Bakanlar Soylu ve Kurum Depremle İlgili Açıklama Yaptı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Maden ilçesinde depremle ilgili açıklama yaptılar. Bakan Soylu, “Afet bölgesi denen bir kavram söz konusu değil. Ekonomik olan tüm yardımları genel hayata etkililik kapsamında yapıyoruz” dedi.

Bakanlar Soylu ve Kurum Depremle İlgili Açıklama Yaptı

Yıkıcı Elazığ depreminin ardından Maden ilçesini ziyaret eden İçişleri Bakanı Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, son durumla ilgili açıklama yaptılar.

 

SOYLU: AFET BÖLGESİ DENİLEN BİR KAVRAMIMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL

“Afet bölgesi ilan edilsin” diye bir tartışma var. Bizim kanunumuzda afet bölgesi yok, afete maruz bölge var. Eğer bir bölgede yaşama imkanı tamamen kalkmışsa afete maruz bölge ilan ediliyor. Ama afet bölgesi denilen bir kavramımız söz konusu değil. Ama şu var, başından beri hem ekonomik olarak yapabileceğimiz tüm yardımları, sosyal yardımları da genel hayata etkin almaya çalışıyoruz. Yine diğer kurumlarımızın SGK, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ortaya koyduğu ertelemeler söz konusu, Enerji Bakanlığımızın ortaya koyabilecekleri var.

 

SOYLU: “AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN” DEMEK BİRAZ SİYASİ BİR YAKLAŞIM OLUR

Ama burada bir şeyi daha düşünüyoruz. Burada, kanunda böyle bir şey yokken, böyle bir talep yokken “afet bölgesi ilan edilsin” demek biraz siyasi bir yaklaşım olur. Şehrin hayatını tamamen durdurmak söz konusu değil. Bir, şehrin ekonomisine ne olacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda hareketliliği düşünüyoruz. Ekstra bir takım meseleler çıkarsa hem şehrin içinde yaşayan arkadaşlarımızla hem diğer kamudan bunu isteyenlerle değerlendirilir. Ama şu anda buna bir vesileyle “afet bölgesi ilan edilebilir” demek hem olmayan bir şeyi vatandaşımıza sunmak olur ki bu bizim açımızdan işin başından beri yürüttüğümüz meseleler çerçevesinde doğru değildir.

 

“BU SAATTEN SONRA SIKINTIYA DÜŞECEĞİZ”

Şu ana kadar AFAD’daki hesaplarımıza 87 milyon geldi. 30 milyon civarında da dün aldığımız Kızılay bağışı söz konusu oldu. Toplam 117 milyonluk bir bağış söz konusu oldu. Vatandaşlarımıza da tekraren çok teşekkür ediyoruz. Buraya yollanan yardımlarla ilgili bütün Türkiye’ye çok teşekkür ediyoruz. Üç dört kalemin dışında sürekli olarak eğer gelirse burada bunu yönetebilme kabiliyetinde bu saatten sonra sıkıntıya düşeceğiz.

 

“BURADA ZENGİNİ YOKSULU YOK”

Buraya yardımlar geliyor. Sanki dağıtılmıyor, sanki başkasına dağıtılıyor. Burada zengini yoksulu yok. Dün akşam oldu herkes sokaklara çıktı. Arkadaşlarımız hakkaniyet ölçüsüyle bir vesileyle ulaşmaya çalışıyoruz. Bir olağanüstü durumla karşı karşıyayız, muhakkak eksiğimiz olacak. Onlarca kilometre dağlara çıkılıyor.

 

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM'UN SATIR BAŞLARI:

Maden’de bir yıkık, 17 ağır hasarlı, 18 orta hasarlı iki tane de acil yıkılacak yapı tespiti yaptık. Elazığ’da 2 bin 42 ağır hasarlı bina tespit ettik. Görünen o ki bu deprem; Elazığ’ımızın yaklaşık yapı stoğunun yüzde 25-30’unu etkilemiş durumda. Acil yıkılacak 286 binamız var. şehrin her yerinde tehlike arz eden yıkım sürecini başlattık. 54 binanın yıkımı gerçekleştirilmiştir, diğer binalara ilişkin yıkım süreci süratli biçimde yapılmaktadır.

 

Sayın Bakanımızla birlikte ona bir sürpriz de yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımız Azize ile konuşmuşlardı. Bütün buradaki arkadaşlarımız, AFAD Başkanımız hep birlikte gittik ve Azize hanımın evinde çayını içme fırsatı bulduk. Biz çok mutlu olduk. Bütün afetten etkilenen vatandaşlarımızı da kalıcı konutlarımıza yerleştireceğiz.

