Başhekim Han: Sokak Hayvanları Unutulmamalı

Fırat Üniversitesi Hayvan Hastahanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Han, açıklama yaparak, soğukların yurt genelinde hissedildiği şu günlerde sokak hayvanlarının da unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Başhekim Han: Sokak Hayvanları Unutulmamalı

Sokak hayvanlarının özellikle kış aylarında zor bir yaşam mücadelesi verdiklerini ifade eden Mehmet Cengiz Han, sokak hayvanları için yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

HAN: YAPILACAKLARI DERLEDİK

Mehmet Cengiz Han, “Eğer kediler 6 saat, köpekler 17 saat aç kalırsa donarak ölebiliyor. Sokak hayvanlarının zorlu kış şartlarından en az şekilde etkilenmesini sağlamak için yapılacakları derledik. Arabanın motorunu çalıştırmadan önce mutlaka kaputa vurun. Kediler soğuk havalarda korunmak ve ısınmak için sık sık arabaların motorlarına girerler. Kapının önüne bir kap yemek ve bir kap su koymak her mevsim önemli, ama kış şartlarında sokak hayvanlarının yemek bulma imkânı daha düşük olduğu için bu konu daha da önem kazanıyor. Yiyecek ihtiyaçlarını karşılayıp hayatlarını kurtarmak için onlara yemek ve su vermeyi ihmal etmemek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

HAN: BİRKAÇ BASİT MALZEMEYLE SICAK VE GÜVENLİ BİR KULÜBE TASARLANABİLİR

Başhekim Han, “Evde yapılan ve yenilmeyen yemekleri çöpe atmak yerine plastik kaplara koyarak sokak hayvanlarına verilebilir. Et suyu ya da tavuk suyunun içerisine bayat ekmek doğrayabilir ve sokak hayvanların doymaları sağlanabilir. Birkaç malzemeyle kulübe yapılabilir. Sokakta yaşayan kedi ve köpekler için birkaç basit malzemeyle sıcak ve güvenli bir kulübe tasarlanabilir. Bakkaldan ya da marketlerden ücretsiz alınacak karton kutunun alt ve üst kısmını koli bandı ile yapıştırın. Böylece kapalı bir kutu oluşturmuş olacaksınız. Ardından kutunun ön kısmında, kedi ve köpeklerin girebilecekleri büyüklükte bir alan işaretleyin ve bu alanı maket bıçağıyla kesin. Isı yalıtımı yapmak için kutunun üzerini strafor ile kapladıktan sonra büyük bir poşeti kutunun üzerinden geçirin ve yapıştırın” dedi.

HAN: BELEDİYE İLE İLETİŞİME GEÇİN

Sokak hayvanlarını korumak için veterinere götürüp tedavi ettirmenin şart olduğunu vurgulayan Fırat Üniversitesi Hayvan Hastahanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Han, eğer böyle bir imkânınız yoksa il ya da ilçe belediyelerinin, sokak hayvanları için oluşturdukları özel klinikleri ya da belediyelerin oluşturdukları hayvan bakım merkezlerini arayıp yardım istenebileceğini söyledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137