Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında Yeşilay Haftası kutlanıyor.  

Hafta kapsamında yapılan etkinliklerle toplumun bağımlılık konusunda bilinç ve farkındalık düzeyinin artırılması hedefleniyor.

BALIBEY: BAĞIMLILIK YAŞI HIZLA DÜŞÜYOR

Mediline Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doktor Hakan Balıbey, bağımlılık yaşının giderek düştüğüne dikkat çekerek, pandemi sürecinde bağımlılık oranlarının da arttığını söyleyerek, “Bağımlılık bir maddenin veya nesnenin sağlığa veya ruhsal duruma zarar vermesine rağmen kullanılmaya devam etmesi. Kişinin o madde üzerindeki denetiminin kaybı olarak tanımlayabiliriz. Bağımlılıklar son yıllarda covit ile birlikte artışa geçti. Bağımlılık yaşı hızla düşüyor. 9 yaşına kadar inmiş durumda. Tabi madde bağımlılıkları olabilir, alkol, uyuşturucu, sigara olduğu gibi ekran, telefon bağımlılığı hızla yükseliyor. Covitte bu artışta önemli etken. Bağımlılıkta giderek artan bir durum söz konusudur. Kişi o nesne veya madde üzerindeki denetimde güçlük çekmektedir. Önemli bir zaman kaybına neden olmaktadır. Maddeyi bulma, temin etme, kurtulmaya çalışmada büyük bir enerji kaybeder. Ruh sağlığını, sosyal ilişkilerini, iş yaşamını önemli oranda bozar” dedi.

BALIBEY: EN BÜYÜK SORUN RİSK FAKTÖRLERİNİ ORTADAN KALDIRMAKTIR

Tedavi yöntemleri ile ilgili de bilgiler veren Balıbey, tedavi sürecinde risk faktörlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, “En büyük sorun risk faktörlerini ortadan kaldırmaktır. Kimler risk altındadır? Özellikle aile içi çatışma yaşayanlar, sosyal iletişimi bozuk insanlar, özellikle stres yaşayanlar rahatlama yöntemi olarak bunu kullanabilmektedirler.  Bunların önlenmesi gerekir. Bağımlılık tedavisinde ilaç tedavileri, psikoterapiler, ilaçsız olarak TMS tedavisini kullanabilmekteyiz. Özellikle sigara ve alkol tedavisinde faydalı olduğu yönde yayınlar vardır ve bizde etkin olarak kullanabilmekteyiz” ifadelerine yer verdi.