Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Osman Avcıl ve yönetiminin gündeminde Türkiye Şehir Plancıları Odası’nın, Elazığ Belediyesi’nin imar planının uygulanmasını durdurulması kararı ile ilgili açtığı davayı kazanması yer aldı.  

AVCIL: YAPILMASI GEREKENLERİ ANLATMAYA KISACA ÇALIŞACAĞIZ

Başkan Osman Avcıl, “Bazı vatandaşların bu konuyla ilgili bilgisi olmaya bilir. Bu konu hakkında bilgilendirme yapıp Elazığ Belediyesi’ne de ve vatandaşlarımıza da ve müteahhit meslektaşlarımıza da çeşitli önerilerde ve tavsiyelerde bulunmak için gündem değerlendirmesi için bir araya geldik. 2020 yılında onaylanan Elazığ imar planına Türkiye Şehir Plancıları Odası’nın yürütmeyi durdurma davası açması sonucunda bu yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştır. Bu yürütmeyi durdurma kararıyla beraber Elazığ Belediyesi ile de yapmış olduğumuz istişarede Elazığ Belediyesi de bu durum olabilme ihtimaline karşılık önceden hazırlık yaptıklarını, devamlı bu tip hazırlıkların içerisinde olduklarını belirttiler ama 3 ay boyunca en az bu ruhsatların verilmeyeceği konusunda bazı durumlar aldık. Burada yapılması gerekenleri anlatmaya kısaca çalışacağız” ifadelerini kullandı.

AVCIL: ELAZIĞ’IN BU KONUDA CİDDİ BİR SIKINTI YAŞAYACAĞINI ÖN GÖRMEKTEYİZ

Başkan Avcıl, “Yaşanılan depremle beraber de kat ve emsal artışları konusunda Elazığ Belediyesi de bu konuyla ilgili STK’ları, şehir plancılarını, harita mühendislerini, yapı denetimleri davet etti. Sağ olsun bizleri de davet etti. Biz de görüşlerimizi bildirdik ancak demek ki bazı usul konusunda bazı yanlışlar, hatalar mahkeme tespit ettiği için yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Gönül isterdi ki böyle bir karar tabi ki verilmesin. Şehir Plancıları Odası’nın da açma amacı inşallah siyasi kaygılar değil de gerçekten anlamda Elazığ halkının, kamuoyunun menfaatine faydası olduğu niyetiyle inşallah açmıştır. Ancak Elazığ’ın bu konuda ciddi bir sıkıntı yaşayacağını ön görmekteyiz. Çünkü depremden daha yeni çıkmak üzereyken yaralar yeni yeni sarılmaya çalışılırken 3 ay boyunca da ruhsatların belediyede verilmeme, durdurulma konusu söz konusu. Bu konu öyle bir konu ki tabi Elazığ Belediyesi yapı denetimden onay alan müteahhitlerin bu konuda bazı evrakları yeterli ise ruhsatlarını verme konusunda yardımcı oldu ama bekleyen bir sürü proje var” şeklinde konuştu.

AVCIL: 20 YILLIK BİR İMAR PLANI YAPILMASINI BEKLEMEKTEYİZ

Ciddi sıkıntıların yaşanacağını ifade eden Başkan Avcıl, “Ruhsat alınamama konusu yapılan sözleşmeler, verilen taahhütler ve inşaatların her ne kadar mücbir sebeple durdurulmuş olsa da vatandaşlarımızın mağduriyeti söz konusu olacaktır. Bu durdurmadan sonra tabi Elazığ Belediyesi hazırlık yapıyor, yapacaktır. Bundan sonra öyle bir hazırlık olmalı ki artık 20 yıl boyunca imar planı hakkında ne bir dava açılması ne de herhangi bir mağduriyetin olmaması konusunda beklentilerimiz yüksektir. Bu konuyla ilgili sektörel STK’ların yine katılımını sağlayın en doğru imar planının sonucuna gelip en az 20 yıllık bir imar planı yapılmasını beklemekteyiz. Bu konuyla ilgili STK’ların görüşlerinin alınarak bir an evvel hızlı bir imar planının yürürlüğe koyulmasını beklemekteyiz. Vatandaşın da menfaatine olacak bir imar plan beklemekteyiz” dedi.