Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından hazırlanan ve TRT Haber’le birlikte 50 Anadolu Kanalında canlı olarak yayınlanan “Yerel Medya Soruyor” programının konuğu Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci oldu.

Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan’ın Moderatörlüğünü yaptığı programda; Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın da aralarında olduğu gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

“2018 YILINDA TÜRKİYE SANAYİ KAPASİTE ORANLARI ARTMIŞ DURUMDA”

Bakan Tüfenkci, “15 Temmuz’da bu büyüme darbe yılında bir büyüme oranlarımızda düşüş oldu. 2017’de de sizin de bildiğiniz gibi 7.4 oranında bir büyüme yakaladı. 2002’de bütçemizin yaklaşık %43’ü faize giderken bu 2017 yılında %11’lere düştü. Yine 2002 yılında Türkiye’de toplanan 100 liranın 86 lirası faize giderken bu oran 2017’de sadece 11 lirası gider durumda kaldı. Biz ihracatı 2002’den bu yana 5 kat artırılmış oldu. Türkiye’yi 3.5 kat büyütmüş oldu. Sanayi üretim endekslerine baktığımızda 2017’nin sonu ve 2018 yıllarında hep %7’lerin üzerinde bir büyüme rakamlarına ulaştı. Ve şu anda Türkiye’nin sanayi kapasite kullanım oranları %80’leri aşmış durumda” ifadelerini kullandı.

“HIZLI TREN İÇİN PROJE İHALESİ YAPILDI, PROJELER BAŞLADI”

Bakan Tüfenkci Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık'ın hızlı tren sorusuna da cevap verdi. Tüfenkci, “Biz Malatya ve Elazığ’ı birlikte değerlendiriyoruz ve birçok pilot projelerde de hep Malatya, Elazığ birlikte o pilot projelerin içerisine soktuk. Bunlardan birisi örneğin AK Parti hükümetinin hayata geçirmeye başladığı şehir içerisindeki küçük sanayilerin şehir dışına çıkartılması noktasında desteğimiz ve çalışmamız var. Elazığ’da Malatya ile birlikte Türkiye’de 10 ilde pilot uygulaması başlayacak. 2 ilde Malatya ve Elazığ. Yine hızlı trenle ilgili; Malatya etabının projesi çalışmaları 2015 yılında başlamıştı, 2018 yılı içerisinde bitmek üzere. Bitince inşallah 2018’in ve 2019’un başında da hızlı tren ihalesinin yapım ihalesine başlayacağız. Biz göreve geldikten sonra baktık ki Malatya, Elazığ ve Diyarbakır’ın da hızlı tren talebi var, gitmesi gerekir. Sağ olsun Başbakanımız ve hükümetimize söylediğimizde, Bakanımıza söylediğimizde talimat verdiler. Proje ihalesi yapıldı, projeleri başladı. İnşallah bittiğinde hızlı tren oraya da gelecek. Yine Elazığ’la Malatya arasında da “ray-büs” dediğimiz raylı bir ulaşım aracı onu da Elazığ Malatya arasına inşallah yakın bir zamanda koyacağız. İşletmeye başlayacağız” şeklinde konuştu.