Elazığ’da meydana gelen yıkıcı depremin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kanal Fırat ve Kanal 23 ortak canlı yayınında tüm merak edilenleri cevaplandırdılar

Her iki bakan bugüne kadar Elazığ’da yapılan ve bundan sonra Elazığ’da yapılacak olan çalışmalar ile ilgili bilgi verdiler.

SOYLU: ELAZIĞ’A 30.5 MİLYON TL ÖDENEK GELDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Güvenlikleri sağlanmaya çalışılıyor, ihtiyaçları sağlanmaya çalışılıyor. Nihayetinde çocuklarımızın orada ihtiyaçlarının sağlanması yapılıyor. Bir taraftan spor salonları, camiler, cem evleri hepsi bir taraftan imkan sağlıyor. Bizim şu anda toplamda topladığımız yardım 85 milyonu açtı. Şu anda toplamda 115 Milyon TL civarında oldu. Bizdeki ise 85 milyon civarında. 12 tane Elazığ’a bu konuda destek olan, bağış yapmak isteyen yardım eden, Elazığ’da 10 tane okulda hasar var. Geldiğimiz noktada burası. Onlarda bu vesile ile yenilecekler. Depreme dayanıklı, güçlü hale gelecekler. 5 tane de Malatya’ya okul yapılacak. Şu ana kadar 30.5 milyon devletin bakanlarımızın ve cumhurbaşkanımızın talimatıyla 31.5 milyon Elazığ’a 30.5 milyon TL toplamda 61 milyona yakın nakit ödenek geldi.

SOYLU: HERKESE YARDIM DAĞITIYORUZ

Herkese yardım dağıtıyoruz. Burada herkes depremzede. Bu işin zengini fukarası yok. Alt gelir üst geliri yok. Biz herkese depremzede olarak bakıyoruz. Elazığlı hemşehrilerimizden Allah razı olsun. Asaletleriyle ve bu konuya bakışlarındaki sakinlikle. Çünkü bir deprem atlattılar. O problemin insan üzerindeki etkisinin ne olduğunu bizde deneyimledik. Bu konuda özellikle Elazığlı hemşehrilerimize ve Malatyalı hemşehrilerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Sivrice’de yaklaşık 154 konteynırdan mütevellit bir geçici konaklama merkezi yapılacak. Ardından çevre ve şehircilik bakanlığımızla protokol imzalanıp kalıcı konutlar yapılacak. Elazığspor tesislerinin hemen yanında bin 20 geçici konaklama merkezi olacak. Bunların alt yapısı olacak. Tuvaleti olacak, mutfağı olacak ve bu konteynırlar sıcaklığı olacak. Onun altındaki alt yapı da yine bizim tarafımızdan sağlanmış olacak. Depremden etkilenen ailelerin yeni konutlar yapılana kadar hatalarını bir müddet idame ettirecekleri alanlar olacak. Öyle zannediyorum ki 15 gün içinde hazırlanıp bunlar vatandaşlarımıza verilecek.

SOYLU: ŞU ANDA SADECE 117 YERDE YEMEK DAĞITILIYOR

Bir rezerv alanı bulduk. Eğer ihtiyaç olursa o alanı da sağlayabiliriz. Hazarın kenarında 500 kişilik kamp yerlerimiz var, kolordu da yerlerimiz var. Şehir hastanesinin o bölgede yerlerimiz var. Teknik elemanlarımız var onların boşalmasıyla yeni imkanlar olacak. Kredi Yurtlar Kurumu’nun alanları var onları kullanabiliriz. Şu anda sadece 117 yerde yemek dağıtılıyor. Ayrıca sağlık bakanlığımızın 9 tane sahra hastanesi diyebileceğimiz çadırların içerisinde doktorlarımız sağlık hizmeti vermeye devam ediyorlar. Bunu sosyologlara kadar, psikologlara kadar herkes sahada büyük bir özveri sarf ediyor. Bin 800’e yakın gönüllü yardım etmeye gelen vatandaşlarımız var. Biz kendisine 11 bin lira acil kira yardımı yapıyoruz. Eşyasını alamadıysa 30 bin lirada eşyasına veriyoruz. Toplamda 41 bin lira yapıyor.

