağır hasarlı bina tespiti gerçekleştirildi. Orta hasarlılarla birlikte 38 bin 748 bina tespit edildi. Şu ana kadar hem hasar tespit itirazları yapıldı. Hafif hasarlı orta, ağır hasarlı olanlar biz bu hasarlara katılmıyoruz dediği için yapıldı. Ona da 17 Marta kadar süre verildi. Şu ana kadar yapılan hasar tespit itirazı 23 bin 714 bağımsız bölüm sahibi çevre ve şehircilik tarafından biçilen hasar kabul etmedi. Böyle bir talepte bulundu.

SOYLU: DEVLETİN ELAZIĞ VE MALATYA’YA YAPTIĞI YARDIM 473 MİLYON LİRA

136 milyon 500 bin liralık maddi yardım ve bir taraftan çere şehircilik, bir taraftan AFAD, bir taraftan Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma vakfımızın aynı zamanda AFAD’ın ki buna Kızılay’ı katmıyorum. Sadece devletin Elazığ ve Malatya’ya yaptığı yardım 473 milyon lira. Bunda STK’lar, Kızılay ve diğer yardım yapan vatandaşımızın ulaştırdığı veya bir takım odaların kurum kuruluşların gönderdikleri ve ulaştırdıkları yok. Sadece devletin yaptığı ayni ve nakdi yardımın toplamı. Sadece depolarımızın bulunan sevk ettiğimiz toplam 473 milyon.

SOYLU: 20 BİN 600 VATANDAŞIMIZI KİRA, TAŞIMA, EŞYA YARDIMI YAPILDI

20 bin 600 vatandaşımızı kira, taşıma, eşya yardımı yapıldı. Bunun içinde 7 bin 500 vatandaşımıza elektrik yardımı yapıldı. Bu da buna dahil değil. Onunda beraber 27 bini aşıyor. Bu esnada özellikle hem Maliye ve Hazine aynı zamanda Ticaret Bakanlığımızın buraya gelip esnafımıza, depremden zarar gören tüm esnafımıza 50 bin liralık faizsiz kredi imkanı oluşturmuşlardı. Bu imkandan bin 641 esnafımız istifade etti. Burada 81 milyonluk bir ödeme söz konusu ticari hayatın normalleşmesi ve esnafımızın da bu konuda karşı karşıya kaldığı mağduriyetin giderilmesi için hala devam ediyoruz. Bir bu kadar da talep var eve talepler gideriliyor.

SOYLU: 2 MİLYON 600 BİN ÖĞÜN YEMEK DAĞITILDI

Bugüne kadar Elâzığ ve Malatya’da toplam 2 milyon 600 bin öğün yemek dağıtıldı. 23 Ocak’tan bugüne kadar. Şu ana kadar bin 200 kişi başı öğüne denk geliyor. Yemek dağıtımı devam etmekte. Biliyorsunuz ki buradaki bütün misafir haneleri, bütün yurtları harekete geçirdik. O ilk kış ayında kış zamanında vatandaşımızın barınma ihtiyacını karşılamak için çadırların yanı sıra oraları da normalleştiriyoruz. Orada da az kalan insanımız var. mümkün olduğunca onları konteynere taşımaya çalışıyoruz. Oraları da normalleştiriyoruz.

SOYLU: 40 BİN 500 KİŞİYE BURADA BİZ ZATİ YENİ GİYİM YARDIMI YAPILDI

Önemli bir hizmetimiz daha var. vatandaşımızdan gelen giyim yardımlarını da vatandaşlarımıza ulaştırmak için ilk başta bunları hem çeşitli STK’lar vasıtası ile hem de Sosyal Yardımlaşma vakfı ile vatandaşlarımıza dağıttık. Sonra yeni bir sistem kurduk. Hem giyim market hem de mobil giyim turu oluşturduk köylere kadar getirdik. Toplam 40 bin 500 kişiye burada biz zati yeni giyim yardımı yapıldı. Burada önemli bir sistem kuruldu. Kızılay’da önceden vardı. AFAD ve Valilik olarakta kuruldu. Bunda belediyemizin de katkısı var. 

SOYLU: 175 BİN 574 KİŞİYE PSİKOSOSYAL DESTEK VE SOSYAL REHABİLİTASYON YAPILDI

Bu depremde üzerinde çok durduğumuz meselelerden biri ailelerin özellikle çocukların deprem travmalarını atlatmalarıydı. Yaklaşık 175 bin 574 kişiye psikososyal destek ve sosyal rehabilitasyon yapıldı. Buda depremin önemli sonuçlarından biri olarak değerlendirilmelidir. Aile bakanlığından diyanete, gençlik ve spor bakanlığından belediyeye üniversitelerimizden Kızılay’a kadar birçok alan Milli Eğitim bakanlığımıza kadar birçok alan ellerinden gelen bütün gayreti ortaya koydular.

