İzmir’de İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve ASELSAN’ın ortaklaşa yürüttüğü MAKS’ın Türkiye tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Engin Sarıibrahim katıldı.

Gerçekleştirilen tanıtım toplantısında Mekansal Adres Kayıt Sistemi Projesi’nin Elazığ’da başarılı bir şekilde uygulandığı için, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım'a plaket takdim edildi.

SOYLU: GENİŞLEMEYE DE MÜSAİT, VİZYON PROJE

MAKS’ın dijital dönüşüm hareketinin en önemli ve büyük projelerinden biri olduğunu kaydeden Bakan Soylu, “ASELSAN ile bir araya geldik, kolları sıvadık ve ‘bu projeyi bitireceğiz’ dedik. Eğer bu veriyi iyi işleyebilirsek, kimin nerede oturduğunu, binaların nasıl olduğunu, onlara nasıl ulaşabileceğimizi görürsek, aynı zamanda bir yerde meydana gelen afette o afete giden ekiplerin nasıl bir tablo ile karşı karşıya kalabileceğini veri olarak koyabilirsek çok önemli bir süreci hep birlikte tamamlamış oluruz diye düşünüyorum. Çok büyük, kapsamı geniş, genişlemeye de müsait, vizyon proje” şeklinde konuştu.

“2020’DE TAMAMLANACAK”

Bakan Soylu, proje hakkında şu bilgileri paylaştı, “Bilginin iki boyutlu halden üç boyutlu hale geçtiği MAKS projesi kapsamında şu ana kadar 29 ilde 17 milyon adres, 8.3 milyon yapı, 438 yetkili idare mekânsal hale getirilmiştir. 2015’te imzalanan projenin maddi büyüklüğü, o günün parasıyla 440 milyon liradır. 2019 sonu için nüfus bakımından ülkemizin yüzde 44.5’unu, yüzölçümü bakımından yüzde 35’ine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu projenin tamamlanması 2020 sonunda gerçekleşmiş olacaktır” dedi.

SOYLU: HAYAL ÖTESİ UĞRAŞLAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geliştirilen projelerle ilgili de, “Sınırlara gidiyoruz. Ağrı’dan Iğdır’a, Kars’a kadar, Van’a kadar. Denizlerimizin kenarlarını dolaşıyoruz. Türkiye öyle bir kapasiteye geldi ki, Allah nasip ederse 2 yıl içinde hem sahillerimizde hem de sınırlarımızda sadece fiziki sistemlerimiz değil tüm dünyanın parmak ısrar ısırarak takip ettiği ve edeceği, özellikle bilişimi içinde barındıran, teknolojik ile donanan, entegre sınır sistemlerimizi Hopa’dan Marmara’ya kadar, Akdeniz ve Ege’ye kadar kendi kara sularımız içinde kameralarla gözetlemediğimiz ve radar sistemleri ile kontrol etmediğimiz, kara sınırlarımızda gece gündüz özellikle termal kameralarla kontrol etmediğimiz, radar sistemlerle takip etmediğimiz, teknolojiye dayalı sistemler belki de coğrafyamızda bizim birçok tehlikeye kadar güvenliğimizi sağlayacak ve çok uzun yıllardan beri ‘bunlar niçin olmuyor’ diye dövündüğümüz meseleleri, ülkemiz de, devletimiz de, milletimizle beraber buluşturacağız. Bunlar hayal ötesi uğraşlardır” dedi.

HABER: SITKI TAŞEL