KİRACI VE EV SAHİPLERİNE YAPILACAK YARDIM MİKTARI

Vatandaşımızın evi yıkıldı, eşyası içerisinde. Evin sahibi de kendisi ise biz AFAD olarak kendisine 11 bin lira acil kira yardımı yapıyoruz. Eşyayı alamadıysa 30 bin lirada eşyasına veriyoruz 41 bin lira. Eğer ilçe merkezinde ve il merkezinde ise. Köylerde ise biz yine ona mal sahibi ise 11 bin lira veriyoruz eşyasına da 5 bin lira veriyoruz. Kiracı ise ve ağır hasarlı ise ona taşınma parası veriyoruz 5 bin lira. Kiracı çünkü. O da başka bir yere geçecek. Hem 2-3 aylık kira bedelini ödüyoruz hem de taşınma parasını ödüyoruz. Ağır hasarlı ve yıkılmışsa hepsi içinde 5 bin lira. Eşyası içindeyse ve yıkılmışsa yine 5 bin TL. Orta hasarlıysa burada yine 5 bin liralık hibe yapılıyor o da ev sahibine. Eğer kiracı ise 2 bin 500 TL’de ona yapılıyor. Çünkü neden? Biz orta hasarlı evlere 27 bin lira faizsiz kredi veriyoruz güçlendirme için. Biz o güçlendirme sağlandıktan sonra orada çok yüksek bir mağduriyet söz konusu değil. Az hasarlı birimlere ise binanın hasarı zayiatları oranında AFAD tarafından karşılanıyor bina hasarı. Kırsal mahalle ve köylerde de yine 5 bin liralık yardım olacak. Bir kişinin birden fazla evi söz konusu ise hak sahibi olamıyor. 2 tane evi var ise ve yıkılmışsa bir tanesinde hak sahibi olabiliyor.

SOYLU: ELAZIĞ’DA BAMBAŞKA BİR TABLO OLACAK

Bizim beklediğimizden daha az bir hasarla karşılaşacağımızı düşünüyorduk. Ama şimdi beklenenin üstünde bir hasarla karşı karşıyayız. Yapacağımız yatırımlar devletin buraya çok fazla kaynak ayırmasını gerektirecek. Elazığ inşallah depremden sonra belki de çok uzun zamandan beri Türkiye’nin konuştuğu bir güzel söz var Elazığ Doğu’nun Paris’idir. Herkes diyor ki ‘idi’ ama şimdi değil. Ama bence Elazığlıların da ortaya koyacağı o ferasetle birlikte Elazığ yine Doğu’nun Paris’i olacaktır. Kısa bir dönem içerisinde Elazığ’da bambaşka bir tablo olacak. Yaptığımız planlamalar tamamen bu çerçevede. Bunlar safha safha Elazığlıların gözü önünde gerçekleşecek. Bizim tespitimiz şu hasarsızlar ve az hasarlılar evlerine girsinler. Orta hasarlılar güçlendirme yaptıktan sonra eve girsinler. Zaten ağır hasarlı evleri olanlar eve giremezler. Orta hasarlı evler ya konteynır kentlere gelecekler veyahut kiralık evlere çıkacaklar. Ama güçlendirme yapacaklar. İş yeri olanlara ise sadece taşınma yardımı vereceğiz.

SOYLU: AFET BÖLGESİNİN ŞU ANDA VATANDAŞIMIZA BİR FAYDASI YOK

Biz az hasarlının da hasar miktarını tespit ederek vereceğiz. Ağır hasarlıyı herhangi bir şekilde geçmek mümkün değil. Biz onlara yaklaşık 11 bin liraya yakın kira yardımında bulunacağız. Eğer yıkılmışsa, eşyaları içinde kalmışsa şehir içerisinde 30 bin köylerde 5 bin liralık yardımı gerçekleştireceğiz. Afet bölgesi diye bir tanımlama söz konusu değil. Afet bölgesi diye bir tanımlama söz konusu değil daha farklı bir tanımlama var. O da afete maruz bölge. Bir yerde sel olur, çığ düşer ve oradaki afete maruz bölge oluştururuz orada kimse kalamaz. Bir kavram karmaşası olduğunu düşünüyorum. Eğer bir takım ekonomik avantajlar sağlansın deniliyor ise o sağlanır. Ama başka bir şey o. Afet bölgesinin şu anda vatandaşımıza bir faydası yok. Zaten bir takım ödemeler erteleniyor. Ama özellikle tüm kredilerin tüm bankalar tarafından ertelenmesi gibi talepler söz konusu. Ama taleplerin tamamını Ankara’ya gittiğimde Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak ile konuştum. Ticaret Odasının verdiği dosyayı kendisine ilettim.