SOYLU: ELAZIĞ DEPREMİNDEN ÇOK DERS ALDIĞIMIZI İFADE ETMEK İSTİYORUM

Biz bu depremi 4 ana alanda ele aldık. Birincisi ilk an arama ve kurtarma. Oradan da çok ders aldığımızı ifade etmek istiyorum. Tekrar bir değerlendirme yaptık. Elâzığ depreminin bize hem öğrettikleri var, hem deprem yönetme sürecimize afet planımıza katkısı var. Daha sonra Başkale’yi yaşadık. Başkale’de yaşadıklarımız var. bunlarla hem deprem öncesi yapılacaklar ve elde edilecek hazırlıklar, aynı zamanda deprem anı, arama kurtarma anı, arama kurtarma anından sonraki süreçten çok dersler aldık. Çok tecrübeler edindik ve sistemimizi sürekli yenilediğimizi, yenileyeceğimizi vatandaşlarımıza da ifade etmek istiyorum.

SOYLU: CUMHURBAŞKANIMIZ HER SÜRECİ SAFHA SAFHA TAKİP ETMEKTEDİR

Sayın cumhurbaşkanımız burada olduğu gibi buradan ayrıldıktan sonrada biz sürekli olarak Elazığ ve Malatya’nın, ilçelerinin ne durumda olduğunu, vatandaşımızın ne durumda olduğunu ve yine böyle bir durumla karşılaşılmaması için gerek yeni yapılan konutlarla alakalı, gerek kentsel dönüşümle alakalı gerek köylerde yapılan evlerle alakalı her süreci safha safha takip etmektedir. dönem dönemde biz kendilerine gerek kendi talimatları doğrultusunda gerekte biz kendimiz fırsat bulduğumuz zaman bu sürecin arzını gerçekleştirmeye çalışmaktayız.

SOYLU: GEÇİCİ NİZAMINI OLUŞTURMAYA ÇALIŞTIK

-15 -20 derecelerde hem sıcak hem barınma, gıda bütün bunların sağlanması gereken ikinci süreç vardı. Üçüncü süreç bizim için geçici hayat nizamının bulunmasıydı. Gerek konteyner şehirler olsun ki biz sadece burada oluşturmadık. Köylerde biz alt yapısını kendimiz hazırlayarak konteynerler koyduk. Çadır bir tarafta konteyner bir tarafta. Orada nasıl çelik konstrüksiyon ev ve çadır şeklinde şimdi onun geçici nizamını oluşturmaya çalıştık. Öğrencilerimizin konteyner evlerden taşınmasını sağladık. Taşımalı eğitim yapıyoruz. Yine katkıda bulunacağız. Yine bütün bunlarla birlikte şu ana kadar toplam 3 bin 300 konteynerimizin kurulmuş durumda. Alt yapısı hazır. Orada bir hayat devam edebilir. Özellikle ortak yaşama alanlarına arkadaşlarımız bir kısmını oluşturdu. Gerek kafeteryaları olsun, öğrencilerimizin ders çalışacakları yerler. Ana sınıflar yapıldı.

SOYLU: ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA ORTAYA KOYDU

Zannediyorum ki önümüzdeki nisan ayı içerisinde 2020 Nisan ayında muhakkak ki depremin acıları, muhakkak ki depremin kayıpları unutulmaz. Ama bu yaraları sarmaya çalıştığımız bir süreci Allah hem Elazığlı hemşerilerimize hem Malatyalı hemşerilerimize göstermeyi nasip etsin. Gayretli bir şekilde, bir taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mız bu konuda hakikatten önemli bir çalışma ortaya koydu. Birçok yerde temelleri atıldı, devam ediyor. Bir taraftan geçici bir taraftan kalıcı barınmayı tesis edecek adımlarımız da süratle atılıyor.

