İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ Valiliği’nde basın toplantısı düzenledi.

BAKAN SOYLU’NUN AÇIKLAMALARI

Bakan Soylu, "4 büyüklüğünün üzerinde 20 artçı deprem meydana geldi. O saatten bu saate kadar 678 artçı deprem meydana geldi. Artçı depremler devam ediyor. Artçı depremler devam ettikçe vatandaşımızın endişe duyması normaldir, bu konudaki ihtiyaçların giderilmesi de bizim temel görevimizdir." diye konuştu.

"6 VATANDAŞIMIZ ENKAZ ALTINDA"

Bakan Soylu, "Sürsürü Mahallesi'nde 6 vatandaşımız enkaz altında. Mustafapaşa Mahallesi'nde arama kurtarma faaliyetleri bitti, tarama devam ediyor. AFAD yönlendirmeyi yapmadan kimse kendi başına yardım göndermesin" dedi. 

"6 BİN 455 ÇADIR KURULDU"

İçişleri Bakanı Soylu, "Bölgeye şu ana kadar 10 binin üzerinde çadır sevk ettik. 6 bin 455 çadırın da kurulumunu hem Malatya hem de Elazığ'da sağladık." dedi. Deprem bölgesine iletilmek istenen yardımlarla ilgili Soylu, "Türkiye'den şöyle bir talebimiz var; AFAD yönlendirmeyi yapmadan kimse Malatya ve Elazığ'a kendi başına bir şey göndermesin." ifadelerini kullandı.

"HASARLI, AZ HASARLI BÜTÜN BİNALAR TARANACAK"

Soylu, "Elazığ'ın içerisinde, Pötürge, Sivrice, Doğanyol ve Maden'de hasarlı, az hasarlı bütün binalar, Bakanlığımız tarafından taranacaktır. " dedi.

"EVİ SAĞLAM OLMAYANA KİRA YARDIMINI HEMEN VERECEĞİZ"

Elazığ'daki depremde evleri kullanılacak durumda olmayanlarla ilgili Bakan Soylu, "Evi sağlam olmayana kira yardımını hemen vereceğiz. Depremden etkilenen, yaralanan, hayatını kaybeden ve maddi hasarlı olarak dışarıda kalan ailelere direkt olarak aile başı verilecek nakit yardımı yarın sabah itibariyle kaymakamlıklarımız marifetiyle valiliklerimiz koordinasyonunda sağlanacaktır." dedi.

SAĞLIK BAKANI KOCA'NIN AÇIKLAMALARI

"YARALI SAYISI 104'E KADAR DÜŞTÜ"

Deprem bölgesiyle ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, " Toplam hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısı 35 oldu. Hastanelerde tedavileri devam eden hasta sayısı 104’e düştü. Şu an Elazığ’da toplam yoğun bakımda yatan hasta sayısı 13’e düştü” dedi.

"AZİZE ÇELİK YOĞUN BAKIMDA"

39 saatlik zaman diliminde UMKE, 112 ekibimiz 2 bin 625 kişi sahada hizmet veriyor. UMKE dünyanın gönüllü çalışan 12 bin kişiye sahip en büyük sağlık kuruluşu. Dün Emine Kuştepe’nin Azize Çelik’le telefon konuşmasına hepimiz şahit olduk. Diyaloğu hepimizi duygulandırdı. Azize Çelik’le diyalogdan kurtarılan hasta sayısı altı oldu. Azize Çelik yoğun bakımda, genel durumu iyi. Eşi ve çocuğu da serviste. Genel durumları iyi.

2 buçuk yaşındaki evladımız Yüsra Yıldız’ın annesine ulaştığımızı söylemiştim. Kendisine ve eşine kapanan Ayşe Yıldız’ın kocasını kaybettik. Yüsra’nın annesini de sağ olarak kurtardık. Yüsra da ciddi ezikleri olmayan bir bebeğimiz.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI KURUM'UN AÇIKLAMALARI

"ELAZIĞ MERKEZDE 400 REZERV KONUTUMUZ VAR"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Doğanyol’da tek katlı, betonarme yanında yine ahırların da olduğu projeleri yapacağız. Elazığ merkezde 400 rezerv konutumuz var. Vatandaşlara bunları verebilecek durumdayız. Bu süreçte hiçbir vatandaşımızın mağdur olmayacağı şekilde, onların rızasıyla yürüteceğiz” dedi.

"ACİL YIKILMASI GEREKEN 12 BİNA VAR"

Bakan Kurum, “Elazığ merkez ve Sivrice’de 31 yıkık, 249 ağır, 56 orta hasarlı, 349 da az hasarlı bina tespiti gerçekleştirdik. Acil yıkılması gereken 12 bina var, yıkım sürecini başlattık. Malatya’da Doğanol ve Pötürge’de 26 yıkık, 29 metruk yapı var. 529 ağır, beş orta, 199 az hasarlı binamız mevcut. Diyarbakır Çermik’te üç yıkık, sekiz ağır, 14 az hasarlı bina var. Diyarbakır’da toplamda üç yıkık, 16 ağır, dört orta, 232 de az hasarlı binalarımız mevcut” ifadelerini kullandı.