Başhekim Kaygusuz, Aşılama Uygulamalarıyla İlgili Bilgi Verdi

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan Kaygusuz, Elazığ’da toplumun yüzde 60 – 70’i oranında aşılanmadan salgınla başa çıkmanın mümkün olmadığını belirtti.

Başhekim Kaygusuz, Aşılama Uygulamalarıyla İlgili Bilgi Verdi

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan Kaygusuz, Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan koronavirüs aşı uygulamasıyla ilgili Kanal Fırat Televizyonu’nda canlı olarak yayınlanan ve Furkan Dilaver’in hazırlayıp sunduğu “Son Baskı” programında açıklamalarda bulundu.

KAYGUSUZ: 1-2 GÜN İÇERİSİNDE TAMAMINI AŞILAMIŞ OLACAĞIZ

Prof. Dr. İrfan Kaygusuz, “Bizim 3 bin sağlık çalışanımız var. Şu an onları aşılıyoruz. 2 bine yaklaştık. Büyük bir ihtimalle 1-2 gün içerisinde tamamını aşılamış olacağız. Biz üniversite hastanesi olduğumuz için bizim bilmediğimiz öğrencilerimiz de var. 6. Sınıf intör doktorlarımız, 5. Sınıf stajyer doktorlarımız da var. Bunların sayısı da yaklaşık 350-400 arasında değişiyor. Aşı odaları bir kere hastayı çok rahat alacak geniş mekanlara sahip olması lazım. Lavabolarının olması lazım. Bunun dışında aşı çantaları, herhangi bir hastada aşı yaptığımız zaman gelişebilecek komplikasyona karşı müdahale edebileceğimiz tüm tıbbi cihazların ve ilaçların bulunması gerekiyor. 20 aşı odasının yanına 3 tane acil müşade ve müdahale odası oluşturduk. 3 hekim arkadaşımızı burada 08.00-24.00 arasında görevlendirdik. Aşı yapıldığı zaman burada herhangi bir komplikasyon geçiren hastalarımıza ilk müdahaleyi aşı müdahale ve müşade oralarında yapacağız. Ama bugüne kadar hiçbir hastamızda böyle bir olayda karşılaşmadık” ifadelerini kullandı.

KAYGUSUZ: BİZ YİNE TEDBİRLERE UYMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Elazığ’ın ilk pikini Eylül ayında yaşadığını belirten Prof. Dr. Kaygusuz, “Elazığ ilk pikini Eylül ayında yaşadı. Aslında çok hasta sayımız yoğun, yüksek bir seviyeye ulaştı. Ama gerek kısıtlama tedbirleri, gerek hükümetimizin aldığı diğer tedbirlerle vaka sayılarımız ciddi azaldı. Yüzde 60-70 azaldığını söyleyebilirim. Bu her şeyin bittiği anlamına gelmez. Bugün aşılamanın başlaması da her şeyin bittiği anlamına gelmez. Biz yine tedbirlere uymaya devam edeceğiz. Maskemizi, mesafemizi korumaya ve hijyene dikkat etmemiz gerekiyor. Toplumun yüzde 60-70’i aşılanmadan, antikor oluşturulmadan zaten bu salgınla başa çıkmamız mümkün değil. O da bu aşılamayla gerçekleştirilecek sanırım. O biraz süre alacak. Bu sürede tüm kurallara riayet etmemiz lazım” şeklinde konuştu.

KAYKUSUZ: 3 KURAL BİZİM İÇİN ALTIN KURAL

Uyulması gereken kurallara değinen Prof. Dr. İrfan Kaygusuz, “Maske takma, kullanma oranlarımız bayağı yükseldi. Ama mesafede çok ciddi hala sorunlarımız var. Yine 2-3 kişi bir araya gelip sohbet ediyorlar, birlikte yemek yemelerimiz, aile ziyaretleri halen daha çok yaygın. Bunları engellememiz lazım. Hijyen çok önemli. Ellerimizi en az 20 saniye süresince sabunlu su ile yıkamamız lazım. Sabunlu su ile yıkama şansımız yok ise yüzde 80 alkol içeren kolonyalar ile dezenfekte etmemiz lazım. Bu 3 kural bizim için altın kural, temel kural. Bunlara uyduğumuz taktirde zaten yüzde 90-95 engellemiş olacağız” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137