SOYLU: HERKES ELİNDEN GELENİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ

Tekrar geçmiş olsun dileklerimi ifade ediyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza hemşerilerimize cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. Elazığlı ve Malatyalı hemşerilerimiz hatta buna Van Başkaleli hemşerilerimiz kısmetse hemşerilerimizde ilave oldu. Bu olaylar tamamlanana kadar, bu hizmetler bitene kadar devletimizin hiçbir birimi buradan ayrılamayacaklar. Herkes elinden gelen gayreti ortaya koymaktadır. Huzurunuzda hem valimize belediye başkanımıza milletvekillerimize burada bulunan bütün arkadaşlarımıza, bütün kurum ve kuruluşlarımıza, herkese huzurunuzda burada gayret gösteren bir çok isimsiz kahraman var, yani hakikatten gece, gündüz, sabah akşam, muhtarlarımızda bu koordinasyonu sağlayan, diğer arkadaşlarımızda bu koordinasyonu sağlayan, vatandaşımızla bu koordinasyonu sağlayan, çok zor dönemlerde bir çok haklı olan bazen fazla da olan sitemleri kendilerine ait bir görev olarak bütün arkadaşlarımıza  herkese çok teşekkür ediyoruz, herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor

SOYLU: 60 BİN KİŞİ KAÇAK GEÇTİ ADALARA

Yunanistan’ın sağ duyulu insanlarının Miçotakis’e verdiği cevapları Yunan medyasından da takip ediyoruz. Yani oradaki insanlık dışı davranışları kınadıklarını, göçmenlere ve mültecilere kapıları açmak zorunda olduklarını, biz söylüyoruz da, Maalesef Avrupa’da söylemiyor.Ama Yunan halkı bu konuda yaklaşık 2-3 gündür Atina’da, Selanik’te meydanlarda insanlık dışı davranışları, geri itmelerden kaynaklanan insanlık dramlarını, insanları çırılçıplak soyup, ceplerindeki paraları alıp işkence yapmayı kendilerine yakıştırmadıklarını haykırdılar. Burudan biliyorsunuz deniz yoluyla gitme konusunda Cumhurbaşkanımızın hassasiyeti var. Özellikle deniz yolu hususunda bizim çok fazla tedbir almamızı konusunda defalarca bize talimat verdi. Bizde gücümüz yettiğinde bu tedbirleri almaya çalışıyoruz. Buna rağmen kaçak geçmiyor mu, geçiyor. Geçen yılda bu tedbiri aldık geçmedi mi, 60 bin kişi kaçak geçti adalara” diye konuştu.

SOYLU: SÖZDE İNSANLIK NUTUKLARI ATANLARIN NE KADAR ACIMASIZ OLDUKLARINI ORTAYA KOYDU

Orada bazı orta adalar var oralara bırakıyorlar İnsanları çaresiz bırakıyorlar. 21. Yüz yılda kendilerini Avrupalı diyenlerle böyle bir tablo ile karşılaşacağımızı bize söyleselerdi herhalde şaka yapıyorsunuz derdik. Bu olay bir meselenin de anlaşılmasına vesile oldu. Maskeler düştü. Sözde insanlık nutukları atanların ne kadar acımasız olduklarını ortaya koydu. Bunu kendi insanları istemese de nasıl acımasız davrandıklarını hep beraber görmüş olduk. Tabi Miçotakisin ülkesinde aralarına 10 kat aldığı toplam 115 bin yabancı var. Bunların 40 küsür bini adalarda, 70 küsür bini Yunanistan adalarda. Şimdi bizde ne kadar var 4 milyon sığınmacı var. İnsan söz söylerken önce boyuna bakar, nasıl bir yük altında olduğuna bakar.İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Avrupa Birliği’nin göçle ilgili ortaya koyduğu süreçlerin Cenevre Sözleşmesinin tamamını ihlal ettiler. Hala ihlal etmeye devam ediyorlar. Dün Polis Özel Harekatımız gece itibarıyla görevine başladı. Bu tarafa itme yapacaklardı, burada polis özel harekatımıza da, güvenlik güçlerimize de, sınır ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize de teşekkür ediyorum, hepsini tıkadılar. Biz ona literatürde tıkama diyoruz. Onların itmelerine müsaade etmediler.En temel hak sığınma hakkıdır. Bu insan haklarının birinci kuralıdır ve sığınma hakkıdır. Bu hiçbir devletin ortadan kaldırması söz konusu değildir

SOYLU: YUNANİSTAN’A GEÇENLERİN SAYISI 143 BİNİ GEÇTİ, BU DAHA BAŞLANGIÇ

Sabah itibariyle gördüğüm rakam. Ben şunu söyleyeyim bu daha başlangıç. Biz geçen sene 450 bin kaçak göçmen yakaladık. Şimdi havalar sıcak, gittikçe sıcaklaşıyor. 200 kilometrenin biraz üzerinde bizim bir Meriç’i kendine çizgi tutan Yunanistan’la bir sınırımız var. Maalesef bu sene balkanlarda da havalar kurak gitti. Bazı yerlerde su 40-45 santime düştü. Bu şu demektir, ayağınızla rahat rahat geçebilirsiniz. Siz bundan sonra olacaklara bakın

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2020, 13:17

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137