SOYLU: VATANDAŞIMIZIN PSİKOLOJİSİNİN DÜZELMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

Biz burada yapılacak olanların kararını içişleri bakanlığı olarak aldık. Biz şu anda şuraya şu yapılacak buraya bu yapılacak diye bir şey yapamazdık yoksa. Burada genel afetten etkilenenler için örneğin ne vereceğiz biz, ne yapılacak? Mesela evimi kendim yapmak istiyorum diyenlere 119 bin lira vereceğiz. Satın almak istiyorum diyenlere 190 bin lira vereceğiz. Artı eğer bizim önerdiğimiz konutlar denildikten sonra da oradaki yapılan konutlarla alakalı ben buraya katkı payı koyarak yapmak istiyorum der ise alt yapısını devlet yapacak. Bunun parasını devlet ödeyecek. Üst yapı yapıldığı zaman maliyet çıkarılacak ve faizsiz, 2 yıl ödemesiz 18 yıl ödeme ile beraber konut yapılacak. Şu ana kadar yapılanlarda böyle zaten. Evi yıkılanların tespiti çevre ve şehircilik bakanlığında yapılıyor bizde hemen ödenek vermeye çalışıyoruz. Bu iklimde vatandaşımızın psikolojisinin düzelmesi için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

KURUM: 18 BİN 900 BİNADA HASAR TESPİTİ YAPILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “18 bin 900 binada hasar tespiti yaptık. Yüzde elliyi geçtik incelemelerde altmış seviyelilerindeyiz. İnşallah 3-4 gün içerisinde büyük bir çoğunluğu yapmış, hasar tespitini yapmış olacağız. Kalan süreçte 4 günde biz toparlayacağımızı düşünüyoruz. Yapmış olduğumuz tespitlerde vatandaşımız müşteri olsun biz Elazığ’ımızda ki gidilmesi gereken acil diyebileceğimiz alanların hemen hemen tamamına gitmiş olacağız. Zaten biz mahalle mahalle geziyoruz. Biz ofiste ne yapılması gerek diye düşünmüyoruz. Sahadayız vatandaşlarımız ile bir araya geliyoruz.

KURUM: ENKAZ HALİNİ BİR AN ÖNCE ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORUZ

Toplamda yıkılacak olan şu anda 203’ü Elazığ merkezde 62 bina ise Sivrice’de bulunmakta. Tespitin yüzde 30’u hasarlı durumda. Şu andaki durumda Elazığ’ın hemen hemen yüzde 25-30’u etkilenmiş gözüküyor. Ama bir kısmı az hasarlı bir kısmı orta hasarlı bir kısmı ağır hasarlı. Binaların yıkımını hızlı bir şekilde yürütüyoruz. O enkaz halini bir an önce ortadan kaldırmak istiyoruz. Vatandaşlarımız olabildiğince etkilendiler. Daha da etkilenmelerini istemiyoruz. Biz irtibat binası kurduk. Vatandaşlarımız gelip buradan bilgi alabilirler. Binalarının durumunu, ev sahipleri durum sorabilirler, kiracılar durum sorabilirler.

KURUM: MALATYA’DA DEPREMDEN ETKİLENEN BİNA SAYISI ELAZIĞ’DAN AZ

Malatya’da etkilenen nüfus sayısı Elazığ’dan az. O yüzden Malatya’da hasar tespiti erken bitti. Malatya’da toplam yapılan bağımsız bölüm sayısı; Malatya’da toplam 8 bin 147 bağımsız bölüm yapılmış. Biz zaten Elazığ’da Malatya’nın 3 katını bulmuş durumdayız. Elimizde 400 konutumuz var. 150’si bitmiş diğer 250’si de 2 aya kadar bitecek. Ve daha önce yapılmış konutlara da baktım hiçbir hasar yok. Vatandaşlarımız oturuyorlar. Önceliğimiz hayatını kaybedenler ailelerimiz ve yakınlarına teklif edeceğiz. Akabinde de yine belirlediğimiz alanlarda hak sahibi alanlara teklif edeceğiz. Fazla talep halinde de kura çekeceğiz. Evleri hak sahiplerine vereceğiz. Kiracılar hak sahibi olarak görünmüyor” şeklinde konuştu.