 

“GÜÇLENDİRME YAPABİLMESİNİN ÖNÜNÜ AÇAN BİRÇOK DÜZENLEME VAR”

Biz bu süreçte daha önce biliyorsunuz bilhassa kentsel dönüşüm anlamında etkilenen vatandaşlarımızla ilgili müteahhitlerimizi sınırlandırdık. Kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşlarımızın mağdur olmaması adına tamamlama sigortası getirdik.

Yine Meclis'teki düzenlemede yüksek yapıları tamamen ortadan kaldıracak, mevcutta verilen alanlarda da önümüzdeki yılın Temmuz ayına kadar planların değiştirileceği ve yine parsel bazında yapılaşmanın tamamen önünü kesecek ada bazında proje yapılacak, yine imar barışından faydalanan ama binasının riskli olduğunu düşündüğümüz alanlarda güçlendirme yapabilmesinin önünü açan bir çok düzenleme var.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Alp
Alp - 4 yıl Önce

Ben size söyleyeyim sayın bakan maskeni yavaş yavaş çıkarmaya başladın. Geldiğinden beri hep ötekileştirme çabası bu ne yaa. Yani afet bölgesi ilan ederseniz biz sizi öteki tarafa iter siyasi olarak ötekileştirir bizimkilere linç ettiririz anlamı çıkıyor. HDP de afet bölgesi ilan edilsin dedi o zaman bunu iddia eden HDP li PKK li hatta vatan haini olur demeye getiriyorsunuz. Yazıklar olsun bu açıklamanız hiç hoş olmadı. Millete kredi vermek müşterisi yardımla geçinen esnafa ödeme zamanı haciz koymak olacak. Yazık şehir zaten albenisini yitirdi. Yaptıklarınızı lütuf gibi göstermekten vazgeçin görevinizi yapıyorsunuz. Biz Elazığlılar olarak devletimize vergimizi veriyoruz yakıp yıkmıyoruz diye bu karşılığı verecek cesareti buluyorsunuz. Ayıptır

Alcapı
Alcapı - 4 yıl Önce

Hadi be ordan! Siyasi yaklaşımmış evler yıkılmış insanlar ölmüş şehrin yarısından fazlası kulllanılmaz ve riskli halde devamlı depremler, hiç birşey üretmemen ve bir haftadır şehirde olmanız tamamen siyasidir efendi.

Alcapı
Alcapı - 4 yıl Önce

Hadi be ordan! Siyasi yaklaşımmış evler yıkılmış insanlar ölmüş şehrin yarısından fazlası kulllanılmaz ve riskli halde devamlı depremler, hiç birşey üretmemen ve bir haftadır şehirde olmanız tamamen siyasidir efendi.

Alcapı
Alcapı - 4 yıl Önce

Hadi be ordan! Siyasi yaklaşımmış evler yıkılmış insanlar ölmüş şehrin yarısından fazlası kulllanılmaz ve riskli halde devamlı depremler, hiç birşey üretmemen ve bir haftadır şehirde olmanız tamamen siyasidir efendi.

Turan kehya
Turan kehya - 4 yıl Önce

Arkadaşlar devletimizin afetten gelen paralara ihtiyacı var..önce devlet millet önemli degil..çünki devletler milletsiz oluyor..siz elaziği afet bölgesi ilan etmeyin bakın elazığ halkı ötekileştirme nasıl oluyor tüm türkiyeye ve dünyaya gösterecekdir.halkın sesine kulak verin.
Evlerin %90 ni hasarli %50 ağir hasarli herhangi bir 6.5 depremde felaketler yaşanir.%40 orta ölçekli %10 normal yani iyi saýlir

Hakan demir
Hakan demir @Turan kehya - 4 yıl Önce

Elazığ kimseye bir şey gösteremez. Yine 5-0 yapar yollar sermin ablalarını zülfü abelerini. Cok çalıştılar ya önce ki sefer hak ettiler yine seçilmeyi !

Mehmet
Mehmet - 4 yıl Önce

Sayın Bakanı ve Çevre Şehircilik Bakanımızı ve Sağlık Bakanımızı acılarımızı paylaştığı. bugünümüzde bizi yalnız bırakmadığı için minnet ve şükranla anıyoruz. Bu Bakanlarımız kalbimize ve hafızalarımıza kazındı.Gönlümüze taht kurdular. Elazığ Belediyesi ortaya çıkan yükü maddi olarak kaldıramaz. Belediye ye ve yerel kurumlara . sanayisine esnafına, deprem mağduruna şehirciliğe, kentsel dönüşüme, şehirde yapılması gereken projelere , destek verecek Elazığ sorunlarına çare olacak özel kanuna ihtiyaç var. Bu kanununda Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde çıkacağına yürekten inanıyoruz.

Erd
Erd - 4 yıl Önce

Siyaset yapmış..

SIRADAKİ HABER

banner137